Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Eπιστροφή στη δραχμή ίσον εξαθλίωση"

"Η επιστροφή στη δραχμή για τον όμιλο Μυτιληναίου θα ήταν χρυσωρυχείο. Αλλά ως σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος, θεωρώ ότι η στήριξη της επιλογής αυτής είναι εθνική μειοδοσία", δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Eπιστροφή στη δραχμή ίσον εξαθλίωση
«Η επιστροφή στη δραχμή για τον όμιλο Μυτιληναίου θα ήταν χρυσωρυχείο. Αλλά ως σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος, θεωρώ ότι η στήριξη της επιλογής για επιστροφή στη δραχμή είναι εθνική μειοδοσία». Τη δήλωση αυτήν έκανε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Πέρα από την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του σε μία προοπτική επιστροφής στη δραχμή, την οποία χαρακτήρισε το χειρότερο σενάριο, που θα φέρει εξαθλίωση και κοινωνική αναταραχή, ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το κατά πόσον οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντέξουν τους κραδασμούς που θα προκαλέσει ένα μεγάλο haircut των ελληνικών ομολόγων.

Όπως είπε, η αγορά δεν αντέχει άλλο. «Η κρίση η μεγάλη θα έρθει μετά, όταν οι επιχειρήσεις θα κληθούν να διαπραγματευτούν τους όρους της ύπαρξής τους με το νέο συμπτυγμένο (consolidated) τραπεζικό σύστημα. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν μάθει να εργάζονται με όρους παγκόσμιας αγοράς θα πληγούν σημαντικά. Μία ελληνική επιχείρηση για να επιβιώσει δεν θα πρέπει απλώς να έχει επιδόσεις ίδιες με μία γερμανική, αλλά καλύτερες έως και 10%, αφού θα πρέπει να σηκώσει και το βάρος της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι, με βάση τις συγκριτικές μελέτες που έχει στη διάθεσή του, οι εταιρίες του ομίλου (ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιο, Protεrgia) είναι απόλυτα ανταγωνιστικές και σε μεγάλο βαθμό καλύτερες από αντίστοιχες γερμανικές, ιταλικές κ.ά., καθώς εδώ και χρόνια λειτουργούν στον διεθνή ανταγωνισμό, ενώ επιπλέον αντιμετωπίζουν και τις πολύ πιο δυσμενείς εγχώριες συνθήκες.

«Οι εταιρίες και οι όμιλοι όπως εμείς όπως η Motor Oil, θα επιβιώσουν», κατέληξε ο ίδιος. Για τις προβλέψεις του σχετικά με τις άμεσες εξελίξεις, ο κ. Μυτιληναίος έθεσε ως ορόσημο τη σύνοδο των χωρών του G20 στις 3 Νοεμβρίου. Όπως είπε, «μέχρι τις 3 Νοεμβρίου θα πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, από σωστά οργανωμένο, αδιάφθορο πολιτικό προσωπικό, που θα κάνει όσα δεν έχουν γίνει στην Ελλάδα τόσα χρόνια. Οι Έλληνες έχουν αποδείξει ιστορικά ότι υπό καθεστώς πίεσης ξεπερνούν τους εαυτούς τους».

Επίσης, σε ερωτήσεις για το ποια θα μπορούσε να είναι η δική του συνεισφορά στην παρούσα συγκυρία, τόνισε: «Έχω πλήρη συναίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και πως πρέπει να τα καταφέρουμε. Ό,τι χρειαστεί να κάνω θα το κάνω. Θεωρώ ότι η πολιτική είναι για τους πολιτικούς και η επιχειρηματικότητα για τους επιχειρηματίες. Αυτό που κάνω ως επιχειρηματίας πιστεύω ότι έχει μεγαλύτερη αξία για τη σημερινή κατάσταση της χώρας».


Δεν στέκουν τα περί arbitrage στο Αλουμίνιο - Ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ, αναμονή για τη ΔΕΗ

Η λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας του Αλουμινίου, σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί συνθήκες arbitrage στην αγορά ηλεκτρισμού. Η μονάδα κατασκευάστηκε για την κάλυψη των αναγκών της μεταλλουργίας σε ατμό, το παραπροϊόν της οποίας είναι ο ηλεκτρισμός που πουλά στο δίκτυο.

Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Μυτιληναίoς, πρόεδρος του ομίλου που ελέγχει την Αλουμίνιον της Ελλάδος, αναφορικά με τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα η λειτουργία της μονάδας. Ο κ. Μυτιληναίoς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η έννοια του arbitrage, ότι δηλαδή η Αλουμίνιον αγοράζει φθηνά το ρεύμα και το πουλάει ακριβά, δεν στέκει. Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να απαγορευτεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση που καταναλώνει σε ηλεκτρική ενέργεια να επενδύει σε φωτοβολταϊκά και έτσι να αγοράζει φθηνό ηλεκτρικό από το δίκτυο και να εισπράττει πολλαπλάσια τιμή κιλοβατώρας μέσω των φωτοβολταϊκών.

