Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tραπεζίτες προς Σαμαρά: «Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν»

Η τρόικα ζητά «πάγωμα» νέων χορηγήσεων και μείωση δανειακού χαρτοφυλακίου. Ανακυκλούμενη η ρευστότητα από ΕΚΤ, πιέζει η εκροή καταθέσεων. Υπερθεματίζουν για μείωση φορολογίας και αποκρατικοποιήσεις.

Tραπεζίτες προς Σαμαρά: «Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν»
«Λεφτά δεν υπάρχουν», ήταν η άμεση απάντηση των τραπεζιτών στην πρόταση-αίτημα Σαμαρά για παροχή από τις τράπεζες άμεσης ρευστότητας στην αγορά ως ένα από τα βασικά μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Την ώρα όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στη δραστική μείωση των δανείων που έχει χορηγήσει στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και η τρόικα ζητά αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, αποτελεί, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, πολιτικό ατόπημα, αντίστοιχου μεγέθους με το σύνθημα: «Λεφτά υπάρχουν», να υπόσχονται τα πολιτικά κόμματα... πακτωλό δισεκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Μπορεί αφορμή για την εκ νέου τοποθέτησή τους επί του θέματος να ήταν η επίσημη παρουσίαση της πρότασης για επανεκκίνηση της οικονομίας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο διευκρινίζουν ότι το επιχείρημα πως οι τράπεζες στεγνώνουν την αγορά ακούγεται από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου.

«Το παραμύθι αυτό πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Βασική δουλειά μιας τράπεζας είναι η χορήγηση δανείων. Πιστεύει κανείς ότι δεν θέλουμε να δώσουμε δάνεια;», τονίζει κορυφαίο στέλεχος τράπεζας.

«Λένε ψέματα...»

«Κάθε φορά που ξεκινά η συζήτηση για την ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής το... μπαλάκι το πετούν στην εξέδρα των τραπεζών», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μήπως ήρθε η ώρα να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους; τονίζουν.

Όπως υποστηρίζουν, αφενός «η τρόικα σε κάθε μας συνάντηση ζητά το πάγωμα των χορηγήσεων και την καταγραφή μηδενικού ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, που σημαίνει παύση των χορηγήσεων», αφετέρου «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο πρόεδρός της κ. Τρισέ αλλά και ο εκπρόσωπός του στην τρόικα ζητούν σταδιακή και συνεχή αποπληρωμή των δανείων που έχουμε πάρει.

Άρα, μεγάλο μέρος της ρευστότητας που αντλούμε από τις εγγυήσεις ξαναγυρίζει στην ΕΚΤ». Την ίδια στιγμή, εδώ και ενάμισι έτος (τον Νοέμβριο του 2011 θα κλείσει η διετία) καθημερινά οι τράπεζες «αιμορραγούν», καθώς η εκροή καταθέσεων όχι μόνο δεν σταθεροποιείται, αλλά συνεχίζει με ακάθεκτο ρυθμό. «Μάλλον είναι ευτύχημα που ακόμη το σύστημα είναι σταθερό», καταλήγουν με νόημα.

«Ναι» στη μείωση των φορολογικών συντελεστών

Οι τραπεζίτες, όπως βέβαια και οι επιχειρηματίες και τα υπόλοιπα στελέχη της αγοράς, χαιρετίζουν την πρόταση για μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις (15%) και φυσικά πρόσωπα (30% σε βάθος μερικών ετών) και την απλοποίηση κωδικοποίησης της νομοθεσίας.

«Μόνο έτσι θα προσελκύσουμε μεσοπρόθεσμα επενδύσεις και θα επιτευχθεί ο στόχος για περισσότερο εξωστρεφή οικονομία», τονίζει στο Euro2day υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Ο ίδιος παράγων σημειώνει ότι παρά τις πολιτικές κορόνες η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση συγκλίνουν σε βασικά θέματα της ατζέντας, όπως η ανάγκη περικοπών των δημοσίων δαπανών και οι αποκρατικοποιήσεις.

Πρακτικά, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συμφωνούν σε αυστηρότερη διαχείριση των νοσοκομείων, ηλεκτρονικές προμήθειες και συνταγογράφηση, μηδενικές ή ελάχιστες νέες προσλήψεις, περικοπές επιδομάτων κ.ά., και επομένως μπορεί και πρέπει, κατά τον ίδιο, να υπάρξει η μίνιμουμ έστω συναίνεση για τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε πιο οργανωμένος από την κυβέρνηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, σημειώνοντας αυτονόητα πράγματα, σύμφωνα με χρηματιστές, όπως ότι δεν είναι δυνατόν να αποφασίζεις τη διάθεση του 17% της ΔΕΗ χωρίς πρώτα να έχει καθοριστεί πώς θα απελευθερωθεί η αγορά και τι θα κρατήσει από τα τωρινά assets της η ΔΕΗ.

Σύγκλιση ιδιαίτερα σημαντική διαπιστώνεται, τουλάχιστον σε επίπεδο φρασεολογίας, και όσον αφορά στην ανάγκη περιορισμού συντεχνιακών φαινομένων και φεουδαρχικών συμπεριφορών από συνδικάτα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Κριτικά απέναντι στη συνταγή μείωσης του ελλείμματος που προβλέπει το «Ζάππειο ΙΙ» στέκονται και οικονομολόγοι με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το Euro2day.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το όποιο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να στηρίζεται κατά τουλάχιστον τα δύο τρίτα του στη δραστική περιστολή της δημόσιας σπατάλης και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v