Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ:Απόφαση σταθμός για βιομηχανίες

Σε τάξη αρχίζει να μπαίνει το θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος για τους μεγάλους καταναλωτές, μετά την έκδοση απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επί καταγγελίας της Χαλυβουργίας Ελλάδος κατά της ΔΕΗ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΡΑΕ:Απόφαση σταθμός για βιομηχανίες
Σε τάξη αρχίζει να μπαίνει το θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος για τους μεγάλους καταναλωτές, μετά την έκδοση απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επί καταγγελίας της Χαλυβουργίας Ελλάδος κατά της ΔΕΗ.

Το σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ δικαιώνει πλήρως την ελληνική βιομηχανία, και μέσω αυτής την πλειονότητα των μεγάλων καταναλωτών υψηλής και μέσης τάσης.

Συγκεκριμένα, επιβάλλει στη ΔΕΗ να προσέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη Χαλυβουργία Ελλάδος, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα χαρακτηριστικά της κατανάλωσης (διακύμανση φορτίων ανάλογα με τις ώρες, τις ημέρες και τους μήνες του χρόνου).

Επιπλέον, η ΡΑΕ θέτει χρονικό περιθώριο 30 ημερών για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Σε περίπτωση όπου δεν υπάρξει συμφωνία, η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην επιβολή προσωρινών μέτρων.

Το πρόβλημα με την τιμολόγηση των μεγάλων καταναλωτών την τελευταία διετία κατέστη ασφυκτικό γιατί η κρίση στο εσωτερικό της χώρας έστρεψε τις επιχειρήσεις αυτές στις αγορές του εξωτερικού.

Ωστόσο, η τιμολόγηση από τη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φόρων σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο, ανέβασε σημαντικά το παραγωγικό κόστος. Έτσι, τα εμπορικά περιθώρια για τις έντονα ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού μηδενίστηκαν και σε πολλές περιπτώσεις έγιναν αρνητικά, αφού οι ελληνικές βιομηχανίες (μέταλλα, οικοδομικά υλικά κ.λπ.) έχουν να αντιμετωπίσουν βιομηχανίες με πολύ χαμηλότερο ενεργειακό κόστος ή ακόμη και με επιδοτούμενο ενεργειακό κόστος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος ηλεκτρικού (κόστος ενέργειας συν επιβαρύνσεις για χρήσεις δικτύου, τέλος ΑΠΕ, ΕΦΚ, ΔΕΤΕ, ΥΚΩ κ.λπ.), για μεγάλο αριθμό ενεργοβόρων βιομηχανιών, φτάνει τα 82 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), όταν οι αντίστοιχες βιομηχανίες εξωτερικού πληρώνουν το μισό και λιγότερο.

Αντίστοιχες προσφυγές με αυτήν της Χαλυβουργικής έχουν γίνει από τη ΛΑΡΚΟ και από άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, ενώ η διαφορά της Αλουμίνιον με τη ΔΕΗ έχει παραπεμφθεί στη διαιτησία της ΡΑΕ. Πρόσφατα δε η Αλουμίνιον ζήτησε από τη ΡΑΕ να ορίσει προσωρινή τιμή, έως ότου ολοκληρωθεί η διαιτησία.

Ειδικότερα, με την απόφασή της η ΡΑΕ δίνει μία οριστική λύση στη διελκυστίνδα μεταξύ της ΔΕΗ και μεγάλων καταναλωτών υψηλής τάσης για την καταχρηστική κατά τους δεύτερους αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου 2008 κατά 10%, όταν το τιμολόγιο με το οποίο πλήρωναν το ηλεκτρικό είχε καταργηθεί (τιμολόγιο Α 150). Η μη καταβολή του επιπλέον ποσού από μεγάλο αριθμό καταναλωτών οδήγησε σε προσφυγή των εμπλεκομένων στα δικαστήρια και σε δικαστικές εκκρεμότητες.

Με την απόφασή της η ΡΑΕ ερμηνεύει πλήρως υπουργική απόφαση του 2008 για την απελευθέρωση της συγκεκριμένης κατηγορίας καταναλωτών, η οποία προέβλεπε δυνητική αύξηση των τιμών κατά 10%, ως μηχανισμό προστασίας των μεγάλων καταναλωτών από υψηλότερη αύξηση. Επιπλέον, η ΡΑΕ συνιστά στη ΔΕΗ να αποφεύγει αναφορές σε παλαιά ρυθμιζόμενα τιμολόγια (όπως στο Α150) ή σε τιμολόγια άλλων προμηθευτών. Ενώ για μεγάλους πελάτες (όπως μέσης και υψηλής τάσης), που δεν περιλαμβάνονται σε κάποια από τις συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, η ΔΕΗ μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες χρεώσεις, προσαρμοσμένες στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στις προσφερόμενες υπηρεσίες που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ προμηθευτή και πελάτη, τηρουμένων των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της αποφυγής σταυροειδών επιδοτήσεων.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Χαλυβουργία, με παραγωγικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο και στον Βόλο, έχει επηρεαστεί έντονα από την κρίση και τις υψηλές τιμές ενέργειας. Η πρόθεσή της να μειώσει προσωρινά τον αριθμό εργαζομένων στη μονάδα του Ασπρόπυργου οδήγησε σε απεργία των εργαζομένων και σε κατάληψη του εργοστασίου, η οποία συνεχίζεται εδώ και 6 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v