Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζίτες σε αναμμένα κάρβουνα

Η ενημέρωση για κούρεμα 50% σε όλο το χρέος και οι προσδοκίες για λεφτά από EFSF με προνομιούχες μετοχές. Οι άμυνες των τραπεζιτών, τα περιθώρια προσαρμογής και η θυσία του βαλκανικού οράματος.

Τραπεζίτες σε αναμμένα κάρβουνα
Σε αναμμένα κάρβουνα για το πώς θα αποφύγουν την κρατικοποίηση των πιστωτικών τους ιδρυμάτων κάθονται από χθες οι τραπεζίτες, μετά την άτυπη ενημέρωση ότι επικρατέστερο σενάριο αποτελεί, πλέον, το «κούρεμα» κατά τουλάχιστον 50% όλου του χρέους, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ Βενιζέλου και Σαχινίδη με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, έγινε αντιληπτό ότι η Ευρώπη και το IIF συγκλίνουν σε ένα σχέδιο επέκτασης του PSI για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν ως το 2035.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο του ελληνικού χρέους (περί τα 205 δισ. ευρώ), που κατέχεται από ιδιώτες, θα συμπεριληφθεί στο κούρεμα, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δείχνει να κλειδώνει στο 50%.

Η παραπάνω εξέλιξη προκαλεί σοκ και δέος στα επιτελεία των τραπεζών καθώς συνολικά ελληνικές και κυπριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι από το Q2 έχουν σχηματίσει προβλέψεις απομείωσης, αποτιμώντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο 79% της ονομαστικής αξίας, αν το κούρεμα διαμορφωθεί στο 50% για όλο το χρέος, τότε θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 17,4 δισ. ευρώ.

Αν σε αυτά προστεθούν και οι επιπλέον προβλέψεις που θα απαιτήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, συνυπολογίζοντας και τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, ο... καυτός λογαριασμός μπορεί να ξεπεράσει τα 27 δισ. ευρώ, όταν τα συνολικά ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 30 δισ. ευρώ και οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν υποχωρήσει στο… ναδίρ.

Βέβαια, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι αφενός δεν έχει ακόμη κλειδώσει καμία συμφωνία, αφετέρου κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το ύψος της ζημίας ακόμη και με haircut της τάξεως του 50%, αν δεν δει πρώτα τη συμφωνία.

Προσδοκίες για κεφάλαια από το EFSF και προνομιούχες μετοχές

Οι προσδοκίες τους εστιάζουν κυρίως στο IIF και στην πίεση της Γαλλίας αλλά και της Ισπανίας και της Ιταλίας για τους επιμέρους όρους της χρηματοδότησης των τραπεζών από το EFSF. Η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν ότι, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να βρουν από τις αγορές τα αναγκαία κεφάλαια, θα προσφύγουν αρχικά σε εθνικό πυλώνα βοήθειας και αν και αυτός αδυνατεί στο EFSF.

Οι τραπεζίτες ποντάρουν στην αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε το χρέος, μειώνοντας το όφελος από το «κούρεμα» κατά 17 - 27 δισ. ευρώ.

Γι' αυτό και προσδοκούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα διενεργηθεί απευθείας από το EFSF, με τους όρους που θα ισχύσουν για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, και όχι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με δανεικά από το EFSF.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωτραπεζών από το EFSF θα διενεργηθεί μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών, προκειμένου να αποφευχθεί μπαράζ απομόχλευσης των τραπεζών, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη απειλείται από ύφεση.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν αποφύγει τον κάβο της κρατικοποίησης και θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ευρωκρατικοποίησή τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες τηλεγράφημα του Reuters επικαλούμενο κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της συνόδου της Τετάρτης, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε ιδιωτικά χέρια και δεν θα κρατικοποιηθούν.

Οι άμυνες των τραπεζιτών

Στο ερώτημα ποια είναι σήμερα τα αμυντικά όπλα που διαθέτει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εφόσον δεν ανακεφαλαιοποιηθεί από το EFSF, οι τραπεζίτες απαντούν: «Όπλα υπάρχουν, δεν βοηθάει όμως η απαξίωση των αποτιμήσεων».

