Καρότο και μαστίγιο για να βγει το PSI

Πώς εξασφαλίζεται απαρτία για τα ελληνικού δικαίου ομόλογα. Η συμμετοχή των «12», το «ΟΚ» από ελληνικές τράπεζες και ταμεία. Τα κρίσιμα νούμερα οι κινήσεις Βενιζέλου και ο ντόρος για τις εξαιρέσεις.

Καρότο και μαστίγιο για να βγει το PSI
Καρότο και μαστίγιο επιστρατεύει η κυβέρνηση, με τη διακριτική συμπαράσταση της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να πάρει μπρος το PSI plus, καθώς μέχρι και χθες το πρωί, τέσσερις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, η συμμετοχή στο πρόγραμμα κινούνταν σε μονοψήφια επίπεδα.

Για να αλλάξει η παραπάνω εικόνα χθες υπήρξε μπαράζ δημόσιων δηλώσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές καθώς και από hedge funds. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, με δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών ή με διαρροές έθετε το πλαίσιο των…αντικινήτρων, κραδαίνοντας την απειλή του υποχρεωτικού κουρέματος αλλά και του default!

Για το PSI σήμερα στις 19.30 έχει προγραμματιστεί και συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους έλληνες τραπεζίτες.

Χθες, το πρώτο και σημαντικό βήμα έγινε από τα μέλη του IIF που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση. Δώδεκα τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και hedge funds, μέλη της επιτροπής του IIF (steering committee), η οποία διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα, ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν οικειοθελώς στο PSI.

Πρόκειται για τις εξής: Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα.

Η κίνηση, αν και αναμενόμενη, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, διότι οι παραπάνω όμιλοι εκτιμάται ότι κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε ΟΑΣΑ, ΟΑΣ και ΕΑΣ. Το σύνολο σχεδόν των ομολόγων που κατέχουν διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και ως εκ τούτου η δήλωση συμμετοχής τους αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, η δημόσια πρόταση που απηύθυνε η Ελλάδα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο, που είναι και το σημαντικό, αφορά την αναδιάρθρωση χρέους ύψους 177 δισ. ευρώ που διέπεται από το ελληνικό δίκαιο.

Για να εγκριθεί η εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης, στα παραπάνω ομόλογα, απαιτείται να συγκληθεί ηλεκτρονικά γενική συνέλευση των ομολογιούχων. Πρέπει επομένως να συμμετάσχει τουλάχιστον το 50%, δηλαδή, ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 88,5 δισ. ευρώ (το 50% των 177 δισ. ευρώ).

Με την οικειοθελή συμμετοχή των παραπάνω 12 ομίλων και την περίπου βέβαιη συμμετοχή των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών και των περισσότερων ασφαλιστικών ταμείων μαζεύονται ομόλογα ονομαστικής αξίας πάνω από 90 δισ. ευρώ.

Οι κάτοχοί τους εκτιμάται ότι θα εγκρίνουν την αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης και θα ψηφίσουν την ενεργοποίησή της, η οποία απαιτεί τη συμφωνία των δύο τρίτων (66,6%) των παρόντων.

Πρακτικά, η ομάδα των 12, συν τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία, διασφαλίζει την επιτυχία του PSI, καθώς μαζεύονται τα απαιτούμενα ποσοστά για να ψηφιστεί η ενεργοποίηση των CACs και να παρασυρθεί και η μειοψηφία ώστε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ελληνικού δικαίου να κουρευτούν στο σύνολό τους.

Αισιοδοξία ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 75%

Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν χθες την αισιοδοξία τους ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 75% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

Η αισιοδοξία τους στηρίζεται στο γεγονός ότι τα μέλη του IIF κατέχουν περίπου το 80% των ελληνικών κρατικών ομολόγων και θα δηλώσουν στη συντριπτική τους πλειονότητα οικειοθελή συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Χθες, πέραν των 12, πρόθεση οικειοθελούς συμμετοχής ανακοίνωσαν με δηλώσεις
στελεχών τους σε ξένα πρακτορεία και οι γερμανικοί όμιλοι FMS Wertmanagement και DZ Bank.

Σήμερα και αύριο θα συνεδριάσουν και τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο PSI. Ήδη η Εθνική, η Alpha Bank και η EFG Eurobank ανακοίνωσαν μέσω των «12» την οικειοθελή συμμετοχή τους.

