Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατευθείαν στην ΕΚΤ τα ομόλογα του EFSF

Ένεση ρευστότητας δέχθηκαν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες,οι οποίες πήραν ήδη τα 18 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. που προσδιορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Κατευθείαν στην ΕΚΤ τα ομόλογα του EFSF
Ένεση ρευστότητας και μείωση του κόστους δανεισμού, σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο, δέχθηκαν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες πήραν ήδη τα 18 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 25 δισ. ευρώ που προσδιορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η εκταμίευση ολοκληρώθηκε χθες και τα νέα ομόλογα, με αυτοματοποιημένη διαδικασία, τοποθετήθηκαν με τη μορφή repo στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου οι συγκεκριμένες τράπεζες να αντλήσουν ισόποση ρευστότητα.

Με δεδομένο ότι τα 18 δισ. ευρώ δόθηκαν με τη μορφή ομολόγων του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) και η αξιολόγησή τους είναι «ΑΑΑ», οι τέσσερις τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν από την ΕΚΤ σχεδόν 18 δισ. ευρώ.

Τα νέα ομόλογα, όμως, θα χρησιμοποιηθούν, όπως διευκρινίζουν τραπεζικά στελέχη, για υποκατάσταση ενεχύρων. Με τη ρευστότητα, δηλαδή, που θα αντλήσουν οι τράπεζες θα εξοφλήσουν ρευστότητα που έχουν αντλήσει μέσω του ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος με κόστος που ξεπερνά το 4%.

Έτσι θα αποδεσμεύσουν ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που έχουν δώσει ως ενέχυρο στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα δημιουργήσουν ένα απόθεμα ασφαλείας, που θα χρησιμοποιηθεί εφόσον χρειαστεί.

Τα πρώτα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης διατέθηκαν ως εξής: 7,43 δισ. ευρώ πήρε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, 4,7 δισ. ο όμιλος της Πειραιώς, 3,97 δισ. ο όμιλος της Eurobank και 1,9 δισ. ευρώ ο όμιλος της Alpha Bank.

Μετά τις εκλογές οι αποφάσεις για ΑΤΕ, Τ.Τ.

Τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 25 δισ. ευρώ, προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο κρατικών τραπεζών της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Για το μέλλον, κυρίως για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των δύο αυτών πιστωτικών ιδρυμάτων, θα αποφασίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Για να αντιμετωπιστεί, μάλιστα, η πολύπλοκη κατάσταση, η υπηρεσιακή κυβέρνηση χορήγησε και επίσημα παράταση στη δημοσίευση των ισολογισμών της οικονομικής χρήσης 2011 για τις δύο τράπεζες έως τις 30 Ιουνίου 2012.

Το... πρόβλημα που χαρακτηρίζει τις δύο κρατικές τράπεζες εντοπίζεται στο γεγονός ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και γι' αυτό απαιτείται πολιτική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v