Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος Θα ήθελα να εφαρμόσω άλλη πολιτική

Η ύφεση στην Ελλάδα είναι βαθιά δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να εκφράσει την οικονομική πολιτική που ασπάζεται. Τι είπε για PSI.

Βενιζέλος Θα ήθελα να εφαρμόσω άλλη πολιτική
«Μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης δεν θα υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και επαναδιαπραγμάτευσης. Τώρα είναι η ώρα να διαπραγματευτούμε και καλώ όλους να κάτσουμε στο τραπέζι και να ξεκινήσουμε αυτήν τη συζήτηση σύντομα, να δούμε ποιοι όροι χρήζουν αλλαγής και ποιες ιδέες, οι οποίες έχουν μπει ήδη στον δημόσιο διάλογο μπορούν να ενσωματωθούν», τόνισε από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

"Η κρίση επιβάλλει να ξαναγνωριστούμε, να ξαναμοιράσουμε όλη την τράπουλα και να αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Στόχος μας εφεξής είναι να παλέψουμε ώστε να πάψουμε να είμαστε οι αιτούντες και οι δανειζόμενοι, γι' αυτό έχουμε υποχρέωση να κάνουμε γρήγορα βήματα, να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολύ σημαντικές και ο καθένας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο".

"Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί αλλά και κανένας άλλος δεν πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που του αναλογεί. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε εγώ".

Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις που καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών στο σημείο όπου έχουμε φτάσει και εύχεται κάποια στιγμή να του δοθεί η δυνατότητα και από τη θέση του υπουργού Οικονομικών να μπορέσει να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική που και εκείνος ασπάζεται.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ελπίζω να έρθουν έτσι τα πράγματα και να μου δοθεί κάποτε η ευκαιρία να ασκήσω ως υπουργός Οικονομικών την οικονομική πολιτική που πιστεύω ως ωφέλιμη για τη χώρα.

Αλλά όταν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ανάγκης, όταν δεν μπορούμε να αναπτύξουμε τον πλούτο των ιδεών μας και να αναπτύξουμε σε δεοντολογικό επίπεδο την άποψή μας και τις προτάσεις μας, αλλά πρέπει να διαχειριστούμε μετά λόγου γνώσεως και με αίσθηση ιστορικής ευθύνης μία κατάσταση εθνικής κρίσης, εκεί δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για θεωρητικές συζητήσεις".

Αναφερόμενος επίσης στην αξία των υπογραφών, τις οποίες ζήτησαν οι εταίροι μας, τόνισε ότι "η αξία των υπογραφών δεν αντιστοιχεί στα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης, αλλά ισοδυναμεί με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ μέχρι την έξοδό της στις αγορές και την ισοδύναμη επάνοδό της στην Ευρώπη".  Τόνισε επίσης ότι "η ύφεση στη χώρα είναι βαθιά".

Τι είπε για τομές και χαράτσι

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το τελευταίο τρίμηνο ήταν γεμάτο αβεβαιότητες εντός και εκτός των συνόρων, εάν όμως επιταχύνουμε τον ρυθμό μας τις τελευταίες 20 ημέρες του έτους και αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό το πρώτο δίμηνο του 2012 «μπορεί και να είμαστε κοντά στους στόχους του 2011». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο χαράτσι για τα ακίνητα, λέγοντας ότι είναι «συγκινητικά ικανοποιημένος από τον ρυθμό πληρωμής του και αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες έχουν αίσθηση του καθήκοντος και τα νούμερα δείχνουν ότι σε αυτό το μέτρο θα ξεπεράσουμε τον στόχο του 2011».

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει η δήλωση του κ. Βενιζέλου ότι εφεξής και για την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης η μάχη θα δοθεί "στην αγορά εργασίας, στις κοινωνικές δαπάνες, στις δαπάνες υγείας (κυρίως της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας) και στη φοροδιαφυγή".

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για δυσκολίες στην υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τη συμμετοχή των ιδιωτών και είπε ότι ο ίδιος έχει την αίσθηση "ότι μπορούμε να φτάσουμε σε λύση εθελοντικού χαρακτήρα και να επιτύχει το πρόγραμμα αυτό".

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι μέσα στο δύσκολο περιβάλλον των τελευταίων ημερών "οι συζητήσεις για το PSI ήταν και δημιουργικές και ευχάριστες". Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα προκύψει μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και τόνισε πως "η διοίκησή τους θα συνεχίσει και μετά την ανακεφαλαιοποίηση να είναι ποιοτική, ωστόσο η επένδυση που κάνει ο ελληνικός λαός θα πρέπει να του αποδοθεί".

Επί της ουσίας, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε για μία ακόμη φορά το μήνυμα ότι όσες τράπεζες απευθυνθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εκδώσουν κοινές μετοχές. Αναφέρθηκε επίσης και στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία, όπως είπε, θα καλυφθούν πλήρως.

Τρίπτυχο για "νέα οικονομική πολιτική"

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το τρίπτυχο της υπό διαμόρφωση νέας οικονομικής πολιτικής για τη χώρα αποτελείται από τη διάσωση, την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και την εκτίναξη.

Πρέπει ως χώρα, είπε, να επαναπροσδιορίσουμε την εθνική μας συμπεριφορά πάνω σε πέντε βασικούς άξονες:

Πρώτον, πρέπει να υπάρξει άμεση επιστροφή των καταθέσεων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς με τις νέες αποφάσεις των εταίρων μας δεν υπάρχει κανένα άλλοθι και οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες. Η επιστροφή αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και εθνικό, πατριωτικό καθήκον.

Δεύτερον, πρέπει να εγγυηθούμε ότι κανένας δεν θα μείνει μόνος, θύμα της κρίσης και σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας. Πρέπει να υπάρξει μια ελάχιστη εγγύηση για ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Τρίτον, πρέπει να ξαναβρούμε την εμπιστοσύνη που μας λείπει ως κοινωνία. Μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση.

Τέταρτον, πρέπει να πείσουμε την ελληνική μεσαία τάξη ότι υπάρχει, καθώς υπάρχει έντονος ο κίνδυνος διάλυσής της.

Πέμπτον, ο υπουργός Οικονομικών απευθύνθηκε στους νέους λέγοντας: "Πρέπει να πούμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας ότι δεν είναι υποψήφιοι μετανάστες και να τους στείλουμε το μήνυμα ότι μένουμε Ελλάδα".


***Η ομιλία του κ. Βενιζέλου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v