Εurogroup: Στενό μαρκάρισμα σε Σαχινίδη

Προβληματισμός για πρόχειρα νομοσχέδια και καθυστερήσεις. Ζητούνται αλλαγές για το escrow fund και διασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρξουν αποζημιώσεις σε ομολογιούχους. Τι λένε για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εurogroup: Στενό μαρκάρισμα σε Σαχινίδη
Γκρίνια και προβληματισμός επικρατεί στην Κομισιόν για την έλλειψη προεργασίας και σωστής καταγραφής των όρων της δεύτερης δανειακής σύμβασης στα νομοσχέδια που πέρασαν ή ετοιμάζονται να περάσουν από την ελληνική βουλή. Ο υπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναμένεται να περάσει δύσκολο διήμερο στα άτυπα συμβούλια eurogroup και ecofin που θα διεξαχθούν αύριο και μεθαύριο στην Κοπεγχάγη, παρουσία όλων των κεντρικών τραπεζιτών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του euro2day, τόσο τα στελέχη της τρόικας όσο και το γραφείο του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν διαπίστωσαν ότι η έγκριση νόμου για το ταμείο εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους (escrow fund) περιέχει κενά και δεν αποσαφηνίζει ακριβώς τι είδους έσοδα και κονδύλια θα εισέρχονται στον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Σύμφωνα με την απόφαση για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να βάζει στο ταμείο τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, από τη φορολογία μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, από την εκμετάλλευση - ενοικίαση γης του δημοσίου κ.λπ., όροι που δεν περιλαμβάνονται ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο που πέρασε.

Ο Φ. Σαχινίδης θα κληθεί να εξηγήσει στους ομολόγους του πού βρίσκεται η νομοθετική διαδικασία, γιατί παρατηρείται προχειρότητα στην κατάρτιση των νόμων, εάν όντως υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της προεκλογικής περιόδου, σε πιο στάδιο βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και -κυρίως- εάν το ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα παραμείνει πιστό σε όλες τις δεσμεύσεις ενώπιον των δανειστών.

Μπορεί ο Φ. Σαχινίδης να έλαβε κατευθύνσεις για το τι θα πει και πώς θα κινηθεί στα συμβούλια από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, παρ' όλα αυτά το κλίμα δυσπιστίας για προεκλογικά παιχνίδια έχει ήδη δημιουργηθεί από το προηγούμενο eurogroup.

Η κόντρα Βενιζέλου - Γιούνκερ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Ε.Ε., στη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα των μεμονωμένων κατόχων ελληνικών ομολόγων και την πιθανότητα αποζημίωσής τους.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ενώ ήδη είχε διαβεβαιώσει από τον Φεβρουάριο τους ομολόγους του ότι δεν θα υπάρξει πρόνοια για καμία αποζημίωση, σε ομιλία του στη βουλή στις αρχές Μαρτίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ, έχοντας αντίγραφο της ομιλίας του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μπροστά του (όπως μας μετέφερε ο διπλωμάτης που ήταν παρών, διάβασε μεγαλόφωνα την επίμαχη παράγραφο), του ζήτησε τον λόγο για τη διγλωσσία. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος είπε ότι η ομιλία του στη βουλή έγινε πριν από την τηλεδιάσκεψη του eurogroup στις 9 Μαρτίου, όπου πάρθηκε η τελεσίδικη απόφαση, και επανέλαβε την αρχική του θέση ότι δεν θα υπάρξουν μετά τις εκλογές άμεσες ή έμμεσες αποζημιώσεις.

Όμως, ενώ μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς , ο Ευάγγ. Βενιζέλος -την ίδια ώρα- στη δική του συνέντευξη τύπου πάλι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο!

Η απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων του πρώην υπουργού οικονομικών δεν άργησε να φτάσει στα ευρωπαϊκά γραφεία, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονος εκνευρισμός αλλά και προβληματισμός για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μετά τις εκλογές.

Ενώ τυπικά επικρατεί εμπάργκο δηλώσεων για τις εκλογές ανάμεσα στους δανειστές μας, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον εξετάζονται διάφορα μετεκλογικά σενάρια, ανάλογα πάντα με το αποτέλεσμα. Όσο πιο αμφίρροπο το αποτέλεσμα, τόσο πιο σκληρή και άμεση θα είναι η επιτήρηση. Αναμένεται να αλλάξει και ο τρόπος αξιολόγησης της χώρας μας και να γίνει εβδομαδιαίος.

Με άλλα λόγια, οι μόνιμοι ελεγκτές θα ελέγχουν τα υπουργεία και το ΓΛΚ κάθε εβδομάδα και σε μηνιαία βάση θα γίνεται η αξιολόγηση των δημοσιονομικών στόχων. Εάν υπάρχει απόκλιση, η λήψη μέτρων θα είναι άμεση. Σε διαφορετική περίπτωση, η τρόικα θα αποστέλλει έγγραφο-υπόμνημα στο eurogroup και στο ΔΝΤ ότι πρέπει να παγώσουν οι δόσεις του νέου δανείου.

Ισπανικός πονοκέφαλος

Ο γερμανικός τρόμος να μην εισαχθεί στον μηχανισμό στήριξης μια χώρα όπως η Ισπανία ανάγκασε την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να βάλουν νερό στο κρασί τους για την αύξηση των κονδυλίων του ESM. Αύριο αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη πολιτική απόφαση, όμως παράλληλα -και με άκρα μυστικότητα- εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης δανείου στη Μαδρίτη, ώστε να διασφαλιστούν οι ισπανικές τράπεζες.

Παρά τις διαψεύσεις, το σενάριο αυτό όντως εξετάζεται καθώς η Ε.Ε. και το ΔΝΤ επιθυμούν να διαχωρίσουν τον τραπεζικό τομέα από την υπόλοιπη οικονομία. Ο στόχος είναι να μην μπει άλλη χώρα σε μνημονιακές συμβάσεις όπως έγινε με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και να μη δοθούν δάνεια για δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς, αλλά μόνο για τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v