Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παζάρια για την ελληνική βοήθεια στις Βρυξέλλες

Το ύψος του δανείου που θα πάρει η Ελλάδα διχάζει τους Ευρωπαίους. Ποιοι πιέζουν για τη λύση του ευρωομολόγου. Τι ρόλος επιφυλάσσεται στο μηχανισμό EFSF. Πώς θα πιέσουν οι Ευρωπαίοι για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Παζάρια για την ελληνική βοήθεια στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (Εurοgroup - Εcofin), ώστε να αποφασίσουν για σκληρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και για αυστηρότερους προϋπολογισμούς, υπό την ομπρέλα της νέας οικονομικής διακυβέρνησης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup θα βρεθεί το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Οι συζητήσεις γίνονται υπό τη σκιά της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P και των διαρροών από το ΔΝΤ ότι δεν θα εκταμιεύσει την 5η δόση αν δεν εκφραστεί σαφής και πλήρης συμφωνία στη σύνοδο κορυφής στις 23 - 24 Ιουνίου. Έχει στόχο να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας της Ε.Ε. το οποίο θα συζητηθεί και από την κ. Μερκελ και τον κ. Σαρκοζί στη συνάντησή τους στο Βερολίνο την προσεχή Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις διαρροές, οι 17 υπουργοί θα εξετάσουν την αναλυτική έκθεση προόδου της τρόικας (η οποία δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας) τόσο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις αποκρατικοποιήσεις όσο και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στόχος της σύγκλησης των έκτακτων συμβουλίων είναι να τεθούν οι βάσεις ώστε να υπερκεραστούν τα εμπόδια και οι διαφωνίες εν όψει των τακτικών συνεδριάσεων της 20ής Ιουνίου. Για τον σκοπό αυτόν πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή.

Τόσο το προεδρείο του Εurogroup όσο και η Κομισιόν αναμένεται -για ακόμα μία φορά- να κάνουν έκκληση για συναίνεση όλων των κομμάτων στο μεσοπρόθεσμο και να σηκώσουν τους τόνους εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή.

Τι "παίζει" με τη χρηματοδότηση

Εν μέσω εντάσεων, ενστάσεων και διαφορετικών απόψεων, η Κομισιόν αυτήν την εβδομάδα θα προσπαθήσει να οριστικοποιήσει την πρόταση για το ελληνικό πακέτο στήριξης ώστε να κατατεθεί προς συζήτηση στο Εurogroup της επόμενης Δευτέρας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει προβληματισμός για τα κονδύλια (το ρευστό) που θα δοθούν στη χώρα μας, καθώς η αρχική βλέψη για 35 - 40 δισ. ευρώ θεωρείται ανεπαρκής.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε στο euro2day ότι η Κομισιόν θεωρεί πως το ποσό πρέπει να αυξηθεί στα 65 δισ. ευρώ περίπου για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2013 και να μη χρειαστεί νέα αναπροσαρμογή το πακέτο σε έναν χρόνο από τώρα. Ωστόσο, η πρόταση αυτή συναντά τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων των σκληροπυρηνικών χωρών, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, οι οποίες θεωρούν ότι η χρηματοδότηση δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ και χρειάζεται να συμπληρωθεί με έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Οι χώρες αυτές για πολιτικούς λόγους επιδιώκουν να εγκριθούν όσο το δυνατόν λιγότερα κονδύλια σε άμεση χρηματοδότηση, όχι μόνο για να μη συναντήσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό τους αλλά και για να υποχρεωθεί η Αθήνα να τρέξει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων με fast track διαδικασίες και χωρίς καμία καθυστέρηση, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί και η επιτυχία του νέου πακέτου.

Ως εναλλακτική λύση η Κομισιόν επαναθέτει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση για τη δημιουργία του ευρωομολόγου, η οποία μπορεί μεσοπρόθεσμα να λύσει προβλήματα χρέους και για άλλες χώρες της περιφέρειας. Η πρόταση αυτή ανήκει στον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος την κατέθεσε για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου και αργότερα σε αυτήν του Δεκεμβρίου του 2010. Και τις δύο φορές η πρόταση απορρίφθηκε από τις σκληροπυρηνικές χώρες, όμως δόθηκε η εντολή στις υπηρεσίες της Κομισιόν να επεξεργαστούν την προοπτική αυτή και να καταθέσουν σχετικό πόρισμα.

Επιπλέον, επί τάπητος τίθενται η αύξηση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού EFSF και το εάν θα του δοθούν αρμοδιότητες για εξαγορά κρατικών ομολόγων των προβληματικών κρατών ή εάν θα παραχωρεί δάνεια με χαμηλό επιτόκιο σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, με αποκλειστικό σκοπό να επαναγοράσουν μέρος του χρέους τους.

Από αυτές τις δύο εκκρεμότητες, του ευρωομολόγου και των αρμοδιοτήτων του EFSF, θα εξαρτηθεί και το τελικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα αναφορικά με τα κονδύλια.

Επίσης, οι τεχνικές και νομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πρόταση για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης και η επιμονή της ΕΚΤ να διασφαλιστεί πλήρως η δέσμευση από τους ιδιώτες ενδέχεται να οδηγήσουν σε παράταση των διαπραγματεύσεων και μετά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Όπως φαίνεται, η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ, αν και θεωρείται δεδομένη, θα συνδυαστεί με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των αποκρατικοποιήσεων από την ελληνική βουλή.

Οι Βρυξέλλες είναι ενημερωμένες ότι η ψήφιση μπορεί να γίνει μετά τη σύνοδο κορυφής και δεν φαίνεται να προβάλλουν ιδιαίτερες αντιστάσεις. Μάλιστα, από ορισμένους κύκλους θεωρείται ότι ίσως είναι προτιμότερο η ψήφιση να γίνει μετά τη σύνοδο ώστε να κλιμακωθούν οι πιέσεις στους Έλληνες βουλευτές με ένα κοινό ανακοινωθέν των "27" ότι η εκταμίευση της δόσης προϋποθέτει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Πάντως, στις 8 Ιουλίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και εκεί θα αποφασιστεί η εκταμίευση του μέρους της δόσης που αναλογεί στο ταμείο.

Μέχρι τότε -λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι τα λεφτά του κράτους τελειώνουν στις 14 Ιουλίου- η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις και τις ψηφοφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v