Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΤΕΕ συμπλέει με τη ΓΕΝΟΠ για ΔΕΗ

Υπέρ της διατήρησης του 51% των μετοχών της ΔΕΗ από το Ελληνικό δημόσιο, τάσσεται και το ΤΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Χρήστου Σπίρτζη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Νίκο Φωτόπουλο.

Το ΤΕΕ συμπλέει με τη ΓΕΝΟΠ για ΔΕΗ
Υπέρ της διατήρησης του 51% των μετοχών της ΔΕΗ από το Ελληνικό δημόσιο, τάσσεται και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Χρήστου Σπίρτζη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Νίκο Φωτόπουλο.

Το ΤΕΕ είναι ο πρώτος από τους επαγγελματικούς επιστημονικούς φορείς στους οποίους θα απευθυνθεί η συνδικαλιστική οργάνωση της ΔΕΗ, προκειμένου να στηρίξει τις θέσεις της υπέρ της διατήρησης του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και κατά της ιδιωτικοποίησης της.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο, προκειμένου να τεκμηριώσει τις θέσεις του, θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους του θέματος, θα αποτιμήσει την εθνική, οικονομική και κοινωνική αξία της επιχείρησης και θα εκπονήσει μελέτη, για την πιο συμφέρουσα λύση για τον πολίτη και για τη χώρα, την οποία και θα δημοσιοποιήσει.

Πάντως οι αρχικές τοποθετήσεις του προέδρου του, προδιαγράφουν εν πολλοίς και τα συμπεράσματα της μελέτης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τον κ. Σπίρτζη, «Η ΔΕΗ δεν ανήκει ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην Αντιπολίτευση ούτε στην ΓΕΝΟΠ. Συνιστά ένα εθνικό κεφάλαιο το οποίο δεν πρέπει να αποτιμάται μόνο με χρηματιστηριακούς όρους και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πώλησης με τις συνήθεις αγοραίες επιχειρηματικές διαδικασίες.

»Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ΔΕΗ αξιοποιεί – κατά παραχώρηση – τεράστιο εθνικό πλούτο, ορυκτούς πόρους, το υδροδυναμικό της χώρας, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Ταυτόχρονα αποτελεί τον κύριο πυλώνα στήριξης και χρηματοδότησης των αναγκαίων ιδιωτικών επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας, της βιομηχανίας και των έργων υποδομών και συντήρησης. Καλύπτει, δηλαδή, το τρίπτυχο:

· εθνικών λόγων
· αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και
· κοινωνικών αναγκών

που επιβάλλει το δημόσιο χαρακτήρα της και αναδεικνύει σε κρίσιμα θέματα τον έλεγχο του 51 % των μετοχών και τον έλεγχο της διοίκησης από το δημόσιο.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, εμμέσως εγκαλεί την κυβέρνηση ότι έλαβε βεβιασμένη και μη μελετημένη απόφαση, αναφορικά με την πώληση του 17% της ΔΕΗ, η οποία «διακυβεύει εξαιρετικά σημαντικά εθνικά συμφέροντα και απειλεί την οικονομία της χώρας στο σύνολό της».

Αντιπαραβάλλοντας τη ΔΕΗ προς τον ΟΤΕ, ο κ. Σπίρτζης είπε επίσης ότι «η ΔΕΗ δεν είναι και πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως ο ΟΤΕ, η ιδιωτικοποίηση του οποίου, με τον τρόπο με τον οποίο έγινε, κατήργησε την στρατηγική σημασία μιας εθνικής εταιρείας και την οδήγησε στον κύκλο των εναρμονισμένων πρακτικών που επικρατούν στις ιδιωτικές εταιρείες».

Κατά τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, η επιτροπή η οποία συγκροτείται για τη μελέτη του θέματος, θα αξιοποιήσει τα συμπεράσματα των τομεακών προσυνεδριακών διαδικασιών και του Συνεδρίου που διοργάνωσε για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό, τον Μάρτιο του 2010.

Επίσης, θα λάβει υπόψη της όλα τα αναγκαία στοιχεία από τη ΔΕΗ και τη διοίκησή της, τα συναρμόδια υπουργεία, τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ, ώστε να αποτιμήσει τις διάφορες παραμέτρους, για να απαντήσει στο ένα και καίριο ερώτημα: τι συμφέρει τον πολίτη αυτής της χώρας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση με το ΤΕΕ, διατήρησε την άκαμπτη στάση που τηρεί, τονίζοντας ότι αυτή, «θα μπορούσε μόνο αν η κυβέρνηση πετύχει φθηνότερο απ’ ότι σήμερα ρεύμα στους καταναλωτές, κάτι το οποίο – όπως δείχνουν τα στοιχεία απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης – είναι αδύνατον».

Κατά της μετοχοποίησης της ΔΕΗ και η ΑΔΕΔΥ

Κατά της μετοχοποίησης της ΔΕΗ τάσσεται και η ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση της  εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ. 

Αναλυτικά όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

"Η ενέργεια αποτελεί στρατηγικής σημασίας οικονομικό μέγεθος αναπτυξιακών δυνατοτήτων και κοινωνικό αγαθό.

Η ιδιωτικοποίηση της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης σε ένα κρίσιμο τομέα για την προοπτική της χώρας, της οικονομίας, της κοινωνίας, ακυρώνει ένα Δημόσιο εργαλείο κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης που πρέπει να υπηρετεί το Δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και όχι το ιδιωτικό.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα και η κοινή θέση όπως διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με το προεδρείο της ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η., στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στη Δ.Ε.Η. για ενημέρωση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών Φορέων.

Η δυνατότητα του Δημοσίου να ορίζει την τιμολογιακή πολιτική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική του φθηνού - και όχι ακριβού-τιμολογίου για τους πολίτες, που πλήττονται σήμερα με ακραίο τρόπο εξαιτίας της «χρεοκοπίας» του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που κυριάρχησε στην Ευρώπη και τη χώρα μας.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι ο συντονισμός και η ανάπτυξη των συνδικαλιστικών αγώνων ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, στην πολιτική της διάλυσης του Δημοσίου και Κοινωνικού Κράτους, καθώς και σε πολιτικές που οδηγούν σε ολοκαύτωμα των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι απολύτως αναγκαίος.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται:

1. Η μετουσίωση των συνδικαλιστικών αγώνων σε κοινωνικούς, μέσω της ανάπτυξης συμμαχιών και αισθήματος αλληλεγγύης. Το να μην βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι είναι κοινή θέση των δύο Οργανώσεων. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν απεργίες χωρίς επιπτώσεις, ούτε ότι είναι δυνατόν να γίνεται αποδεκτή η ενοχοποίηση των κινητοποιήσεων και η ενεργοποίηση πρακτικών κοινωνικού αυτοματισμού.

2. Ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα με αφετηρία τη Γενική Απεργία της 11ης Μαΐου 2011 το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Δ.Ε.Η., μαζί με όλα τα μείζονα ζητήματα περικοπών και αφαίρεσης δικαιωμάτων, πρέπει να σηματοδοτήσει ένα νέο κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων με στόχο να μπει φραγμός στην πολιτική υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου, της ακραίας και άδικης αναδιανομής εισοδημάτων και υπηρεσιών σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μισθωτών, των μικρομεσαίων, των πολιτών και κυρίως των ανέργων και των νέων.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στη Δ.Ε.Η., με αιχμή το Δημόσιο - κοινωνικό και οικονομικό διακύβευμα που δημιουργεί η επικείμενη ιδιωτικοποίησή της, για τους πολίτες και το μέλλον της χώρας."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v