Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Σε… Μεσοπρόθεσμο κλοιό

Γιατί το Μεσοπρόθεσμο εντείνει την πίεση για συγχωνεύσεις. Η οικειοθελής μετακύλιση ομολόγων, τα funding plans και τι άλλαξε στα stress tests. Πιθανότητα χρεοκοπίας 33% στο ακραίο σενάριο.

Τράπεζες: Σε… Μεσοπρόθεσμο κλοιό
Σε ασφυκτικό περιβάλλον, που ενέχει σημαντικό κίνδυνο… ατυχήματος, βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, παρά τις προσπάθειες των διοικήσεών τους να αποφευχθεί πάση θυσία το σπάσιμο ενός κρίκου στην τραπεζική αλυσίδα.

Τα φορολογικά μέτρα-σοκ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μπορεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να αποδώσουν όσον αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, σε βραχυπρόθεσμο όμως αναμένεται να βαθύνουν έτι περαιτέρω την ύφεση και να παγώσουν την ήδη χειμαζόμενη ιδιωτική κατανάλωση.

«Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό και, σε συνδυασμό με την αυξητική τάση που σημειώνουν τα δάνεια σε καθυστέρηση αλλά και οι ερμητικά κλειστές αγορές, ενισχύει τους κλυδωνισμούς στο σύστημα και μειώνει ημέρα με την ημέρα την αξία των τραπεζών», παρατηρεί κορυφαίος τραπεζίτης και δηλώνει απαισιόδοξος για το τι μέλλει γενέσθαι.

Εξηγεί, μάλιστα, ότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας έχει λύσεις, μόνο που η πολιτική ηγεσία (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) δεν διαθέτει τη βούληση να έρθει αντιμέτωπη με τον… καθρέφτη της, που δεν είναι άλλος από το σπάταλο κράτος το οποίο η ίδια δημιούργησε, προκειμένου να εξυπηρετεί ανά τετραετία την επιβίωσή της!

Κι εν μέσω του φαύλου κύκλου που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, η ανάγκη για συγχωνεύσεις είναι μεγάλη όσο ποτέ άλλοτε. Όλοι συμφωνούν πως πρέπει να δημιουργηθούν μεγαλύτερα και κατ' επέκταση ισχυρότερα κεφαλαιακά τραπεζικά σχήματα, αλλά δεν είναι η ώρα...

Οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζίτες τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος περιγράφονται ως αφόρητες και στο βάθος υπάρχει πάντοτε η απειλή της προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παρά την πίεση, οι τραπεζίτες διευκρινίζουν ότι οποιεσδήποτε εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests και την οριστικοποίηση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Δεν πρόκειται να γίνει κάτι μέχρι να ξέρουμε με σαφήνεια τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος που λήγει την περίοδο 2012-14», σημειώνει διευθύνων σύμβουλος ελληνικής τράπεζας, εκτιμώντας ότι η πρωτοβουλία για τη μετακύλιση του χρέους θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Όπως έγραψε το Euro2day, οι τραπεζίτες τάσσονται υπέρ του γαλλικού σχεδίου, περιμένουν όμως να δουν αφενός αν θα υιοθετηθεί και αφετέρου τις λεπτομέρειές του.

Οι όροι της ανανέωσης - μετακύλισης των κρατικών ομολόγων που λήγουν την παραπάνω περίοδο και κυρίως το πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι οίκοι αξιολόγησης θα κρίνουν και το πόσο θα ενισχυθεί ή όχι η τάση για δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων.

Κλειδί η στάση των οίκων αξιολόγησης και της ΕΚΤ

Tόσο η Fitch όσο και η S&P δήλωσαν ότι αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η πρωτοβουλία για μετακύλιση του ελληνικού χρέους για να κρίνουν αν συνιστά ή όχι πιστωτικό γεγονός και επομένως αν θα σηματοδοτήσει, όπως έχουν προειδοποιήσει, περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Το δεύτερο κλειδί είναι η στάση της ΕΚΤ. Θα υπαναχωρήσει ως προς την πρόθεσή της να μειωθεί η εξάρτηση από την ίδια των εμπορικών τραπεζών στο σκέλος της ρευστότητας;

Όπως έχει γράψει το Euro2day, τα funding plans δεν βγαίνουν αν μετακυλιστεί έστω το 50% των κρατικών ομολόγων που λήγουν την τριετία 2012-14, αν δεν επανέλθουν οι καταθέσεις και δεν υπάρξουν ταχύτερα αποτελέσματα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να εξαιρέσει τις ελληνικές και πιθανώς τις ιρλανδικές και τις πορτογαλικές τράπεζες από τα μέτρα μείωσης της πιστωτικής επέκτασης, δημιουργώντας «pool» δανεισμού γι' αυτές.

Από τη στάση της ΕΚΤ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η πίεση που θα ασκηθεί στις τράπεζες για υιοθέτηση πολιτικών πιο ενεργής διαχείρισης του ενεργητικού τους ή την επιλογή συγχωνεύσεων.

Με προβλέψεις για ενδεχόμενο χρεοκοπίας τα stress tests

Η αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τελικά τα αποτελέσματα των stress tests θα δουν το φως της δημοσιότητας στις αρχές Ιουλίου και μάλιστα ει δυνατόν όταν οι αγορές είναι κλειστές!

Οι ελληνικές τράπεζες είναι κι εδώ αντιμέτωπες με ένα ακόμη πρόβλημα: τα επικαιροποιημένα stress tests περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ακραίο σενάριο, πιθανότητα 33% να χρεοκοπήσει το ελληνικό δημόσιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το νέο αυτό στοιχείο ενημερώθηκαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργο Προβόπουλο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Με το άκουσμα και μόνο, υπήρξε έντονη αντίδραση ενός εκ των κορυφαίων τραπεζιτών, καθώς το σενάριο είναι «παράλογο», αλλά εκτιμώμενο ως πιθανό από τις αγορές...

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα stress tests δεν θα κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, ωστόσο οι νέοι αυστηροί κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, και συγκεκριμένα του βασικού δείκτη Tier I στο 10%, «τρώνε» μεγαλύτερα κεφάλαια και αναπόφευκτα επιτείνουν την ανάγκη για νέο γύρο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα εάν οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών θέλουν και μπορούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για μία ακόμη φορά ή αν θα προτιμήσουν να δώσουν τα χέρια.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v