Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: "Το 2012 θα κλάψουν μανούλες"

Το 2012 θα είναι χρονιά που… «θα κλάψουν μανούλες». Δε θέλουμε να είμαστε εμείς, γι' αυτό ο όμιλος Μυτιληναίου θα κινηθεί όσο γίνεται πιο συντηρητικά, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Μυτιληναίος: Το 2012 θα κλάψουν μανούλες
Το 2012 θα είναι χρονιά που «θα κλάψουν μανούλες» στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Δε θέλουμε να είμαστε εμείς, γι' αυτό ο όμιλος Μυτιληναίου θα κινηθεί όσο γίνεται πιο συντηρητικά προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Με αυτά τα λόγια ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, περιέγραψε επιγραμματικά την κατάσταση που βιώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και της αδυναμίας του ελληνικού πολιτκού συστήματος να επανεκκινήσει την οικονομία.

Μιλώντας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης μετόχων που πραγματοποιήθηκε, ο επικεφαλής του ομίλου τόνισε ότι παρά την εσωτερική κρίση ο κύκλος εργασιών έφτασε το 1,57 δισ. ευρώ, κυρίως χάρη στην έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει η κατασκευαστική Μέτκα στο εξωτερικό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Μέτκα μέσα σε 12 χρόνια από τότε που εξαγοράστηκε από τον όμιλο κατάφερε να γίνει μία διεθνής εταιρεία με κύκλο εργασιών 1 δισ. ευρώ, ανεκτέλεστο έργων 1,7 δισ. ευρώ και ταυτόχρονη κατασκευαστική δραστηριότητα σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ισχύ 5.000 μεγαβάτ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, είπε ότι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος σήμερα έχουν σχέση με τις επιπτώσεις που προκαλεί η πολιτική αστάθεια στην επίλυση θεμάτων, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το υψηλό κόστος του χρήματος και η χαμηλή ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ειδικότερα για τη ΜΕΤΚΑ τόνισε ότι λόγω της έντονης δραστηριότητάς της στο εξωτερικό (το 90% αφορά κατασκευαστικά έργα ξωτερικού) έχει να αντιμετωπίσει κυρίως τις δυσκολίες που προέρχονται από την προέλευσή της.

Έδρα στην Ελλάδα μέχρι νεωτέρας

Σε ερωτήσεις για το κατά πόσον ο όμιλος ή η Μέτκα σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, ο κ. Γιάννης Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής, τόνισε ότι η εταιρεία του με έδρα εκτός Ελλάδας θα είχε καλύτερες προϋποθέσεις, δεν θα αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω καταγωγής και θα είχε καλύτερη υποστήριξη.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι υφίσταται πιέσεις από θεσμικούς επενδυτές, αναλυτές αλλά και από τα στελέχη της εταιρείας, να αλλάξει έδρα. Ωστόσο, όπως είπε, ο όμιλος και η Μέτκα γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν στην Ελλάδα και θα διατηρήσουν την έδρα τους, μέχρι νεωτέρας. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η παραμονή της έδρας της εταιρείας στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την ομαλοποπίηση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας.

Για την αρνητική στάση της κρατικής μηχανής στο σύνολό της, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενεργειακό έργο 45 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αλγερία αναλήφθηκε από τη θυγατρική που έχει ιδρύσει η ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία. Μάλιστα ο Τούρκος πρέσβης στο Αλγέρι δραστηριοποιήθηλε έντονα για την υποστήριξη της εταιρείας, ενώ αντίθετα ο Έλληνας πρέσβης την αγνόησε πλήρως. Ακόμη, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι τα κέρδη που θα έχει η τούρκικη θυγατρική από τη δραστηριότητα στο εξωτερικό θα μείνουν αφορολόγητα.

Για τους επιμέρους τομείς δραστηριότητας, οι επισημάνσεις του κ. Μυτιληναίου ήταν οι εξής:

· Αλουμίνιο - μεταλλεία. Στο αλουμίνιο οι τιμές συνεχίζουν να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Ο όμιλος έθεσε στόχο να μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά 145 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2012 ή το αργότερο στις αρχές του 2013, ώστε να καταστεί ανταγωνιστικός έναντι των άλλων μεταλλουργιών.

Ωστόσο, όπως είπε, η εφαρμογή του προγράμματιος σε ένα βαθμό εξαρτάται από θεματα όπως η οριστική απόφαση για την τιμή αγοράς ηλεκτρικού, που έχει παραπεμφθεί στη διαιτησία της ΡΑΕ. Πέρα από αυτά, το Αλουμίνιο συνεχίζει να διατηρεί ισχυρά ατού, όπως πρόσβαση στα κοιτάσματα βωξίτη, λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - ατμού και δυνατότητα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά σε φθηνές τιμές. Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της εταιρείας Βωξίτες Παρνασσού από την S+B, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι σύντομα ολοκληρώνεται ο νομικός και οικονομικός έλεγχος της εταιρείας και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ομίλων για το τίμημα.

· Ενέργεια. Μετά και την έναρξη λειτουργίας της Κόρινθος Power, ο όμιλος ελέγχει εγκατεστημένη ισχύ 1.200 μεγαβάτ σε υπερσύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης, όπως και 50 μεγαβάτ σε μονάδες ΑΠΕ. Το κύριο πρόβλημα της αγοράς είναι η έλλειψη ρευστότητας σε όλο το κύκλωμα, λόγω των μεγάλων οφειλών των καταναλωτών προς τον κύριο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι η ΔΕΗ. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να στερείται ρευστό όλη η αγορά. Οι μονάδες του ομίλου έχουν απαιτήσεις περίπου 100 εκατ. από πωλήσεις ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v