Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλα έμειναν ανοικτά στο Eurogroup

Παράθυρο για μείωση επιτοκίων και βοήθεια από EFSF, αλλά χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα. Τι είπαν για "επιλεκτική χρεοκοπία". Επιμένουν οι Φινλανδοί για τα collaterals. Σκληρή γραμμή από Ολλανδία. Πώς αντιδρά η Αθήνα.

Όλα έμειναν ανοικτά στο Eurogroup
Με ένα γενικόλογο κοινό ανακοινωθέν που συμπεριελάμβανε όλες τις διαφορετικές θέσεις των χωρών-μελών έκλεισε τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το συμβούλιο του Εurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες διευκολύνσεις στις χώρες με δανειακά προγράμματα, που θα περιλαμβάνουν μειώσεις των επιτοκίων, επιμηκύνσεις των δανείων καθώς και τη δυνατότητα διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού EFSF. Να μπορεί δηλαδή το Ταμείο να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για να αγοράζει ομόλογα χωρών με δανειακά προβλήματα ή να εκχωρεί δάνεια σε χώρες για επαναγορά του χρέους τους.

Κάπου εδώ τελειώνει το επικοινωνιακό καρότο, καθώς ούτε ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ούτε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν ήταν σε θέση να δώσουν διευκρινίσεις, χρονοδιαγράμματα και σαφείς απαντήσεις ως προς το πώς όλα όσα συμφωνήθηκαν θα μετατραπούν σε πράξη.

«Είμαστε σε ετοιμότητα να υιοθετήσουμε επιπλέον μέτρα ώστε να ενισχύσουμε τις συστημικές ικανότητες του ευρώ και να αποφύγουμε το ρίσκο της μετάδοσης», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Από την άλλη, η Φινλανδία κατάφερε και πέρασε στην πρώτη παράγραφο του ανακοινωθέντος την απαίτησή της για εμπράγματες εγγυήσεις (collaterals) «όπου κριθεί απαραίτητο», υπονοώντας την Ελλάδα. Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Ρεν δήλωσε ότι το θέμα «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Φινλανδία».

Παραμένει επίσης ως προϋπόθεση η συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο, αν και δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για το ύψος και τον τρόπο.

Επίσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο euro2day, προκάλεσε αίσθηση η ιδιαίτερα σκληρή στάση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Γιάκερ απέναντι στην Ελλάδα και στο θέμα του νέου πακέτου.

Η Ολλανδία υιοθέτησε σκληρότερη στάση ακόμα και από τους Γερμανούς, λέγοντας ότι οποιαδήποτε επιπλέον διευκόλυνση προς την Ελλάδα πρέπει να συνοδεύεται με νέους όρους και σκληρή λιτότητα, ενώ φέρεται αντίθετη στην πρόταση για αγορά ελληνικών ομολόγων από το EFSF, γιατί το θεωρεί «συγχωροχάρτι».

Για ακόμα μια φορά το Εurogroup παρέπεμψε την επεξεργασία των νέων αποφάσεων στην ομάδα εργασίας του και, σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, τα αποτελέσματα αναμένεται να τεθούν ενώπιον των υπουργών μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται και νέο έκτακτο συμβούλιο στο τέλος Ιουλίου.

Όσο για το νέο ελληνικό πακέτο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα είναι έτοιμο για παρουσίαση στις αρχές Σεπτεμβρίου και πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Όλι Ρεν, που είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις (για το νέο δάνειο) θα εντατικοποιηθούν πριν από την επόμενη δόση».

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις. Ακόμα και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Μπαρουά, είπε μετά το τέλος του Εurogroup ότι το γαλλικό σχέδιο παραμένει στο τραπέζι παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές.

Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση είναι ότι στο ανακοινωθέν περιλαμβάνεται η θέση της ΕΚΤ ότι «επιλεκτική χρεοκοπία ή πιστωτικό γεγονός πρέπει να αποφευχθούν», χωρίς ωστόσο να υιοθετείται από το Εurogroup. Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Γιούνκερ, απέφυγε να απαντήσει, φουντώνοντας εκ νέου τα σενάρια για την ολλανδική πρόταση σχετικά με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης παρόλο που θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

Με άλλα λόγια, το ανακοινωθέν άφησε όλες τις χώρες ευχαριστημένες, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το γεγονός ότι πολλές από τις απόψεις που καταγράφηκαν είναι αντικρουόμενες.

Ευχαριστημένη η Αθήνα

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τις διαβουλεύσεις, όχι μόνο για το παράθυρο που άνοιξε για μείωση των επιτοκίων και επιπλέον επιμηκύνσεις αλλά και για τη συνολική στάση απέναντι στο αίτημα της κυβέρνησης να σηκώσει ψηλά τη σημαία της κοινοτικής στήριξης μέσω των κονδυλίων χρηματοδότησης.

Στην ουσία, όμως, το Εurogroup... κώφευσε στις εκκλήσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού για άμεση και ξεκάθαρη πολιτική λύση ή έστω δέσμευση για το ελληνικό πακέτο.

Επίσης, είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει η Αθήνα στην επιμονή των Φινλανδών για τις εμπράγματες εγγυήσεις, αφού ο κ. Γ. Παπανδρέου διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι τις απορρίπτει. Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός χθες είχε ζητήσει με επιστολή του να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις.

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνέχισαν τις ασφυκτικές πιέσεις για άμεσες αποκρατικοποιήσεις, ενώ η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο για την κάθοδο πολυπληθών τεχνικών, ελεγκτών και εμπειρογνωμόνων που θα εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας και θα παρακολουθούν εξονυχιστικά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v