Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μέτρα-σοκ τώρα και αναδιάρθρωση… μετά»!

Προβληματισμός στην αγορά για την «κόπωση» της κυβέρνησης και τη φιλολογία περί «κουρέματος». Παράγοντες ζητούν μέτρα που θα εκπλήξουν τις αγορές. Χωρίς αυτά δεν είναι δυνατή ούτε «ήπια» αναδιάρθρωση.

«Μέτρα-σοκ τώρα και αναδιάρθρωση… μετά»!
Γενναίες μεταρρυθμίσεις, τώρα, που να αιφνιδιάσουν ευχάριστα τις αγορές, σταματώντας την επικίνδυνη -όπως εξελίσσεται- δημόσια συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, ζητούν από την κυβέρνηση τραπεζίτες, οικονομολόγοι και άλλα στελέχη της αγοράς.

Προβληματισμένοι από τη μεταρρυθμιστική «κόπωση» της κυβέρνησης, η οποία ευθύνεται, σύμφωνα με τους ίδιους, για τη δριμεία επάνοδο των σεναρίων αναδιάρθρωσης, παράγοντες της αγοράς, με δημόσιες παρεμβάσεις τους ή με ανεπίσημες δηλώσεις τους, καλούν την κυβέρνηση να συνοδεύσει τις αποφάσεις της με άμεσα μέτρα και σφιχτό και πειστικό χρονοδιάγραμμα.

«Τα ψέματα τέλειωσαν. Στις 15 Απριλίου η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει μέτρα και χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης που να δείχνουν ότι είναι αποφασισμένη και διαθέτει σχέδιο», δηλώνει κορυφαίος τραπεζίτης, που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.

Μόνο έτσι θα ηρεμήσουν κάπως οι αγορές και θα σταματήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, το ντόμινο δημοσιευμάτων και αναλύσεων που δρουν παραλυτικά στην κοινωνία αλλά και σε μέρος του κυβερνώντος κόμματος. «Φτάσαμε στο σημείο το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους να θεωρείται δεδομένο και πλέον οι αναλύσεις να αφορούν στο πώς θα γίνει ο διακανονισμός των CDSs», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δεν κρύβει τον προβληματισμό του όχι τόσο για το μίγμα των μέτρων που θα περιλαμβάνουν ο σχεδιασμός αποκρατικοποιήσεων και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τους βασικούς άξονες του οποίου αποκάλυψε χθες το Euro2day, όσο σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις αλλαγές γρήγορα και βάσει σχεδίου.

«Δεν θα πείσουμε τις αγορές αν, για παράδειγμα, το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων προβλέπει ότι οι σημαντικότερες εξ αυτών θα διενεργηθούν το 2013. Σε προεκλογική δηλαδή χρονιά», προειδοποιεί, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες στην ευρωζώνη επιδεινώνονται για την Ελλάδα.

Την ανάγκη υπέρβασης και νέας δυναμικής στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων επισήμανε προχθές από τη Θεσσαλονίκη και ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Έρευνα, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα: Προϋποθέσεις Ανάπτυξης» δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, η χώρα μας χρειάζεται μια υπέρβαση, μια νέα δυναμική κινητοποίηση στον δρόμο του εκσυγχρονισμού και της προσαρμογής. Πρέπει να αιφνιδιάσουμε θετικά, με κάποιες μεταρρυθμίσεις-σοκ, τους εταίρους μας, τις αγορές αλλά και τους Έλληνες πολίτες, για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο διοικητής της ΑΤΕ, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, μιλώντας στο Euro2day σημειώνει: «Το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα λυθεί μέσα από τον μηχανισμό σταθερότητας, αρκεί να εφαρμοστούν πιστά οι δεσμεύσεις του μνημονίου και η κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις εις βάθος».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γ. Στουρνάρας, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ζητά να εστιαστεί η συζήτηση στην άρση των εμποδίων, που καθιστούν τον δημόσιο τομέα τροχοπέδη της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, και όχι «να αναλωνόμαστε στα περί αναδιάρθρωσης, υιοθετώντας το "μότο", που κατεξοχήν ανήκει στις αγορές, ότι "οι αριθμοί δεν βγαίνουν"».

