Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φιλόδοξος ο στόχος των 50 δισ., λένε τραπεζίτες

"Αγανακτισμένοι" από τους άστοχους χειρισμούς στο θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας αλλά και από το ύψος του ποσού των 50 δισ. δηλώνουν οι κορυφαίοι τραπεζίτες. "Να σταματήσουν τα κομματικά φέουδα", τονίζουν.

Φιλόδοξος ο στόχος των 50 δισ., λένε τραπεζίτες
"Αγανακτισμένοι" από τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας αλλά και από το ύψος του ποσού των 50 δισ. ευρώ δηλώνουν οι κορυφαίοι τραπεζίτες της χώρας και θέτουν πλέον ανοικτά θέμα άρσης των κομματικών αγκυλώσεων, τουλάχιστον στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα.

"Ένα σχετικά απλό ως προς την υλοποίησή του θέμα, αυτό της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου, το αναγάγαμε σε μείζον εθνικό ζήτημα. Η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από ορισμένους κομματικούς και όχι μόνο παράγοντες είναι ισοπεδωτική. Κάποτε πρέπει να σταματήσουν τα τοπικά, τα κομματικά και τα δήθεν εθνικής ευαισθησίας φέουδα", τονίζει στο euro2day κορυφαίος τραπεζίτης περιγράφοντας επί της ουσίας τον τραγέλαφο που εξελίχθηκε την τελευταία εβδομάδα γύρω από την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Πρέπει, συμπληρώνει ένας εκ των ομολόγων του, να επικρατήσουν νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Κανένας δεν ζήτησε να πουληθεί δημόσια γη με την έννοια των αρχαίων μνημείων της πατρίδας μας. Ωστόσο, αυτό "δεν απαγορεύει το ελληνικό δημόσιο να πουλήσει ένα ακίνητο που έχει στην κατοχή του και σήμερα μένει αναξιοποίητο.

Θα χάσουμε κυριαρχικά δικαιώματα ως έθνος εάν ο Χ δήμος διαθέτει μία σειρά κτιρίων που ερημώνουν και αποφασίσει να τα πουλήσει; Θα πουληθούμε ως κράτος εάν τα δεκάδες αναξιοποίητα κτίρια, ακόμη και οικόπεδα, όπως παραδείγματος χάριν οι εκτάσεις στο Ρίο - Αντίρριο, δοθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες;", διερωτάται.

"Δουλειές του ποδαριού"

Την ίδια στιγμή, κληθέντες να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα: Είναι εφικτός ο στόχος των 50 δισ. ευρώ έως το 2015; απαντούν: "Στο μεγαλύτερο κομμάτι κυρίως των εισηγμένων και μη εισηγμένων εταιρειών του δημόσιου τομέα και των εμπορικών ακινήτων η υλοποίηση του project είναι εφικτή και για άλλες χώρες έχει αποτελέσει μία απλή καθημερινή διαχείριση, με βάση την εξέλιξη των χρηματοοικονομικών εργαλείων".

Σε ό,τι αφορά το ποσό των 50 δισ. ευρώ, επισημαίνουν ότι "είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος, που καθίσταται ανεδαφικός όταν δεν έχει γίνει τίποτε ως προς την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, κυρίως της γης".

Αυτά είναι "δουλειές του ποδαριού", εκτός κι αν στον κατάλογο συμπεριληφθούν λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά. "Τότε μπορεί να μην πιάσουμε τον στόχο των 50 δισ. ευρώ, αλλά τα ποσά θα είναι ιδιαίτερα υψηλά και φτάνουν για να πείσουν τους δανειστές μας και να ελαφρύνουν το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Θετικοί

Κλείνοντας τις τοποθετήσεις τους δεν παραλείπουν να αναφέρουν πως και μόνο το γεγονός -παρά τον τρόπο με τον οποίο έγινε- ότι άνοιξε το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι θετικό, καθώς ανοίγει ο δρόμος προς την υλοποίησή του έστω και κατά το ήμισυ.


Τιτλοποιήσεις

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο τιτλοποιήσεων μελλοντικών εσόδων "διόδια και άλλα", γνωστός τραπεζίτης απαντά: "Οι τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσό που επιδιώκει η κυβέρνηση μέσα από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Μόνο που κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο όσο οι αγορές παραμένουν ερμητικά κλειστές για το ελληνικό δημόσιο".

Τι λέει η Alpha Bank

Τη δική της θέση για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ δίνει η γνωστή τράπεζα, παραθέτοντας επίσης και τη δική της εκδοχή για το τι πραγματικά είναι "ξεπούλημα" και για το ποιοι θα χάσουν σε περίπτωση χρεοκοπίας…

Στην κατάσταση όπου βρίσκεται η Ελλάδα, οι εξελίξεις αυτές (πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων) θα αποτελούσαν πραγματική ευλογία και ανακούφιση για τον κόσμο που υποφέρει από τη σκληρή λιτότητα, υποστηρίζει η Alpha Bank στο χθεσινό της Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο και συνεχίζει:

"Η αξιοποίηση της περιουσίας αυτής δεν είναι ξεπούλημα. Ξεπούλημα είναι η μη εκμετάλλευση των ανωτέρω περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα την πληρωμή εξαιρετικά υψηλών τόκων στους ξένους δανειστές και τη δυσφήμιση της χώρας".

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, "οι δανειστές μας δεν ανησυχούν από τη χρεοκοπία της χώρας, επειδή ακριβώς υπάρχει η ανωτέρω περιουσία της. Ξέρουν ότι ακόμη και με χρεοκοπία της Ελλάδας δεν έχουν τίποτε να χάσουν.

Αντίθετα, εκείνοι που έχουν να χάσουν θα είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι, που θα βρεθούν χωρίς εργασία και χωρίς προστασία"…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v