«Και να θες να πουλήσεις ένα πολύτιμο ως προς την αποτίμησή του περιουσιακό στοιχείο, είναι δύσκολο», σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του τραπεζικού χώρου, «καθώς η νευρικότητα είναι διάχυτη σε διεθνές επίπεδο».

Ο ίδιος τονίζει επίσης ότι «δεν έχουν όλες οι ελληνικές τράπεζες το ίδιο πυροβολικό», μια και πολλές εναλλακτικές πηγές ενίσχυσης της ρευστότητας εξαντλήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες ανάγκες αλλά και τα κρίσιμα stress tests.

Το σίγουρο είναι ότι οι τραπεζίτες θα επιδιώξουν να αποφύγουν, πάση θυσία, την κρατικοποίηση, που συνεπάγεται το βαθύ κούρεμα και η ανάγκη κεφαλαιοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίος τραπεζίτης, μιλώντας πρόσφατα σε ξένους επενδυτές, τόνισε ότι αν είναι μονόδρομος θα πουληθούν και κερδοφόρα στοιχεία του ενεργητικού για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση, εννοώντας θυγατρικές του εξωτερικού.

Τα χρονικά περιθώρια προσαρμογής

Οι τραπεζίτες θέτουν θέμα και ως προς την περίοδο προσαρμογής. Βάσει της προηγούμενης εμπειρίας, οι τράπεζες θα πρέπει να σχηματίσουν στο τρέχον δ΄ τρίμηνο προβλέψεις απομείωσης βάσει των υποχρεώσεων που θα απορρέουν από την όποια συμφωνία στην οποία θα συμμετάσχουν εθελοντικά.

Στην πράξη, μέχρι η συμφωνία να λάβει πρακτική μορφή θα πρέπει παράλληλα να τρέξουν και οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης. Οι ισολογισμοί του 2011 θα πρέπει να δημοσιευθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012, επομένως χρόνος υπάρχει.

Αν η ανακεφαλαιοποίηση διενεργηθεί απευθείας από το EFSF, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά. Στην περίπτωση όπου η ανακεφαλαιοποίηση διενεργηθεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κατάσταση θα είναι περισσότερο περίπλοκη.

Λόγω της δραστικής αλλαγής στη μετοχική σύνθεση που θα επέλθει, οι διοικήσεις θα υποχρεωθούν να θέσουν το θέμα της συμμετοχής στο πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους στο σώμα των μετόχων με έκτακτες γενικές συνελεύσεις.

Το σώμα των μετόχων θα κληθεί να αποφασίσει και τις αναγκαίες αυξήσεις και αν αυτές δεν καλυφθούν ή στον βαθμό που δεν καλυφθούν από ιδιώτες θα κληθεί το Τ.Χ.Σ., μετά την παρέλευση της περιόδου άσκησης, να καλύψει τις αδιάθετες μετοχές.

Καταθέτοντας την ανατρεπτική του άποψη γνωστός τραπεζίτης διερωτάται: «Μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι το χρονικό αυτό διάστημα δεν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι, εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το χρέος θα μειωθεί αισθητά και οι αγορές θα ηρεμήσουν έναντι της ελληνικής οικονομίας, παίρνοντας επί της ουσίας αυτό που ζητούσαν μετ' επιτάσεως το τελευταίο ενάμιση έτος...».

Μάλιστα, συνεχίζει τον συλλογισμό του και επισημαίνει πως «οι σημερινοί μέτοχοι μπορεί, εφόσον υπάρχουν έστω και αχνά σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, να βάλουν κάποια κεφάλαια -όχι το σύνολο της συμμετοχής τους- και να αναζητήσουν συμμάχους με απώτερο στόχο να περιορίσουν την προσφυγή της τράπεζας στο ΤΧΣ σε μονοψήφιο ποσοστό».


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v