Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση ΥΠΕΚΑ με Ζερβό, Μυτιληναίο, Κοπελούζο

Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην ελληνική νομοθεσία βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της Τ. Μπιρμπίλη με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνάντηση ΥΠΕΚΑ με Ζερβό, Μυτιληναίο, Κοπελούζο
Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, καθώς και η προσαρμογή του 3ου ενεργειακού πακέτου στην ελληνική νομοθεσία βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Νίκο Βασιλάκο και τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Αρθ. Ζερβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Δ. Κοπελούζος, Ε. Μυτιληναίος, Γ. Περιστέρης, Α. Καλλιτσάντζης, Θ. Βάρδας, Μ. Κακαράς.

Ωστόσο χωρίς εμφανές αποτέλεσμα, ή τουλάχιστον χωρίς να διαφανεί προς τα που θα κινηθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του 3ου ενεργειακού πακέτου, έληξε η συνάντηση της υπουργιού Ανάπτυξης Τίνας Μπιρμπίλη, με τους επικεφαλής της ΡΑΕ, της ΔΕΗ και των παικτών της ενεργειακής αγοράς.

Το κείμενο του νομοσχεδίου δεν έχει λάβει ακόμη την τελική του μορφή, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες για έγκριση, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια τη διαδικασία της έγκρισης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μέσω των αλλαγών της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο προσπαθεί να συμβιβάσει τις απόλυτες θέσεις της ΓΕΝΟΠ, δηλαδή διατήρηση από τη ΔΕΗ της υπερδεσπόζουσας θέσης της στην αγορά και διαχείριση από την ίδια των δικτύων μεταφοράς και διανομής, τις πιέσεις της Επιτροπής και της τρόικας για ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς και των ανεξάρτητων παραγωγών που προχώρησαν σε επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ για να υφίστανται τις επιπτώσεις των στρεβλώσεων της αγοράς.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η μόνη πρόοδος που υπήρξε χθες, αφορούσε την απαλοιφή από το κείμενο του νομοσχέδιου άρθρων, που επέτρεπαν υπό όρους τη δημιουργία ανεξάρτητων δικτύων σε περιοχές ιδιωτικής πολεοδόμησης κατά το πρότυπο του αεροδρόμιου Ελ. Βενιζέλος (ΒΙΠΕ κλπ).

Αναφορικά με το μοντέλο λειτουργίας του ανεξάρτητου διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΙΤΟ), ΔΕΗ και ανεξάρτητοι παραγωγοί έμειναν στις θέσεις τους.

Η μεν ΔΕΗ επιδιώκει να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο και μέσω του αριθμού των μελών του δ.σ. στον ΑΔΕΣΜΗΕ, ενώ οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, εμμένει στο ότι ένα σύστημα αδιαφανές, εκτός του ό,τι θα διατηρήσει τις σημερινές στρεβλώσεις στην αγορά, δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την πιστοποίηση του ανεξάρτητου διαχειριστή, από τη ΡΑΕ και το Ευρωπαϊκό Ρυθμιστικό όργανο, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία.

Τέλος να σημειωθεί ότι στη συνάντηση υπήρξε προς στιγμήν ένταση αναφορικά με το μηχανισμό τιμολόγησης από τη ΔΕΗ, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, οι οποίες σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου των ανεξάρτητων παραγωγών -ΕΣΑΗ, θα έπρεπε να είναι μειωμένες κατά 25%.

Σύμφωνα τέλος με παράγοντες της αγοράς, η προοπτική να "περάσει" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομοσχέδιο που δεν θα τηρεί του όρους της κοινοτικής οδηγίας, ή θα οδηγεί σε φαλκίδευση του ανοίγματος της αγοράς, είναι ελάχιστες. Αυτό που ενδεχομένως θα αποτελούσε "ελπίδα" για τη ΔΕΗ, είναι ότι και άλλες κοινοτικές χώρες καθυστερούν στην προώθηση των ρυθμίσεων στο πλαίσιο εφαρμογής του 3ου ενεργειακού πακέτου.

Η διαφορά όμως της Ελλάδας με τις άλλες χώρες, είναι οτι αυτές δεν έχουν ούτε μνημόνιο ούτε και τρόικα να παρακολουθεί την εφαρμογή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v