Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινούς μετρητές συζητά η ΕΠΑ Αττκής με ΔΕΗ

Τη δυνατότητα κοινού μετρητή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, εξετάζει η ΕΠΑ Αττικής σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Η τελευταία προωθεί ήδη πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακών μετρητών για 60.000 καταναλωτές.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Κοινούς μετρητές συζητά η ΕΠΑ Αττκής με ΔΕΗ
Τη δυνατότητα κοινού μετρητή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, εξετάζει η ΕΠΑ Αττικής σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Η Εταιρεία που διανέμει φυσικό αέριο στην Πρωτεύουσα, μετά την πρόθεση της ΔΕΗ να εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα τηλεμέτρησης σε μεγάλους πελάτες χαμηλής τάσης (καταστήματα, μεγάλα κτίρια κλπ), επιδιώκει να βρεθεί τρόπος επέκτασης του προγράμματος και στο φυσικό αέριο.

Η πρακτική αυτή, δηλαδή της τοποθέτησης κοινών μετρητών για ηλεκτρικό και φυσικό αέριο, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρώπη, επειδή πρωτίστως οι εταιρείες προμήθειας ενέργειας (φυσικού αέριου και ηλεκτρισμού), αλλά πολλές φορές και νερού, είναι ενιαίες (multi utilities).

Στην Ελλάδα, αφενός δεν υφίστανται παρόμοιες εταιρείες, ενώ αφ΄ετέρου η ΔΕΗ ως διαχειριστής του δικτύου χαμηλής τάσης, στον οποίο ανήκουν οι μετρητές ηλεκτρικού, βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από το να εγκαταστήσει ψηφιακούς μετρητές στο σύνολο των καταναλωτών.

Μέχρι στιγμής παρόμοιους μετρητές έχει εγκαταστήσει η ΔΕΗ στους καταναλωτές που είναι συνδεμένοι με τα δίκτυα μέσης και υψηλής τάσης (περίπου 6.000), ενώ για δεύτερη φορά την τελευταία 4ετία, επιχειρεί πιλοτικό πρόγραμμα για εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών στην χαμηλή τάση.

Από την πλευρά της και η ΕΠΑ Αττικής έχει ψηφιακούς μετρητές σε μικρό αριθμό μεγάλων καταναλωτών, μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να έχουν σε πραγματικό χρόνο το επίπεδο κατανάλωσης και έτσι να υπολογίζουν επακριβώς το επίπεδο των χρεώσεων, ώστε να προγραμματίζουν την κατανάλωση φυσικού αερίου με το συμφερότερο τρόπο.

Η ΔΕΗ

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, το πρόγραμμα εγκατάστασης ψηφιακών μετρητών, έχει προϋπολογισμό 24 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει την εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών που θα επιτρέπουν στη ΔΕΗ να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις καταναλώσεις 60.000 καταναλωτών στο ηπειρωτικό σύστημα της χώρας και στα νησιά.

Οι μετρητές αυτοί, θα μεταδίδουν στοιχεία για τον κάθε πελάτη σε κεντρική μονάδα που θα είναι εγκατεστημένη στην Αθήνα, μέσω μόντεμ σε κεντρική μονάδα. Μάλιστα η ΔΕΗ σκοπεύει να επεκτείνει το σύστημα σε περισσότερους καταναλωτές, καθώς η κεντρική μονάδα θα σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να επεκταθεί για εξυπηρέτηση 100.000 μετρητών.

Πάντως όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, η εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών και η εφαρμογή τηλεμέτρησης, αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς θα επιτρέπει, ακόμη και σε μικρούς καταναλωτές, να κάνουν την επιλογή του προμηθευτή τους, ανάλογα με τις επιμέρους τιμές που προσφέρουν μέσα στο 24ωρο, ή τις μέρες της εβδομάδας.

Πρώτη απόπειρα για εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών, έγινε πριν από μία 4ετία και επελέγησαν οι Δήμοι Βριλησίων και Μελισίων για 60.000 καταναλωτές. Ωστόσο ο διαγωνισμός ποτέ δεν προχώρησε, ενώ η ΔΕΗ προχώρησε στην εφαρμογή σε πειραματικό στάδιο, εναλλακτικών μεθόδων μέτρησης, όπως μέτρηση από τον ίδιο τον καταναλωτή κλπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v