Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Ανοίξτε το γρηγορότερο την ενέργεια

Ανοίξτε το συντομότερο δυνατό την ενεργειακή αγορά και καταργείστε μονοπωλιακές καταστάσεις στο λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά, λέει η Κομισιόν. Αντιπαράθεση ιδιωτών-ΔΕΗ στο συνέδριο του Economist.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Κομισιόν: Ανοίξτε το γρηγορότερο την ενέργεια
Ανοίξτε το συντομότερο δυνατό την ενεργειακή αγορά και καταργήστε μονοπωλιακές καταστάσεις στο λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά.

Τη σύσταση αυτή έκανε μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist η Inge Bernaerts, επικεφαλής της μονάδας για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο της γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την ίδια, το νομοσχέδιο που ετοίμασε το ΥΠΕΚΑ για την ενεργειακή αγορά, η Επιτροπή το κρίνει θετικά. Ωστόσο όπως τόνισε, το ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί όπως είναι, το συντομότερο δυνατό.

Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στην ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, λέγοντας: «ας ελπίσουμε ότι η ΡΑΕ θα είναι όσο ισχυρή πρέπει», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το νομοσχέδιο που προβλέπει την ανεξαρτησία της αρχής, μπορεί να υποστεί τροποποιήσεις κατά τη συζήτησή του στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, πρόβαλε ιδιαίτερα τις απώλειες ποσοστών που είχε η ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρισμού και τη λιανική αγορά, με την είσοδο και ανεξάρτητων παικτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να συνδέονται οι τιμές λιανικής με τις τιμές χονδρικής. Όπως είπε, με την αλλαγή θα διασφαλιστεί η διατήρηση στην εσωτερική αγορά των ανεξάρτητων παικτών, καθώς διαφορετικά, η προοπτική αύξησης της τιμής χονδρικής λόγω συνυπολογισμού του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα, δεν θα επιτρέψει σε παίκτες εκτός ΔΕΗ να παραμείνουν στην αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόταση στη ΡΑΕ.

Ακόμη αναφορικά με το διαχωρισμό της ΔΕΗ σε θυγατρικές μεταφοράς και διανομής, ο κ. Ζερβός είπε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα λειτουργεί η θυγατρική για τη μεταφορά, η οποία θα πρέπει να πιστοποιηθεί ως προς την ανεξαρτησία της μέχρι τον Αύγουστο του 2012.

Οι ανεξάρτητοι

Στον αντίποδα του κ. Ζερβού, βρέθηκαν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ιταλικής Edison, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ., όπως και ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών –ΕΣΑΗ.

Ο πρώτος τόνισε ότι αν η συζητούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν γίνει με σωστό τρόπο, υπάρχει φόβος να διατηρηθεί είτε το σημερινό μονοπώλιο, είτε να δημιουργηθεί ένα υβριδικό κρατικο-ιδιωτικό μονοπώλιο που και τα δύο είναι σε βάρος της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις δυσλειτουργίες της ενεργειακής αγοράς και κυρίως της αγοράς ηλεκτρισμού. Όπως είπε, τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ οι απώλειες δικτύου ανέρχονται σε 8%, ενώ με έργα εκσυγχρονισμού, θα μπορούσαν να περιοριστούν στο μισό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v