Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου: Τι πιστεύει η Εθνική για το ασφαλιστικό

Καθαρό στίγμα της θέσης του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας στο ζήτημα του ασφαλιστικού των τραπεζών έδωσε σήμερα σε γεύμα με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου. Τι δαπανά η Εθνική για την ασφάλιση των εργαζομένων της, πού διαφωνεί με τις άλλες τράπεζες, τι προτείνει.

Αράπογλου: Τι πιστεύει η Εθνική για το ασφαλιστικό
του Γιώργου Παπανικολάου

Καθαρό στίγμα της θέσης του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας στο ζήτημα του ασφαλιστικού των τραπεζών έδωσε σήμερα σε γεύμα με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου.

Ο κ. Αράπογλου, αντιδρώντας προφανώς σε επικριτικά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου το Σαββατοκύριακο, αλλά και σε πληροφορίες που έφεραν την Εθνική να αντιτίθεται στο σχέδιο ρύθμισης άλλων τραπεζών, έδωσε στοιχεία ξεκαθαρίζοντας το τοπίο.

Όπως είπε, η Εθνική καταβάλλει το 27% της μισθοδοσίας της για την κύρια ασφάλιση των εργαζομένων της, ενώ οι άλλες τράπεζες το 13,3%, ενώ οι δαπάνες της ΕΤΕ στο επικουρικό των εργαζομένων της ανέρχονται στο 9% της μισθοδοσίας, όταν οι άλλες τράπεζες δαπανούν 3%-4% της μισθοδοσίας της.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είπε ο κ. Αράπογλου, δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιή ανταγωνισμό, όταν η Εθνική καταβάλλει διπλάσια ποσά από τις άλλες τράπεζες για την κάλυψη ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργαζομένων της.

Ο ίδιος τόνισε ότι, αντίθετα με άλλες τράπεζες, η Εθνική δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να καλύπτει αναλογιστικά παρά μόνο ταμειακά ελλείμματα της ασφάλισης των εργαζομένων.

Η όλη αυτή κατάσταση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής, βλάπτει τους μετόχους της Εθνικής, αφού, αν υπήρχαν ίσοι όροι, η χρηματιστηριακή αξία της ΕΤΕ θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Η Εθνική, πρόσθεσε, αντίθετα με άλλες τράπεζες, δεν έχει κανένα πρόβλημα δημοσίευσης ισολογισμών με διεθνή λογιστικά πρότυπα, αφού έχει υιοθετήσει τα αμερικανικά εδώ και τρία χρόνια.

Επανέλαβε, δε, ότι η νομική υποχρέωσή της απέναντι στα Ταμεία θυγατρικών εξαντλείται στο ποσό των 230 εκατ. ευρώ.

Ξεκινήσαμε το διάλογο προσπαθώντας να μην εξάψουμε τα πνεύματα, είπε ο κ. Αράπογλου, αφήνοντας αιχμές για τις πιέσεις που δέχεται.

Θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί στο θέμα του ασφαλιστικού, πρόσθεσε, αναγκαία, όμως, προϋπόθεση για να το κάνουμε είναι να συζητήσουμε ως ίσος προς ίσο, που σημαίνει ότι και η ασφάλιση των εργαζομένων της Εθνικής θα πρέπει να περάσει στο ΙΚΑ, όπως συμβαίνει με άλλες τράπεζες που πληρώνουν έτσι πολύ μικρότερες εισφορές.

Το Ταμείο μας, είπε ακόμη ο κ. Αράπογλου, μελλοντικά είναι πλεονασματικό.

Σε άλλες τράπεζες, το έλλειμμα στο μέλλον θα μεγαλώνει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως επεσήμανε, δεν μπορούμε να δεχτούμε πλήρη αναλογία συμμετοχής, θα ήταν σαν να αφήναμε να μετακυλίσουν στο Δημόσιο οι άλλες τράπεζες τα μελλοντικά τους ελλείμματα, εις βάρος της Εθνικής.

Οπως είπε ο κ. Αράπογλου η περιουσία των Ταμείων της ΕΤΕ που η τράπεζα θα συνεισέφερε στην κοινωνική ασφάλιση είναι 560 εκατ. ευρώ, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 60% της συνολικής ”άσπρης τρύπας”.

Μπορούμε, όμως, να συζητήσουμε σε ένα κοινό επικουρικό ταμείο των τραπεζών, με τις εισφορές που δίνουμε εμείς μόνο σήμερα, να δίνονται από όλους σε βάθος χρόνου.

Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της ΕΤΕ, κ. Πεχλιβανίδης, περιέγραψε το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λέγοντας ότι ήδη οι δραστηριότητες σε αυτή την περιοχή συνεισφέρουν το 9% των κερδών της Εθνικής.

Είμαστε στην πρώτη 5άδα μεταξύ των ξένων τραπεζικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θέλουμε την κορυφή, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως πρόκειται να διπλασιαστούν οι επενδύσεις στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, κυρίως για την αύξηση των κεφαλαίων και των δικτύων των τοπικών θυγατρικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v