Οι απόψεις τους απηχούν και αυτές του συνόλου σχεδόν της αγοράς. Επιχειρηματίες, τραπεζίτες και στελέχη με τα οποία ήρθε χθες σε επικοινωνία το Euro2day ζητούν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και επάνοδο της κυβέρνησης στη σκληρή πραγματικότητα.
 
«Η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους άνοιξε και με ευθύνη μας», τονίζει στέλεχος της αγοράς ομολόγων, εξηγώντας ότι η τρόικα και οι εταίροι μας διατυπώνουν πλέον δημόσια την ανησυχία τους για την υστέρηση των εσόδων και δαπανών στο α΄ τρίμηνο και κυρίως για την έλλειψη συντονισμού και σύμπνοιας στην κυβέρνηση.

Πρώτα έργα και μετά αναδιάρθρωση

«Σημασία έχει να κάνουμε αυτά που πρέπει, ώστε να εξασφαλιστούν η ομαλή εκταμίευση των δόσεων της βοήθειας, η μείωση του ελλείμματος εντός του στόχου και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012, και να δούμε μετά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους», τονίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι ακόμη και μια εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους απαιτεί συνθήκες που αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν.

Με την παραπάνω άποψη ταυτίζεται εμμέσως πλην σαφώς και ο κ. Νανόπουλος, ο οποίος στην προχθεσινή εκδήλωση τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρώτα να καλύψει τις υστερήσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή, να υλοποιήσει συνεκτικό και αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2015 και να συντάξει σοβαρό και ρεαλιστικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

«Η υλοποίηση ενός σοβαρού και αξιόπιστου πακέτου μέτρων και πρωτοβουλιών είναι πολύ πιθανόν να διευκολύνει τους εταίρους μας να φανούν πιο διαλλακτικοί και έτοιμοι να συναινέσουν σε ενέργειες με ευεργετικές συνέπειες στον έλεγχο του χρέους μας», σημείωσε με νόημα ο κ. Νανόπουλος.

Προειδοποίησε, δε, ότι «επειδή ο χρόνος πιέζει και το παράθυρο της ευκαιρίας δεν θα είναι μονίμως ανοιχτό, χρειάζεται άμεσα εθνική συστράτευση στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας».

Από την πλευρά του ο κ. Πανταλάκης σημειώνει πως «δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης, όσο υπάρχει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι μέσω του μηχανισμού, εφόσον βέβαια η Ελλάδα πράξει αυτά που πρέπει, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χρέους τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ενώ επισημαίνει πως τα αντίστοιχα προβλήματα για την Ιταλία και την Ισπανία διαφαίνεται ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν εκ των έσω.

Κίνδυνος η ενδεχόμενη μη καταβολή δόσης από τρόικα

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων, η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη αυτήν τη στιγμή για επιμήκυνση του χρέους της, καθώς δεν έχει διενεργηθεί η παραμικρή προεργασία.

Απρόθυμη, σύμφωνα με τους ίδιους, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο δείχνει και η ευρωζώνη, αφού η Γερμανία και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά έχουν συνδέσει διευκολύνσεις στον χειρισμό του χρέους με προηγούμενη επίδειξη από πλευράς της Ελλάδας σαφών δειγμάτων στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της μείωσης του χρέους.

«Αν η Ελλάδα ξεφύγει από τον παραπάνω κανόνα, και θέσει εν αμφιβόλω την εκταμίευση δόσης των 110 δισ. ευρώ, τότε όχι μόνο επιμήκυνση χρέους δεν θα είναι σε θέση να επιδιώξει αλλά και δύσκολα θα αποφύγει τα χειρότερα, όπως αναδιάρθρωση χρέους με κούρεμα απαιτήσεων», προειδοποιεί στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Το παραπάνω ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί και τον υπαρκτό κίνδυνο ο οποίος συντηρεί την ανησυχία των αγορών μαζί με την εκτίμηση ότι στα τέλη του 2011 μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί να είναι το μοναδικό «μαύρο πρόβατο», καθώς είναι πιθανόν η κρίση να μην επεκταθεί στην Ισπανία, η δε Ιρλανδία να κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v