Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Η "ταμπακιέρα" για τους εργαζομένους

Τι «ψαλίδι» έπεσε σε μισθούς και αριθμό εργαζομένων το 2011 στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Ακόμη χειρότερες προμηνύονται οι φετινές εξελίξεις. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Τράπεζες: Η ταμπακιέρα για τους εργαζομένους
Τελικά δεν είναι μόνο οι μέτοχοι των τραπεζών που θα πληρώσουν ακριβά την οικονομική κρίση («κούρεμα ομολόγων, αύξηση επισφαλειών κ.λπ.). Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι…

Όταν οι ζημίες που εμφάνισαν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες για το 2011 εκτοξεύθηκαν γύρω στα 28 δισ. ευρώ και το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησής τους απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, είναι προφανές πως η μισθοδοσία έρχεται σε δεύτερη μοίρα στο μυαλό των διοικήσεων των ελληνικών ομίλων.

Αναμφίβολα, όσο και αν περιοριζόταν ο αριθμός του προσωπικού τα τελευταία χρόνια, όσο και αν μειωνόταν το επίπεδο των μισθών, πολύ λίγο θα άλλαζαν τα πράγματα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των τραπεζών να δανείσουν την ελληνική οικονομία και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στους απαιτούμενους δείκτες φερεγγυότητας.

Η αλήθεια είναι πως οι διοικήσεις των τραπεζών προτίμησαν μέχρι σήμερα να προχωρήσουν σε σχετικά χαλαρή πολιτική (τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας) σε ό,τι αφορά το προσωπικό τους. Και αυτό γιατί πίστεψαν πως μάλλον θα (τους) έκανε ζημιά να ανοίξουν ένα μέτωπο παραπάνω, όταν την ίδια στιγμή ζητούσαν ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από το κράτος, έναντι των ζημιών που αυτό τους προκάλεσε!

Βέβαια, από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, είδαμε στις τράπεζες κάποιες περικοπές αποδοχών κυρίως στους μεσαίους και υψηλούς μισθούς, ενώ υπήρξαν και μερικές περιορισμένες απολύσεις, επικεντρωμένες κυρίως σε στελέχη υψηλών αποδοχών. Είδαμε ακόμη και κάποια προγράμματα εθελουσίας εξόδου, που με την πάροδο του χρόνου έγιναν ολοένα και λιγότερο «γενναιόδωρα».

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και τις μετατάξεις στους ομίλους, κάποια γερά ψαλίδια που έπεσαν τους τελευταίους μήνες σε θυγατρικές, αλλά και ορισμένες περιορισμένες μειώσεις αποδοχών στο "πόπολο", που θα αρχίσουν να φαίνονται στα αποτελέσματα κυρίως από το 2012 και μετά. Συν βέβαια το γεγονός ότι οι αποχωρούντες δεν αναπληρώνονταν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ενδεικτική άλλωστε είναι η εικόνα που προκύπτει από τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών.

Στην Εθνική Τράπεζα οι δαπάνες για μισθούς και λοιπές παροχές υποχώρησαν από το 1,459 δισ. το 2010 στο 1,399 δισ. πέρυσι (-4,1%). Σε επίπεδο ομίλου, ο μέσος αριθμός εργαζομένων μειώθηκε από τα 36.376 άτομα στα 35.876 (-1,4%) και σε επίπεδο μητρικής εταιρείας από τα 12.849 στα 12.411.

Στην Alpha Bank τo συνολικό κόστος του προσωπικού μειώθηκε το 2011 από τα 548,8 (2010) στα 535,8 εκατ. ευρώ, ή αλλιώς κατά 2,4%. Όσο για τον αριθμό των εργαζομένων, στην Ελλάδα περιορίστηκε από τα 8.010 άτομα στα 7.721 (-3,6%) και στο εξωτερικό από τα 6.755 στα 6.616 (-2%).

Στην Τράπεζα Πειραιώς, το κόστος προσωπικού από τα 389,8 εκατ. του 2010 περιορίστηκε στα 372,1 εκατ. πέρυσι (-4,5%), ενώ ο αριθμός των εργαζομένων τη διετία 2009-2011 μειώθηκε κατά 600 περίπου άτομα (13.417 το 2009, 13.320 το 2010 και 12.806 το 2011).

Προς την ίδια κατεύθυνση και οι εξελίξεις στη Eurobank: Το κόστος του προσωπικού από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μειώθηκε το 2011 από τα 714 στα 674 εκατ. ευρώ (-5,6%), ενώ το συνολικό κόστος προσωπικού περιορίστηκε από τα 772 στα 690 εκατ. ευρώ (-10,6%). Ο μέσος αριθμός των εργαζομένων το 2011 ήταν 19.659 άτομα έναντι 20.289 το 2010, εξαιρουμένων όσων απασχολούνταν στη θυγατρική της Πολωνίας.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα

Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα, και με την Τράπεζα της Ελλάδος να προτείνει μειώσεις μισθών έως και 17%, οι τραπεζίτες και οι εργαζόμενοι καλούνται να τα βρουν για το μισθολογικό.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι θετική για τους εργαζομένους (κλίμα μειώσεων μισθών σε όλους τους κλάδους, μειωμένος όγκος εργασιών για τις τράπεζες κ.λπ.) και οι διοικήσεις των τραπεζών θα επιθυμούσαν μια κίνηση ψαλιδίσματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν ένα ακόμη επιχείρημα για να μπορέσουν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια στην επικείμενη προσπάθεια επανακεφαλαιοποίησής τους.

Και όλα αυτά γνωρίζοντας φυσικά πως σε άλλα μέτωπα (εκλογές κ.λπ.) θα παιχτεί το μεγάλο στοίχημα της επανακεφαλαιοποίησης…


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v