Συνάντηση ΤτΕ με ΕΕΤ για Ασφαλιστικό - ΔΛΠ (upd)

Η εξεύρεση άμεσης λύσης στο ασφαλιστικό ζήτημα πριν από την εφαρμογή των ΔΛΠ απασχολεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονα την ηγεσία της ΤτΕ, καθώς εκτιμάται ότι πιθανόν να υπάρξουν επιπτώσεις στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σχεδιάζεται συνάντηση του Ν. Γκαργκάνα με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τ. Αράπογλου - ΟΤΟΕ. Συναντώνται την Τετάρτη ΟΤΟΕ - Γ. Αλογοσκούφης.

Συνάντηση ΤτΕ με ΕΕΤ για Ασφαλιστικό - ΔΛΠ (upd)
του Γιώργου Μαντέλα

Συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών θα έχει μέσα στα επόμενα 24ωρα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, το ασφαλιστικό πρόβλημα των τραπεζών και η ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης.

Ζητούμενο για την Τράπεζα της Ελλάδος είναι να λυθεί το πρόβλημα πριν από την υιοθέτηση των ΔΛΠ.

Αλλωστε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, που εκτιμάται πως θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις αν δεν λυθεί το Ασφαλιστικό πριν από την υιοθέτηση των ΔΛΠ.

Κατά συνέπεια, η αναμενόμενη πρωτοβουλία Γκαργκάνα για το Ασφαλιστικό δεν εντοπίζεται σε αυτό καθαυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία, αλλά κυρίως στα κεφάλαια που αυτό υποχρεώνει τα πιστωτικά ιδρύματα να εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τραπέζης της Ελλάδος μελετούν εδώ και καιρό το θέμα και μάλλον έχουν εντοπίσει τις βασικές αιτίες των προβλημάτων που παρουσιάζονται. Σε αυτή τη φάση αξιολογούνται οι ιδιαίτερες παράμετροι που χαρακτηρίζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά προκειμένου να αποφασισθεί η αντιμετώπισή τους.

Για παράδειγμα, μια θέση που εδώ και καιρό φαίνεται να έχει υιοθετηθεί σχεδόν από όλους τους εμπλεκόμενους αναφέρει ότι για τις τράπεζες εκείνες που είτε διαθέτουν επαρκή κεφάλαια είτε υπεραξίες ικανές για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις δεν υφίσταται κανένας λόγος παρέμβασης, αφού τα πράγματα καλώς έχουν.

Απλώς, για να έχουν μια επιπλέον τονωτική ”ένεση”, εν όψει της εισαγωγής των ΔΛΠ, υιοθετήθηκε μια πρόταση που προέβλεπε τη δυνατότητα δανεισμού επιπλέον –βάσει των σημερινών δεδομένων– υβριδικών κεφαλαίων.

Βεβαίως, κάποια κρυφά ”όπλα” υπάρχουν και για εκείνες τις τράπεζες που δεν θα καταφύγουν μόνο σε αυτούς τους χειρισμούς. Για παράδειγμα, η Εμπορική έχει πάντα στη ”φαρέτρα” της το όπλο της αναπροσαρμογής της αξίας των παγίων της. Είναι ίσως η μοναδική από τις τράπεζες που δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε αυτή την κίνηση, η οποία αναμένεται ότι θα της προσθέσει σημαντικές υπεραξίες, όχι όμως σε βαθμό που θα της λύσουν και το πρόβλημα. Γι’ αυτό και επιδιώκεται μια περισσότερο ”κεντρική” λύση.

Ο κ. Γκαργκάνας θα ζητήσει να μάθει τις απόψεις των τραπεζιτών σχετικά με το θέμα, αλλά και να πληροφορηθεί τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την επίλυση του Ασφαλιστικού.

Παράλληλα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ο επικεφαλής του οποίου, Γ. Αλογοσκούφης, θα συναντηθεί αύριο με την ΟΤΟΕ.

Από τη συνάντηση αυτή θα κριθεί, εν πολλοίς, και η τύχη του σχεδίου Σάλλα για το Ασφαλιστικό των τραπεζών.

* Συνάντηση ΟΤΟΕ με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε η διοίκηση της ΟΤΟΕ με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκη Αράπογλου.

Το θέμα που απασχόλησε τις δύο πλευρές ήταν και πάλι το Ασφαλιστικό, ενώ από την πλευρά της Εθνικής τονίστηκε ότι επιθυμεί να βοηθήσει οικονομικά στο ξεπέρασμα του προβλήματος που αφορά στο επικουρικό ταμείο της τράπεζας.

Η ΟΤΟΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, επανέλαβε για μια ακόμη φορά τις πάγιες θέσεις της (που αφορούν στη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης σύμφωνα με την πρότασή της και αξιοποιώντας τις διατάξεις του Ν. 3029/02) και τόνισε ότι είναι έτοιμη να συμμετέχει σε ένα διάλογο με τις τράπεζες, εφόσον υπάρξει επίσημη και ενιαία πρόταση από την πλευρά τους που θα οδηγεί σε συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Αράπογλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, δήλωσε ότι η πρόταση της ΟΤΟΕ κινείται σε ένα θετικό επίπεδο αρχών για τη δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου, επεσήμανε όμως τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των τραπεζών στα επιμέρους ασφαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι οποίες –όπως είπε– πρέπει να συζητηθούν, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει ένας μεθοδικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο την αναζήτηση μιας συνολικής λύσης.

Η ΟΤΟΕ ζήτησε από τον κ. Αράπογλου να συμβάλει θετικά στη διαμόρφωση μιας ενιαίας πρότασης από την πλευρά των τραπεζών και χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα εποικοδομητική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v