Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Έμφραγμα" στα δικαστήρια

Στα όρια της αρνησιδικίας οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη υπό το βάρος της κρίσης και της κόντρας δικαστικών-κυβέρνησης. Στο 1 εκατ. οι εκκρεμείς υποθέσεις. Ουρές για πτωχεύσεις, άρθρο 99. Σοβαρές επιδράσεις σε οικονομία.

Έμφραγμα στα δικαστήρια
Η συσσώρευση των χρόνιων προβλημάτων που υφίστανται ως προς την ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, επιβραδύνει περαιτέρω τους ήδη βραδείς ρυθμούς της Θέμιδος.

Εάν σε αυτό προστεθεί η κόντρα μεταξύ των δικαστικών και της κυβέρνησης, με σημείο αιχμής την υπαγωγή των πρώτων στο ΙΚΑ και το ενιαίο μισθολόγιο, τότε το μέλλον διαφαίνεται τουλάχιστον δυσοίωνο...

Βαριές είναι όμως και οι επιδράσεις στην οικονομία σε θέματα επίλυσης διαφορών, τήρησης των νόμων αλλά και πτωχευτικού δικαίου και ανεξόφλητων υποχρεώσεων.

Από τους τελευταίους μήνες του 2010 μέχρι και σήμερα παρατηρούνται καθημερινά ουρές έξω από το κτίριο 11 της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου κατατίθενται οι αιτήσεις για τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων.
 
Η οικονομική συγκυρία είναι ο προφανής λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σπεύδουν να συμπεριλάβουν τις εταιρίες τους στο άρθρο 99 του Ν. 3588/207, σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσής τους. Οι αιτήσεις συνδιαλλαγής που καταθέτουν οι επιχειρήσεις στο Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι πολλές, ωστόσο ελάχιστες γίνονται δεκτές γιατί οι αιτούντες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011, στα πρωτοδικεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά εκτιμάται ότι έχουν κατατεθεί περί τις 1.000 αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99. Στην πλειονότητά τους αφορούν σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών και των δομικών υλικών. Επιπλέον, από το 2007 όπου το άρθρο 99 αντικατέστησε το άρθρο 44 του Πτωχευτικού Κώδικα αιτήσεις συνδιαλλαγής έχουν καταθέσει τουλάχιστον 15 εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Και ενώ οι επιχειρήσεις μοιάζουν να καταρρέουν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που επιβάλλονται, εικόνα κατάρρευσης εμφανίζει και η ελληνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, που προκύπτουν από έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη ως προς τον αριθμό των δικαστών και μεταξύ των πρώτων ως προς τον αριθμό των δικηγόρων αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Ωστόσο, η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων είναι παροιμιώδης και φτάνει στα όρια της αρνησιδικίας. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε βάρος της Ελλάδας, η οποία κατατάσσεται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με τον υψηλότερο δείκτη αναφορικά με τον καθυστερημένο χρόνο έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.

Αυτήν τη στιγμή, εκτιμάται ότι στα δικαστήρια όλης της χώρας εκκρεμούν σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας περί το 1.000.000 υποθέσεις.

Ετησίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατατίθενται σχεδόν 350.000 μηνύσεις, εκ των οποίων, βάσει των στοιχείων του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, εκδικάζεται μόνο το 40%, με αποτέλεσμα προοδευτικά τα πινάκια να ασφυκτιούν.

Στα διοικητικά δικαστήρια πανελληνίως υπολογίζεται οτι εκκρεμούν περίπου 400.000 δικογραφίες, εκ των οποίων το 1/3 -σχεδόν 150.000- εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας. Ενδεικτικό είναι ότι πλέον στις αστικές υποθέσεις ορίζονται δικάσιμοι για το 2014, ενώ στα διοικητικά δικαστήρια για το 2015.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου υπολογίζεται ότι εκκρεμοδικούν πάνω από 300.000 υποθέσεις. Για την έκδοση απόφασης στο ΣτΕ απαιτούνται περίπου 3 έτη, αφού κάθε χρόνο εισάγονται 8.000 υποθέσεις και περαιώνονται περί τις 5.500.
Όσον αφορά στην ποινική δικαιοσύνη για την εκδίκαση μιας υπόθεσης σε πρώτο βαθμό απαιτούνται 5 χρόνια, ενώ αν υπάρξει αναβολή μπορεί να περάσουν και επτά χρόνια!

Την ίδια ώρα, η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των δικαστών προοιονίζεται περαιτέρω επιβάρυνση της οριακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η απονομή δικαιοσύνης.
 
Οι δικαστικοί, αν εξακολουθήσουν οι περικοπές σε επιδόματα και αποζημιώσεις, απειλούν με λευκή απεργία, η οποία συνίσταται στο ότι δεν θα εργάζονται πέραν του ωραρίου τους προκειμένου να φέρουν ταχύτερα εις πέρας τις εκρεμμούσες υποθέσεις. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε σε συνέντευξη που έδωσε πριν από περίπου ενάμιση μήνα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης και κατάλυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με μέτρα που προωθούνται, ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση όπου οι δικαστές μετατραπούν σε δημοσίους υπαλλήλους τότε θα καταργηθεί επί της ουσίας το κράτος, καθώς η Δικαιοσύνη δεν θα είναι ανεξάρτητη.

"Εαν η κυβέρνηση συνεχίσει να υποβαθμίζει τους δικαστές, τότε πρέπει να αντιληφθεί και τις συνέπειες αυτού, διότι οι δικαστές δεν είναι διατεθειμένοι να εργάζονται πέρα από το σύνηθες ωράριο που είναι μέχρι τις 3 το μεσημέρι, να εργάζονται στα σπίτια τους, να έχουν οργανωμένα γραφεία, να λειτουργούν τα αυτόφωρα όλη νύχτα, δεν είναι διατεθειμένοι να υπάρχουν ανακριτές και εισαγγελείς σε υπηρεσίες και ειρηνοδίκες που τη νύχτα κάνουν έρευνες", ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στην απονομή Δικαιοσύνης η μετατροπή των δικαστών και εισαγγελέων σε δημοσίους υπαλλήλους. "Με μελέτη την οποία έχουμε κάνει, η πτώση των εκδιδόμενων αποφάσεων θα πάει στο 75%, δηλαδή θα εκδίδεται μόνο το 25% των αποφάσεων που εκδίδονται σήμερα γιατί ο δικαστής, όπως πολύ καλά ξέρετε, τις περισσότερες υποθέσεις τις επεξεργάζεται στο σπίτι του.

Εάν γίνει αυτό, ο χρόνος είναι τέτοιος που θα εκδίδεται μόνο το 25% των αποφάσεων".


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v