Λίγες αποφάσεις, πολλές απαιτήσεις

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής οι φόβοι Ε.Ε. για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού. "Ψηφίστε τα μέτρα και θα δώσουμε νέα βοήθεια", είπαν οι ηγέτες. Παράθυρο για στήριξη της ανάπτυξης με κοινοτικό χρήμα. Όλη η απόφαση.

Λίγες αποφάσεις, πολλές απαιτήσεις
Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ουσιαστικές αποφάσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν το κοινό νόμισμα. Ετοιμάζουν το νέο πακέτο για την Ελλάδα, αν και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και επίσημη απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις 3 Ιουλίου.

Όπως προέκυψε από τις χθεσινές διαβουλεύσεις, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία πήραν συγχαρητήρια και η Ελλάδα εισέπραξε όλη την γκρίνια. Οι Ευρωπαίοι χαιρέτισαν τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στην Πορτογαλία για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και την καλή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τους Ιρλανδούς.

Όσο για την Ελλάδα, επανέλαβαν πως αν περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Ιουλίου στο πλαίσιο των αποφάσεων του προηγούμενου Εurogroup. Στο πακέτο θα μετέχει και ο ιδιωτικός τομέας σε εθελοντική βάση. Οι τελικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν από τους υπουργούς Οικονομικών.

Έριξαν και το "τυράκι": είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση κοινοτικών πόρων έτσι ώστε να στηριχτούν η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα. Εμφανίστηκαν, δε, έτοιμοι να προσφέρουν και τεχνική βοήθεια σε μια προσπάθεια να γίνει γρηγορότερα η εκταμίευση των πόρων.

Το παρασκήνιο

Στις συζητήσεις, οι πιέσεις ήταν για άλλη μια φορά ασφυκτικές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τέσσερα θέματα που ανησυχούν τους εταίρους μας:

1. Για τον συνεχιζόμενο εκτροχιασμό του προϋπολογισμού. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, για πρώτη φορά, οι 27 ηγέτες ανέλυσαν τα οικονομικά δεδομένα. Έγιναν ερωτήσεις για το κατά πόσον η Ελλάδα θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα, πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί, εάν ο εκτροχιασμός συνεχιστεί.

2. Για τους όρους και τις εγγυήσεις που θα δώσει η Ελλάδα ώστε να λάβει το νέο δάνειο και την πιθανότητα επιπλέον εμπράγματων εγγυήσεων στους δανειστές και στους ιδιώτες εθελοντές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του και να αποφευχθεί η πιθανότητα πιστωτικού γεγονότος. Όπως έγραψε το euro2day χθες, ο πρωθυπουργός απορρίπτει τις επιπλέον εμπράγματες εγγυήσεις. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου γίνεται λόγος για νέο πακέτο διάσωσης 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική απόφαση.

3. Για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα εθελοντικού roll over των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Αθήνα δέχεται πιέσεις ώστε οι ελληνικές τράπεζες και ιδρύματα να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής.

4. Για τις αποκρατικοποιήσεις υπάρχει έντονη ανησυχία στους δανειστές ότι εάν κάθε απόφαση πρέπει να περνά για έγκριση από τη Βουλή, τότε θα προκληθούν σημαντικές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να μην πετύχει. Έτσι, ζητήθηκε από την Αθήνα να περάσει νομοθεσία-πακέτο ώστε η Βουλή να εξουσιοδοτήσει τη νέα εταιρία που θα συσταθεί για να τρέξει το πρόγραμμα, να παίρνει αυτή τις αποφάσεις βάσει χρονοδιαγράμματος.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των 27, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του κ. Γ. Παπανδρέου, της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί, του προέδρου του Εurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Σύμφωνα με τις διαρροές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τη συνάντηση ζήτησε η κ. Μέρκελ, καθώς ήθελε να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, για το εάν θα περάσουν τελικά το μεσοπρόθεσμο και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων από τη Βουλή και για το πώς σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα.

Στην Ε.Ε. υπήρξε αναβρασμός μετά την πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο πρωθυπουργός με τη Σλοβάκα ομόλογό του της είχε πει πως δεν είναι σίγουρος εάν η Βουλή θα υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ελληνική Βουλή θα είναι έτοιμη να κάνει το καθήκον της εάν και η Ε.Ε. κάνει το δικό της.

Στη συνέντευξη Τύπου χθες βράδυ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνεχάρη την κυβέρνηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε, διεμήνυσε ότι κατανοεί τις θυσίες του ελληνικού λαού, κάλεσε τη Βουλή των Ελλήνων να υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις αποκρατικοποιήσεις και δήλωσε έτοιμος να δώσει νέο δάνειο μόλις το πρόγραμμα επικυρωθεί.

Η Σύνοδος Κορυφής επικύρωσε τα συμπεράσματα του συμβουλίου του Εurogroup, τα οποία και υιοθέτησε στα συμπεράσματά της. Έγινε για άλλη μια φορά έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για συναίνεση και δόθηκε εκ νέου εντολή στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα με την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών.

***Διαβάστε το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v