Αντίστοιχα, εντός των επόμενων 48 ωρών θα λάβουν τις αποφάσεις τους και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμες να δηλώσουν εθελοντική συμμετοχή είναι οι διοικήσεις του ΟΓΑ, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, παρά την παρότρυνση της ΑΔΕΔΥ προς τις διοικήσεις των επικουρικών ταμείων να καταψηφίσουν τη συμμετοχή τους στο PSI.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν αθροιστικά ελληνικά κρατικά ομόλογα 45 δισ. ευρώ και τα ταμεία 28 δισ. ευρώ.

Ο ντόρος και οι διαψεύσεις για εξαίρεση

Την καλή εικόνα της χθεσινής ημέρας ως προς τη συμμετοχή στο PSI απείλησε να τινάξει στον αέρα ο ντόρος για την απόφαση να εξαιρεθούν από τη ρήτρα συλλογικής δράσης 10 σειρές ομολογιών του ΟΣΕ, 5 του ΟΑΣΑ και 9 της ΕΑΣ, όλες με εγγύηση του δημοσίου, ύψους 6,9 δισ. ευρώ, καθώς και 4 σειρές ομολογιών που εκδόθηκαν από το δημόσιο χωρίς πρόβλεψη για CACs.

Οι κάτοχοι των παραπάνω ομολογιών φέρονται να διαθέτουν την απόλυτη ευχέρεια να συμμετάσχουν ή όχι στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, χωρίς να υποχρεώνονται από την απόφαση της πλειοψηφίας. Το Euro2day επικοινώνησε με στελέχη που έχουν την ευθύνη της διαδικασίας, τα οποία διευκρινίζουν ότι τεχνικές διευκολύνσεις δόθηκαν μόνο σε σύνθετες περιπτώσεις ανταλλαγών που διέπονται μάλιστα από αλλοδαπό δίκαιο (ιαπωνικό για τα δάνεια του ΟΣΕ). Οι ίδιοι σημείωναν ότι οι τεχνικές διευκολύνσεις δεν θα οδηγήσουν σε εξαιρέσεις και τελικώς όλες οι εγγυήσεις του δημοσίου που περιλαμβάνονται στο PSI θα κουρευτούν.

Οι απειλές Βενιζέλου για CACs και οι διαρροές για default

Το στίγμα της στρατηγικής με την οποία θα κινηθεί ο επίσημος τομέας τις επόμενες κρίσιμες ημέρες το έδωσαν οι χθεσινές συνεντεύξεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Μιλώντας σε δύο διεθνή πρακτορεία, ο υπουργός, αφού διατύπωσε την αισιοδοξία του για υψηλή εθελοντική συμμετοχή, έθεσε προσεκτικά το πλαίσιο των αντικινήτρων.

Ειδικότερα, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) εφόσον η συμμετοχή δεν ξεπεράσει το 90%, διαμηνύοντας πως "όποιοι νομίζουν ότι θα απέχουν και θα πληρωθούν στο ακέραιο κάνουν λάθος". Τόνισε δε πως "δεν θα υπάρξει δεύτερη προσφορά ανταλλαγής για τους ιδιώτες πιστωτές".

Οι επισημάνσεις του επιδιώκουν να αναχαιτίσουν το κλίμα αδιαφορίας για το PSI μετά τη σοβαρή απαξίωση των ελληνικών ομολόγων και τις μεγάλες ζημίες που ενέγραψαν. «Αφού πήραν ζημία της τάξης του 74% - 75%, αρκετοί σκέφτονται ότι δεν έχουν λόγο να συμμετάσχουν στο PSI και να κρατήσουν τα ομόλογα μήπως και εξοφληθούν στο ακέραιο», αναφέρουν έμπειροι brokers.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του υπουργείου άφηναν να εννοηθεί ότι αν προκύψει θέμα με μαζική μη συμμετοχή στις εκδόσεις αλλοδαπού δικαίου τότε η Ελλάδα θα εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών καθώς το μεγάλο μέρος του χρέους που διέπεται από το ελληνικό δίκαιο (177 δισ. ευρώ) θα έχει ήδη αναδιαρθρωθεί μέσω του PSI.

Η απειλή σκοπό έχει να αποτρέψει τα hedge funds να συγκεντρώσουν περισσότερη δύναμη πυρός σε εκδόσεις ελληνικού χρέους που διέπεται από το βρετανικό κυρίως και δευτερευόντως από το ελβετικό δίκαιο, στοχεύοντας στο να μην υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία και επομένως η μη ενεργοποίηση των CACs.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v