Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζίτες στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης

Το θολό τοπίο για Ελλάδα και τα σενάρια για βαθύτερο «haircut» αδρανοποιούν τις εξελίξεις. Ο πονοκέφαλος της BlackRock, το φάσμα της κρατικοποίησης και τα αισθήματα σκεπτικισμού και απογοήτευσης.

Τραπεζίτες στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν σχεδόν κατεβάσει ρολά, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην καθημερινή, όπως εξελίχθηκε, μάχη επιβίωσης.

Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν πλέον έντονη δυσφορία ως προς τον χειρισμό της κρίσης τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία της ευρωζώνης.

"Βλέπουμε την ύφεση να βαθαίνει επικίνδυνα και αναμένεται να υπάρξει συνέχεια, καθώς οι ανεξάντλητες φοροεπιδρομές συρρικνώνουν το εισόδημα και προκαλούν ασφυξία στην αγορά. Το σημείο είναι οριακό και όλα κρέμονται από μία κλωστή", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν είναι σε θέση να καταθέσουν σοβαρή εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι, κυρίως όσον αφορά στη διαχείριση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αναφέρουν μια σειρά αρνητικές συνέπειες που θα προκαλούσε η υιοθέτηση του σεναρίου που θέλει κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους και τάσσονται υπέρ της πιστής εφαρμογής και υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου 2011.

Βέβαια, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε, το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, πως δεν αποκλείεται, δεδομένων των νέων συνθηκών, να υπάρξει αλλαγή των όρων της απόφασης της 21ης Ιουλίου προκαλούν σκεπτικισμό και προβληματισμό ως προς τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι δανειστές μας στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Το σενάριο βαθύτερου κουρέματος φέρνει κρατικοποιήσεις

Στην περίπτωση που η ηγεσία της ευρωζώνης αποφασίσει να προχωρήσει σε "ελεγχόμενη χρεοκοπία", με μεγαλύτερο haircut των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, επισημαίνουν ότι οι απώλειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι τεράστιες.

Κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα χρειαστούν άμεση επανακεφαλαιοποίηση, εξέλιξη που, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα οδηγήσει στην κρατικοποίησή τους.

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο και με το επικείμενο πόρισμα της BlackRock, το οποίο αναμένεται να καταδείξει -και δυνητικά- το μέγεθος των επισφαλειών στα δανειακά χαρτοφυλάκια. Επισφάλειες που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο ως συνέπεια της οριζόντιας μείωσης του εισοδήματος από τα κυβερνητικά μέτρα.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το "τσουνάμι" από την αδυναμία αποπληρωμής τραπεζικών υποχρεώσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά (κυρίως τα δεύτερα), οι τραπεζίτες έχουν επιλέξει, σε στρατηγικό επίπεδο, να προχωρήσουν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων δίνοντας τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να μειώσει το ύψος της μηνιαίας δόσης και να επιμηκύνει τη διάρκεια του δανείου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η δυνατότητα αυτή δίνεται πλέον και στα ενήμερα (μέχρι κεραίας) δάνεια και όχι στα προβληματικά, όπως συνέβαινε έως σήμερα.

Απογοήτευση...

"Η χώρα είναι τελειωμένη και ο χρόνος κύλησε ανώφελα". Με τη φράση αυτή απάντησε στο euro2day υψηλόβαθμο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς στο ερώτημα εάν προλαβαίνουμε έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να σώσουμε την κατάσταση...

Συμπληρώνει ότι η αναξιοπιστία... έχει χτυπήσει κόκκινο, αλλά επισημαίνει και την κακοφωνία των Ευρωπαίων εταίρων μας. Σχολιάζοντας το έργο και τις ημέρες της κυβέρνησης πάει τον συλλογισμό του ένα βήμα μπροστά, λέγοντας ότι δεν είναι ώρα για να επαναλαμβάνουμε τη διαπίστωση ότι "υπήρξαν καθυστερήσεις, ατολμία και η πολιτική ηγεσία του τόπου είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο.

Είναι η ώρα να φύγουμε προς τα εμπρός, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και έστω και τώρα να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις μόνιμου χαρακτήρα".


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v