Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Είναι πολλά τα λεφτά» για Ελλάδα

Αγωνία «να κλειδώσει» το νέο μνημόνιο. Τα 90+35 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβουμε μέχρι τον Μάρτιο, το ντόμινο της κρίσης και οι αντοχές του EFSF. To σφιχτό χρονοδιάγραμμα και τα «αγκάθια» του PSI και του προϋπολογισμού.

«Είναι πολλά τα λεφτά» για Ελλάδα
Σε αγώνα δρόμου πρέπει να αποδυθεί από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κλειδώσει τη νέα δανειακή σύμβαση και μαζί της τις διαδικασίες για την εκταμίευση 125 δισ. ευρώ ως τον Μάρτιο του 2012.

Η άτυπη ένταξη της Ιταλίας σε πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω των συνεχών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αντιστροφή της καμπύλης στα ισπανικά και στα βελγικά ομόλογα και κυρίως η μικρή δύναμη πυρός που διαθέτει το EFSF κάνουν την κυβέρνηση να ανησυχεί μήπως και προσπεραστεί από τις καταιγιστικές εξελίξεις η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

«Έχουμε βρεθεί στη χειρότερη δυνατή κατάσταση, τη χειρότερη ώρα», ήταν μία από τις διαπιστώσεις του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για περιβάλλον «θανάσιμων κινδύνων».

Αμφότεροι γνωρίζουν καλά πως είναι πολλά τα λεφτά για την Ελλάδα, όπως συχνά αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, σε σχέση πάντα με τη δύναμη πυρός που διαθέτει αυτήν τη στιγμή το EFSF για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου και των άλλων χωρών του προγράμματος, όπως είναι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Και μάλιστα τα περισσότερα από τα λεφτά πρέπει να δοθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2012. Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου προβλέπει ότι μαζί με την πρώτη δόση του νέου μνημονίου θα καταβληθεί και η έβδομη δόση του παλαιού προγράμματος.

Επομένως, η Ελλάδα θα πρέπει το αργότερο ως τις αρχές Μαρτίου να έχει εισπράξει 80 δισ. ευρώ από το νέο πρόγραμμα (30 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του PSI, συν 20 δισ. ευρώ για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών), συν 9 δισ. ευρώ από το παλαιό πρόγραμμα.

Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και οι προσωρινές εγγυήσεις ύψους 35 δισ. ευρώ, που θα κληθεί να δώσει το EFSF στην ΕΚΤ για την προσωρινή διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών, τότε το σύνολο της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό ανέρχεται στα 125 δισ. ευρώ.

Το σφιχτό χρονοδιάγραμμα

Ο αγώνας δρόμου ξεκινά από σήμερα με αφετηρία την έγκριση της 6ης δόσης από το Eurogroup. Εφόσον δοθεί, όπως όλα δείχνουν, το «Ο.Κ.» της Ευρώπης, ανοίγει ο δρόμος ώστε να τεθεί το θέμα στο Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να αποδεσμεύσει με τη σειρά του το τμήμα της 6ης δόσης που του αναλογεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, για τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες θα απαιτηθεί διάστημα τουλάχιστον 8 - 10 ημερών μέχρι να εισρεύσουν τα χρήματα της 6ης δόσης στην Ελλάδα. Με την έγκριση της 6ης δόσης από το ΔΝΤ ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση και την κύρωση του νέου μνημονίου.

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου πρέπει να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να αποσταλούν από τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος γράμματα δέσμευσης, ώστε στις 12 Δεκεμβρίου να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα.

Τα χαρτιά που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση είναι η ικανή προεργασία που έχει γίνει για τους στόχους και τις πολιτικές της νέας δανειακής σύμβασης, ώστε να μην απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για τις διαπραγματεύσεις, και η προετοιμασία νομοσχεδίου στο οποίο θα περιληφθούν ρυθμίσεις που είναι απολύτως αναγκαίες για την προώθηση του προγράμματος και των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Τα αγκάθια του προϋπολογισμού και του PSI

Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί δύο μεγάλα αγκάθια:

Την απόκλιση και ως προς τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς στόχους του φετινού προϋπολογισμού και το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2012 στηρίζεται στο ευνοϊκότερο σενάριο εκτέλεσης του PSI.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού πρέπει, πάση θυσία, να κρατηθεί πέριξ του 9%. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων μετατίθεται στην τακτική αναθεώρηση του Ιουλίου του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο πρωθυπουργός πρότεινε στην Κομισιόν ήδη πρόσθετες μεταρρυθμίσεις ή μέτρα στήριξης, εξειδικεύοντας τις γενικές προτάσεις που είχε καταθέσει στη Βουλή κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Αυτά τα μέτρα επιδιώκουν να ανασχέσουν την ύφεση και να ενισχύσουν την απασχόληση και θα ενσωματωθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφού συμφωνηθούν με τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Διαπραγματευτικές καντρίλιες με τραπεζίτες

Το δεύτερο καυτό μέτωπο έχει να κάνει με το PSI. Ο προϋπολογισμός του 2012 έχει στηριχτεί στο σενάριο ότι θα υιοθετηθεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το κούρεμα του χρέους.

Δηλαδή, ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα αποδεχτούν κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας 50% και θα λάβουν ως αντάλλαγμα συνδυασμό μετρητών και νέων ομολόγων 20ετούς ή 30ετούς διάρκειας με επιτόκιο της τάξης του 4,5%. Με αυτά τα δεδομένα προβλέπεται εξοικονόμηση τόκων έως 5,1 δισ. ευρώ και δεν απαιτούνται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Επίσης, με το PSI και τη δανειακή σύμβαση διασφαλίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας και στην πραγματική οικονομία. Εφόσον δε το PSI plus ολοκληρωθεί βάσει της πρόβλεψης του προϋπολογισμού, θα απελευθερωθούν περίπου 20 δισ. ευρώ από τα 80 δισ. που θα δοθούν τον Φεβρουάριο.

Αυτά τα κεφάλαια, όπως υποσχέθηκε ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στο money show, θα μπορούν να δοθούν για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, επιστροφές ΦΠΑ, ή για να αυξήσουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v