Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος η προσωποκράτηση για εμπορικές απαιτήσεις

Καταργείται η προσωποκράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης για εμπορικές απαιτήσεις, ενώ συνεχίζει να ισχύει ως μέσο για απαιτήσεις από αδικοπραξίες, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τέλος η προσωποκράτηση για εμπορικές απαιτήσεις
Καταργείται η προσωποκράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης για εμπορικές απαιτήσεις, ενώ συνεχίζει να ισχύει ως μέσο για απαιτήσεις από αδικοπραξίες, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατετέθη τροποποιημένο στη Βουλή και αφορά την επιτάχυνση στην απονομή της Πολιτικής Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι με το άρθρο 62 του καταργείται η προσωπική κράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης για εμπορικές απαιτήσεις, ενώ δεν θίγεται η ρύθμιση του άρθρου 1047 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ως προς την προσωπική κράτηση για απαιτήσεις από αδικοπραξίες.

Ακόμη σύμφωνα με το άρθρο 48, η προσωρινή διαταγή που έχει ως αντικείμενο την απαγόρευση μεταβολής της πραγματικής ή νομικής κατάστασης ακινήτου ή πλοίου ή αεροσκάφους επιδίδεται, μαζί με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων επί της οποίας εκδόθηκε, στην αρχή που είναι αρμόδια να τηρεί το βιβλίο κατασχέσεων ή το νηολόγιο ή το μητρώο και εγγράφεται στο αντίστοιχο βιβλίο.

Ως προς τα « τεχνικά» ζητήματα, με το ίδιο νομοσχέδιο, αρμόδια για την επίλυση διαφορών μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ θα είναι τα Ειρηνοδικεία, ενώ στα Μονομελή Πρωτοδικεία θα υπάγονται διαφορές άνω των 20.000 και μέχρι 120.000 ευρώ .

Τα Πολυμελή Πρωτοδικεία θα εκδικάζουν υποθέσεις με αντικείμενο από 120.000 ευρώ και πάνω.

Με το ίδιο νομοσχέδιο αναμορφώνεται το πλαίσιο για τη συμβιβαστική επίλυση των διαφορών και η απόπειρα εξώδικης επίλυσης της διαφοράς παύει να είναι υποχρεωτική.

Αναλυτικότερα, παρέχεται η δυνατότητα συμβιβασμού στους διαδίκους και τους πληρεξουσίους τους, καθ' όλη τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, ακόμη και όταν αυτή έχει αναβιώσει λόγω της άσκησης έφεσης.

Σε εφαρμογή τίθεται και η ηλεκτρονική δικηγορία, καθώς η κατάθεση και επίδοση δικογράφων θα μπορεί να γίνεται πλέον και με ηλεκτρονικό τρόπο. Νομοθετικά προβλέπεται από το παρελθόν η ηλεκτρονική δικηγορία, αλλά τώρα τίθεται σε εφαρμογή με το εν λόγω νομοσχέδιο, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη και η διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού.

Ως προς την διαδικασία των πλειστηριασμών προβλέπεται ότι μετά τη διαδικασία των γραπτών προσφορών, οι προφορικές προσφορές υποβάλλονται αμέσως προς τον υπάλληλο του πλειστηριασμού, ο οποίος, μετά την ολοκλήρωσή τους, προβαίνει στην κατακύρωση.

Τέλος, με το άρθρο 24 του νόμου 3900/2010 προστέθηκε νέα διάταξη στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, που αναφέρει ότι για όλες τις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές που είναι εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη, ή εισάγονται για πρώτη φορά στα δικαστήρια, το παράβολο της προσφυγής, της έφεσης και της αντέφεσης θα ανέρχεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας της διαφοράς και μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ κατά ανώτατο όριο. Πριν τη νέα ρύθμιση (άρθρο 24 Ν. 3900/2010) το παράβολο ανερχόταν σε 4,4 ευρώ. Τώρα, με διάταξη του νομοσχεδίου (άρθρο 65 παράγραφος 7) προβλέπεται ότι η παράγραφος 1 του άρθρου 45 του Ν. 3900/2010 δεν εφαρμόζεται στις εκκρεμείς δίκες.

Παρέχεται επίσης με το νομοσχέδιο η δυνατότητα στους ασκούμενους δικηγόρους να διενεργούν μέρος της άσκησή τους, εκτός των άλλων δικαστηρίων και στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v