Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕπ: Χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομής, ενέργεια

"Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε αμέριστη την ενίσχυσή μας στην πραγματική οικονομία". Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Πλούταρχος Σακελλάρης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΕΤΕπ: Χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομής, ενέργεια
"Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε αμέριστη την ενίσχυσή μας στην πραγματική οικονομία". Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να προβεί σε εκτίμηση σχετικά με το ύψος των χρηματοδοτήσεων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας στη χώρα τη φετινή χρονιά.

Σημείωσε πάντως ότι οι μελλοντικές χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χώρα περιλαμβάνουν μεγάλα έργα υποδομής, μερικά από τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω συμπράξεων - παραχωρήσεων.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των θεμάτων που εξετάζει η τράπεζα είναι το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο Καστέλι και η επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης και της Αττικής Οδού. Ενεργειακά έργα περιλαμβάνουν την παραγωγή ενέργειας, όπως η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στη Ρόδο.

Έμφαση δίνεται, όπως ανέφερε ο κ. Σακελλάρης, στην πράσινη ενέργεια και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η κατασκευή αγωγού παροχής φυσικού αερίου στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Στην παραγωγή ενέργειας περιλαμβάνονται και ΑΠΕ, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως μεταξύ άλλων το πάρκο της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Για τις ΑΠΕ, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, εξετάζεται και η υποθαλάσσια σύνδεση των Κυκλάδων με το δίκτυο της κεντρικής Ελλάδας.

Ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου εξετάζεται και παροχή τεχνικής βοήθειας σε πέντε από αυτά, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω επιδοτήσεων από το πρόγραμμα ELENA.

Παράλληλα, στόχος είναι η ενίσχυση ενός ευρύτερου φάσματος μικρότερων έργων υποδομής που πραγματοποιούνται εν μέρει μέσω ΣΔΙΤ στους τομείς παιδείας για σχολεία (στην Αττική, στην κεντρική Μακεδονία και στην Κρήτη), περιβάλλοντος (δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη), δημόσιας διοίκησης για δικαστικές κτιριακές εγκαταστάσεις (στην Πάτρα και στο Ηράκλειο) και ενέργειας (μικρότερης κλίμακας έργα ΑΠΕ).

Όπως σημείωσε ο κ. Σακελλάρης, η επίτευξη του στόχου για υψηλές χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ενεργό και διαρκή συνεργασία με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα σε όλους τους τομείς.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανήλθαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 3,2 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2009, 1,2 δισ. ευρώ το 2008 και 755 εκατ. ευρώ το 2007.

Ειδικότερα, χρηματοδοτήθηκαν οι εξής επενδύσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα:

- 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέρους της εθνικής συμμετοχής σε επενδύσεις προτεραιότητας στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Το δάνειο αυτό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει χορηγήσει σήμερα η ΕΤΕπ στην Ελλάδα, προορίζεται για επενδύσεις καίριας σημασίας. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν αξιολογηθεί και έχουν κριθεί θετικά έργα 1 δισ. ευρώ, 400 εκατ. ευρώ είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση, ενώ 500 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευτεί.

- 426 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ κυρίως για εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ο σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στη Θήβα, και για ενίσχυση των ελληνικών δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

- 400 εκατ. ευρώ στην Ελληνικά Πετρέλαια για τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα.

- 150 εκατ. ευρώ για την επέκταση του μετρό της Αθήνας. Σημειώνεται ότι από το 1991 έως σήμερα η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει συνολικά 2,4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων μετρό στην Ελλάδα.

- 100 εκατ. ευρώ για την παιδεία, κατασκευή νέων και υφιστάμενων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, εντός της επόμενης τριετίας.

- 50 εκατ. ευρώ στον δήμο Ηρακλείου για αστική ανάπλαση και ποιότητα ζωής.

- 25 εκατ. ευρώ για βιομηχανική έρευνα και τεχνολογία στη Pharmathen. Το δάνειο αφορά στην ανάπτυξη δραστικών συστατικών για γενόσημα φάρμακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v