Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Οι "γκάφες" της τρόικας

Για το οριακό σημείο στο οποίο έχουν φτάσει τα πράγματα στην ελληνική οικονομία μίλησε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη γενική συνέλευση των μετόχων.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Μυτιληναίος: Οι γκάφες της τρόικας
Για το οριακό σημείο στο οποίο έχουν φτάσει τα πράγματα στην ελληνική οικονομία μίλησε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου Ευάγγελος Μυτιληναίoς στη γενική συνέλευση μετόχων.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας, του οποίου ο όμιλος συνεχίζει να ανθίσταται στην κρίση, εμφανίζοντας ιστορικά "υψηλά" σε τζίρο και κερδοφορία, αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε σειρά αντιφάσεων μεταξύ των υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών και των πολιτικών που εγκρίνει η τρόικα, οι οποίες έχουν μερίδιο ευθύνης για τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη κρίση.

Οι επισημάνσεις του αφορούσαν κυρίως τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η φορολογική πολιτική, που οδηγούν είτε σε αναστολή ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες πιέζει έντονα η τρόικα, είτε σε μείωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, για την οποία υποτίθεται ότι λαμβάνονται σκληρά μέτρα σε βάρος των μισθωτών.

Ως παράδειγμα έφερε την ιδιωτικοποίηση της μεταλλουργίας νικελίου ΛΑΡΚΟ. Ενώ λοιπόν η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ΕΚΤ) έχει θέσει ως προτεραιότητα την ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης εταιρείας, ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συμμετέχει στην τρόικα έχει παραπέμψει την ελληνική εταιρεία στις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. επειδή κατά την άποψή της δέχτηκε παράνομες κρατικές επιδοτήσεις μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Συνήθως οι περιπτώσεις αυτές τακτοποιούνται μετά από μερικά χρόνια. Μέχρι τότε, δεν υπάρχει περίπτωση να πλησιάσει αγοραστής τη ΛΑΡΚΟ, ενώ και η αξία της μειώνεται καθώς οι υποθέσεις αυτές καταλήγουν σε απόφαση για επιστροφή από την εταιρεία στο Δημόσιο του ποσού που παρανόμως δέχτηκε ως κρατική ενίσχυση.

Η περίπτωση των πολιτικών στην ενεργειακή αγορά ενέργειας είναι χαρακτηριστικότερη καθώς έχουν καταστρέψει τη ΔΕΗ και δεκάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η τρόικα επέβαλε τη μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου θεωρητικά να μειωθεί το παραγωγικό κόστος και έτσι τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στις αγορές εξωτερικού.

Ωστόσο, σχεδόν την ίδια στιγμή, η τρόικα συμφωνούσε στην επιβολή επιπλέον φόρων στην ενέργεια (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός). Έτσι ό,τι θεωρητικά κέρδισαν οι επιχειρήσεις από τη μείωση του εργατικού κόστους το έχασαν μέσω της αύξησης της φορολόγησης του λειτουργικού κόστους.

Τελικό αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, άρα και η ζήτηση εσωτερικού, ενώ τα προϊόντα, αντί να φθηνύνουν, στην καλύτερη περίπτωση έμειναν στις ίδιες τιμές και στη χειρότερη κοστίζουν περισσότερο, χάνοντας ανταγωνιστικότητα στις διεθνείς αγορές.

Τα ίδια και χειρότερα γίνονται στην αγορά ηλεκτρισμού με το χαράτσι για τα ακίνητα, το οποίο έχει οδηγήσει σε κατάρρευση την αγορά ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η ανάθεση στη ΔΕΗ να εισπράξει το τέλος μέσω των λογαριασμών της οδήγησε χιλιάδες καταναλωτές στο να μην πληρώνουν ούτε και τον λογαριασμό ηλεκτρικού.

Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ είναι ο μονοπωλιακός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, η μείωση των εσόδων από τις πωλήσεις ηλεκτρικού είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να μην πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια αυτοί να μην πληρώνουν τη ΔΕΠΑ για τις αγορές φυσικού αερίου.

Έχει δε σημασία να σημειωθεί ότι για την επιπλέον φορολογία, τα χαράτσια κ.λπ. η κυβέρνηση λάμβανε την έγκριση της τρόικας. Και ο κ. Μυτιληναίος αναρωτήθηκε: Όλοι οι παράγοντες της αγοράς έβλεπαν ότι έρχεται η κατάρρευση, η τρόικα δεν το έβλεπε; Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο για τις 3 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου υπάρχουν οφειλές περίπου 100 εκατ. από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Σταθερότητα με κυβέρνηση

Για το ξεπέρασμα της κρίσης, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι πάση θυσία απαιτείται πολιτική σταθερότητα και κυβέρνηση. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάκαμψης, που θα είναι μακροχρόνια. Οι λύσεις θα είναι δύσκολες.

Όποιος τάζει εύκολες λύσεις αργά ή γρήγορα θα αποδοκιμαστεί. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για την προοπτική συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι βεβαίως και θα πρέπει να συμμετάσχει και αυτό το κόμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v