Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Κρίση και κυβερνητική αμηχανία

Το μέγα πρόβλημα για τη διοίκηση της ΔΕΗ και γενικότερα για την αγορά παραμένει η αναποφασιστικότητα και η διαφαινόμενη διάθεση της κυβέρνησης να μεταθέσει για αργότερα την όποια λύση για την Επιχείρηση.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Κρίση και κυβερνητική αμηχανία
Εντολές του μετόχου, για να ξεκινήσει η προετοιμασία υλοποίησης του όποιου σχήματος ιδιωτικοποίησης επιλέξει η κυβέρνηση, θα αναμένει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης μετόχων, ο επικεφαλής της ΔΕΗ απέφυγε να οριοθετήσει τις δικές του απόψεις, τις οποίες ωστόσο σε ανύποπτο χρόνο είχε δημοσιοποιήσει και οι οποίες συνέπλεαν με αυτές της τότε προϊσταμένης υπουργού ΠΕΚΑ. Δηλαδή, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιγνιτοπαραγωγή, σύμφωνα με τις εντολές της Ε.Ε., με κάθε άλλο μέσο, εκτός από ενοικίαση μονάδων.

Τότε, όταν δηλαδή είχε προκύψει το θέμα, ο κ. Ζερβός είχε διατυπώσει την άποψη ότι είναι προτιμότερη η πώληση των μονάδων, αν πρόκειται να επιλεγεί η ενοικίασή τους, ως μία από τις λύσεις που πρότεινε η τρόικα.

Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου της ΔΕΗ είναι η μόνη που «ταιριάζει» με τις θέσεις της σημερινής πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΕΚΑ και στο ΥΠΟΙΚ, καθώς ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες είπε: «Ο μέτοχος δεν μας έχει ζητήσει να προχωρήσουμε με την πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ. Αν μας ζητηθεί, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

Ωστόσο, το μέγα πρόβλημα για τη διοίκηση της ΔΕΗ, και γενικότερα για την αγορά, παραμένει η αναποφασιστικότητα και η διαφαινόμενη διάθεση της κυβέρνησης να μεταθέσει για αργότερα την όποια λύση επιλεγεί για τη ΔΕΗ.

Μάλιστα, δε, τη στιγμή όπου η Επιχείρηση άρχισε να χάνει υπολογίσιμα μερίδια στην αγορά, τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια και στην εμπορία. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης, εγκάλεσε την κυβέρνηση ακριβώς για το ότι δεν έχει καταλήξει στο τι θέλει να κάνει στη ΔΕΗ.

Αν δηλαδή θα πουλήσει μόνο το 17% των μετοχών, αν θα διαθέσει το ποσοστό αυτό μαζί με το μάνατζμεντ, αν θα πουλήσει μονάδες ή αν θα τα κάνει όλα αυτά ταυτόχρονα. Αυτό, πάντως, στο οποίο κατέληξε ο κ. Φωτόπουλος είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αποφασίσει την, κατά την άποψή του, διάλυση της ΔΕΗ και το πέρασμα της Επιχείρησης στα χέρια των ιδιωτών.

Απώλειες μεριδίων - δανεισμός

Το κλίμα αβεβαιότητας που προσδιορίζεται από την αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης και τις πιέσεις των συνδικαλιστών περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, λόγω της επιδείνωσης της θέσης της ΔΕΗ στην ενεργειακή αγορά. Τα μερίδια της εταιρίας συνεχίζουν να μειώνονται στην παραγωγή και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, με την είσοδο ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών. Εκπρόσωποι των πρώτων εκτιμούν ότι τα μερίδια στην παραγωγή θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, με την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο τις οδηγίες του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στη γενική συνέλευση, οι πωλήσεις ηλεκτρικού σε χρήσεις με υψηλά περιθώρια, δηλαδή εμπορική και βιομηχανική μέσης και χαμηλής τάσης, μειώθηκαν κατά 8,32% έναντι του 2009, ενώ μόνο στην εμπορική οι απώλειες ανήλθαν σε 10,7%. Έτσι, οι ανεξάρτητοι προμηθευτές διέθεσαν στην αγορά το 2010 συνολικά 2.232 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 283 γιγαβατωρών το 2009, μειώνοντας το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια σε 95,8% από 99,5% το 2009. Στην παραγωγή το ποσοστό μειώθηκε σε 85,1% από 91,02%. Το 2011, αναμένεται περαιτέρω πτώση του ποσοστού της στην παραγωγή, με τη λειτουργία 3 νέων εργοστασίων από το τέλος του 2010 μέχρι το τέλος του 2011.

Ήδη, από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2011, προκύπτει περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού της Επιχείρησης στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, σε 93,4% και με απώλειες 477 γιγαβατωρών, όταν μάλιστα το τρίμηνο αυτό καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά. Το μόνο θετικό για τη ΔΕΗ είναι ότι την ίδια περίοδο αύξησε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 116 γιγαβατώρες, χωρίς ωστόσο να καλύψει τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς. Επίσης, στην παραγωγή το ποσοστό της ΔΕΗ μειώθηκε στο 78,5% έναντι 86,2% το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Το στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το ύψος του δανεισμού της ΔΕΗ, που στις 31 Μαρτίου ανέρχεται σε 4,14 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι αφενός η ΔΕΗ θα πρέπει να διατηρήσει ακμαίο το επενδυτικό της πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται και νέα εργοστάσια (Μεγαλόπολη, Πτολεμαΐδα 5) συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,9 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη το κόστος του χρήματος για τη ΔΕΗ θα γίνεται ακριβότερο λόγω των συνεχών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, οι οποίες συμπαρασύρουν και την Επιχείρηση.

Tέλος, η ΔΕΗ συνεχίζει να «ψάχνεται» στον χώρο της αιολικής ενέργειας. Η εταιρία έχει υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και τη δημιουργία μονάδας κατασκευής ανεμογεννητριών στην Ελλάδα με την κινεζική Sinovel Wind Energy Group Co. Ltd. Η τελευταία είναι η δεύτερη παγκοσμίως βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v