Όπως δε σημείωσε, «η επένδυση της Συμπαραγωγής ήταν σαν να κάναμε εναλλακτικά 150 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, να πουλούσαμε ρεύμα στο σύστημα και να αγοράζαμε ρεύμα από τη ΔΕΗ για τις ανάγκες μας, όπως κάνουν π.χ. το 'Ελευθέριος Βενιζέλος' αλλά και πολλές άλλες επιχειρήσεις».

«Η επιλογή μας ήταν απόλυτα σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν αποτελεί κανένα 'κόλπο'», συμπλήρωσε. Καταληκτικά ως προς αυτό το θέμα, τόνισε: «Πράσινη ενέργεια κατά βάση σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας. Σε αυτήν τη λογική, η Συμπαραγωγή είναι μια εξαιρετική επένδυση, η οποία θα στηριχθεί ακόμα περισσότερο από τη νέα κοινοτική οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας, που στην ουσία επιτάσσει επενδύσεις σε μονάδες συμπαραγωγής».

Μιλώντας για τη σκοπιμότητα της μονάδας, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι με τη λειτουργία της επιδιώκεται η μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει στον διεθνή ανταγωνισμό, τροφοδοτώντας τη μονάδα της αλουμίνας με ατμό, που είναι βασική πρώτη ύλη στην παραγωγική διαδικασία. Επιπλέον, η μονάδα αυτή περιόρισε τη χρήση μαζούτ, η κατανάλωση του οποίου θα μηδενιστεί, μέχρι το τέλος του χρόνου, με επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναφερόμενος ο ίδιος στις προοπτικές νέων επενδύσεων του ομίλου στην παραγωγή ενέργειας, επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα για άλλη επένδυση σε θερμικά εργοστάσια, πέραν των 2 που λειτουργούν στο Αλουμίνιο (μονάδα συμπαραγωγής και μονάδα συνδυασμένου κύκλου) και της μονάδας στους Αγίους Θεοδώρους (65% Μυτιληνίος, 35% Μότορ Όιλ).

«Παρακολουθούμε πώς θα εξελιχθούν η αγορά του ηλεκτρισμού, το άνοιγμα της αγοράς, η εφαρμογή του γ΄ πακέτου απελευθέρωσης και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά που δουλεύεται για το 2014 και βλέπουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα».

Εξαγορές

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για πιθανό ενδιαφέρον του ομίλου αναφορικά με τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ κ.λπ., ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθεί ούτε για εξαγορά λιγνιτικών μονάδων, ούτε για ποσοστό της ΔΕΗ, ούτε για οτιδήποτε άλλο, έως ότου αποφασιστεί τελικώς ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, εξέφρασε το ενδιαφέρον του ομίλου για τη ΛΑΡΚΟ. Όπως είπε, «ενδιαφερόμαστε για τη ΛΑΡΚΟ, με τον ίδιο τρόπο που ενδιαφερθήκαμε και για το Αλουμίνιο. Έχουμε την ίδια γενναιότητα να αναλάβουμε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουμε μια συμμαχία για να κατέβουμε στον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ με έναν από τους μεγάλους διεθνείς παίκτες της αγοράς μετάλλων. Το νικέλιο είναι σπάνιο μέταλλο και η ΛΑΡΚΟ έχει μεγάλες δυνατότητες. Αλλά χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις για να λειτουργήσει σωστά. Το πρόβλημα δεν είναι το τίμημα της αγοράς, αλλά οι επενδύσεις».

Οι ΑΠΕ

Τέλος, σε ερωτήσεις για τις προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την άποψη ότι έχει μεγαλύτερο νόημα να επενδύεις στα αιολικά, από ό,τι στα φωτοβολταϊκά. Χαρακτήρισε τα αιολικά πλέον ώριμη επένδυση, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορούν να διατηρηθούν επί μακρόν οι υψηλές τιμές με τις οποίες αγοράζεται η ενέργεια των φωτοβολταϊκών.

Ωστόσο, παρατήρησε με έμφαση ότι σήμερα το κυριότερο πρόβλημα με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι η χρηματοδότηση, λόγω της στενότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, των υψηλών επιτοκίων και της δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίζουν οι ξένες τράπεζες τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδίως όταν αντισυμβαλλόμενος των επενδυτών για την αγορά ενέργειας είναι το Δημόσιο.

Για το θέμα αυτό ανακοίνωσε ότι ο όμιλος έχει καταθέσει στην κυβέρνηση προτάσεις, οι οποίες προβλέπουν ενίσχυση του ΔΕΣΜΗΕ με κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία σήμερα λιμνάζουν λόγω αδυναμίας απορρόφησης. Μέσω των κονδυλίων αυτών θα μπορούσαν να καλυφθούν τα ποσά που απαιτούνται για την αγορά ενέργειας από τις μονάδες ΑΠΕ, ενώ από τη στιγμή όπου αντισυμβαλλόμενος του επενδυτή θα είναι ένα κοινοτικό ταμείο, τότε θα μπορεί να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέχρι και 80%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v