Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ρυθμό "χελώνας" οι ΑΠΕ

Μόνο τα φωτοβολταϊκά πρόσθεσαν δυναμικό στην εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ τον Μάρτιο. Όλες οι άλλες τεχνολογίες παρέμειναν στάσιμες και δεν πρόσφεραν ούτε ένα μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Με ρυθμό χελώνας οι ΑΠΕ
Μόνο τα φωτοβολταϊκά πρόσθεσαν δυναμικό στην εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ τον Μάρτιο. Όλες οι άλλες τεχνολογίες παρέμειναν στάσιμες και δεν πρόσφεραν ούτε ένα μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος, ενώ στο τρίμηνο η νέα ισχύς ανήλθε σε 107 μεγαβάτ.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για τον τρίτο μήνα του 2011, η εγκατεστημένη ισχύς σε φωτοβολταϊκές μονάδες ανήλθε σε 208,35 μεγαβάτ, έναντι 188,94 μεγαβάτ του Φεβρουαρίου και 162,56 μεγαβάτ του Ιανουαρίου. Όπως δε δείχνουν τα πράγματα, η συγκεκριμένη τεχνολογία με τη δυναμική που έχει αποκτήσει στην ελληνική αγορά, θα προσφέρει το 2011 πάνω από 200 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και του υπουργείου ΥΠΕΚΑ, μέσα στο 2011 θα προστεθούν συνολικά πάνω από 500 μεγαβάτ μονάδων ΑΠΕ, κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών. Την πρόβλεψη στηρίζουν, τόσο στη δυναμική των φωτοβολταϊκών, αλλά κυρίως στο ότι πολλά έργα αιολικών βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης. Δηλαδή είτε στο τελικό στάδιο της κατασκευής τους, είτε αυτή ξεκινά άμεσα, μετά από χρόνια καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατίας, προσφυγών κλπ.

Ωστόσο το ρεκόρ των 500 μεγαβάτ ΑΠΕ για το 2011, ακόμη και αν επιτευχθεί, απέχει σημαντικά από το στόχο των 1.000 μεγαβάτ που έχει θέσει το υπουργείο ΠΕΚΑ για την επόμενη δεκαετία με το πρόγραμμα 20-20-20. Έτσι οι ελπίδες για προσέγγιση του στόχου στηρίζονται εν μέρει σε megaprojects όπως αυτά της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη (συνολικά 250 μεγαβάτ) και κυρίως στην κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών, τα οποία όταν και εφ΄όσον απεμπλακούν από τα περιβαλλοντικά, αδειοδοτικά κλπ, θα προσφέρουν περίπου 4.000 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο διασυνδεμένο σύστημα το μήνα Μάρτιο (για τα νησιά, η ΔΕΗ που είναι ο διαχειριστής του συστήματος δεν έχει δώσει ακόμη στοιχεία Μαρτίου), η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων αιολικών, μικρών υδροηλεκτρικών, βιομάζας και φωτοβολταϊκών, ανήλθε σε 1.537 μεγαβάτ, έναντι 1.517,56 μεγαβάτ τον Φεβρουάριο του 2011 και 1430 μεγαβάτ, τον Δεκέμβριο 2010. Δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο του 2011, προστέθηκαν στο διασυνδεμένο σύστημα 107 μεγαβάτ. Από αυτά, τα 61 μεγαβάτ αντιστοιχούν σε αιολικές μονάδες, και τα υπόλοιπα σε φωτοβολταϊκές, ενώ δεν προστέθηκε νέα ισχύς σε μικρά υδροηλεκτρικά και βιομάζα.

Οι «αγκυλώσεις» και ο «Καλλικράτης»

Στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται επί χρόνια στις ΑΠΕ, επισημαίνουν στο euro2day, ότι με την θέση σε ισχύ του νέου νόμου για τις ΑΠΕ πέρυσι το καλοκαίρι, παρατηρείται βελτίωση της αντιμετώπισης των ΑΠΕ κυρίως από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς. Ωστόσο οι αγκυλώσεις παραμένουν κυρίως λόγω της ισχύουσας αναχρονιστικής νομοθεσίας σε θέματα που άπτονται της αρχαιολογικής υπηρεσίας, της πολεοδομίας, της δασικής υπηρεσίας κλπ.

Ανέφεραν δε περίπτωση μεγάλης επένδυσης αιολικών, (θυγατρικής μεγάλης ξένης εταιρείας) η οποία αφού μετά από κάποια χρόνια έλαβε όλες τις άδειες, καθυστέρησε επιπλέον 3 μήνες. Ο λόγος ήταν ότι η τοπική πολεοδομική υπηρεσία, αγνοώντας το νόμο, επέμενε να «περάσει» από… αρχιτεκτονική επιτροπή, η έγκριση κατασκευής τω ν βάσεων των πύργων των ανεμογεννητριών, σα να επρόκειτο για οικοδομή. Έτσι, έως ότου πειστεί από τον επενδυτή η πολεοδομία να… εφαρμόσει το Νόμο, πέρασαν άπρακτοι μερικοί ακόμη μήνες για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Τέλος, σύμφωνα με τους ίδιους, μεγάλη εμπλοκή στην προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, προκαλεί η διοικητική αναδιάρθρωση της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης βάσει του Καλλικράτη. Εκτιμούν δε ότι έως ότου προσδιοριστούν επακριβώς οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών των Περιφερειών με την κατάργηση των Νομαρχιών και τη σύμπτυξη των Δήμων, θα χαθούν φέτος 2-3 μήνες και θα μετατεθούν προς τα πίσω αρκετές επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v