"Μάχη" για αποχετευτικό 112,9 εκατ. στο Κορωπί

Με προσφυγές και σοβαρές καθυστερήσεις απειλείται ο διαγωνισμός για την ανάθεση του πρώτου, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου και του βιολογικού καθαρισμού Κορωπίου – Παιανίας.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Μάχη για αποχετευτικό 112,9 εκατ. στο Κορωπί
Με προσφυγές και σοβαρές καθυστερήσεις απειλείται ο διαγωνισμός για την ανάθεση του πρώτου, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, μεγάλης κλίμακας δημοσίου έργου και συγκεκριμένα αυτού που αφορά στη μελέτη - κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου και του βιολογικού καθαρισμού Κορωπίου – Παιανίας.

Τη σύμβαση των 112,9 εκατ. ευρώ διεκδικούν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου μέσω οκτώ κοινοπρακτικών σχημάτων που υπέβαλαν την περασμένη Τετάρτη τις οικονομικοτεχνικές προσφορές τους στον κύριο του έργου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (πρώην Περιφέρεια Αττικής).

Ειδικότερα, τα σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό είναι:

· Η Άκτωρ σε κοινοπραξία με τη θυγατρική εταιρία Ηλέκτωρ
· Η Intrakat σε κοινοπραξία με τη θυγατρική εταιρία Πρίσμα Δομή
· Η κοινοπραξία των ΕΚΤΕΡ – ΤΡΙΚΑΤ – Κ.Τ. ΑΤΕ
· Η κοινοπραξία Κλέαρχος Ρούτσης – ΕΡΕΤΒΟ – Άγης ΑΕ
· η Μοχλός (όμιλος Τεχνική Ολυμπιακή) σε κοινοπραξία με τις Χ. Κωνσταντινίδης και Ν.Γ. Βολιόπουλος
· Η Τέρνα (όμιλος ΓΕΚ) μαζί με τις Αλέξανδρος Τεχνική και PC Development
· H ΕΤΕΘ (όμιλος J&P Άβαξ) μαζί με την εταιρία Μεσόγειος (των ομίλων EFG Eurobank και Λασκαρίδη)
· H κοινοπραξία Θεμέλη – Υδροκατασκευή

Η τελευταία κοινοπραξία, σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο που κατέθεσε δεν συμπεριέλαβε μελέτη για τη δημιουργία μονάδας βιολογικού καθαρισμού όπως προβλέπει ρητά ο διαγωνισμός, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην ακύρωση της συμμετοχής της.
 
Ο πιθανός αποκλεισμός της κοινοπραξίας Θεμέλη -Υδροκατασκευή από το διαγωνισμό ενδεχομένως να την οδηγήσει στην υποβολή προσφυγής, ανοίγοντας έτσι έναν κύκλο ανάλογων κινήσεων από τους υπολοίπους διαγωνιζόμενους με αποτέλεσμα τη σοβαρή καθυστέρηση στην ανάδειξη αναδόχου.

Σύμφωνα με γνώστες της υπόθεσης, ο διαγωνισμός θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών, ωστόσο τελικά ίσως χρειαστεί περισσότερος από ένας χρόνος για να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης. Το πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους παράγοντες, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον διαγωνισμό ενσωματώθηκαν δύο διαφορετικά μεταξύ τους έργα:

· Η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης που αποτελεί επιμετρούμενο έργο και μπορούσε να ανατεθεί αυτόνομα
· Η μελέτη και κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων που αποτελεί κατ’ αποκοπή τμήμα και θα μπορούσε να αποτελέσει ανεξάρτητη εργολαβία

Η ενσωμάτωση σε ένα έργο των δύο αυτών τμημάτων σε συνδυασμό και με την πρόβλεψη του διαγωνισμού για υποχρεωτική συμμετοχή εταιρίας που διαθέτει πτυχίο 4ης τάξης σε έργα επεξεργασίας λυμάτων (ιδιότητα που έχουν ελάχιστες, λιγότερες από δέκα, εταιρίες στη χώρα) δημιουργεί σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το αδιάβλητο της διαδικασίας επιλογής αναδόχου, όπως τουλάχιστον εκτιμούν στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς.

Για το λόγο αυτό και με αφορμή την πιθανή ακύρωση της κοινοπραξίας Θεμέλη – Υδροκατασκευή, εκφράζονται φόβοι ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί στην παρούσα φάση είναι ότι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι επέλεξαν να διεκδικήσουν το έργο των 112,9 εκατ. ευρώ με τη δική του κοινοπραξία ο καθένας, σε αντίθεση με την τακτική των μεταξύ τους συνεργασιών που είχαν ακολουθήσει στα τελευταία μεγάλα δημόσια έργα που δημοπρατήθηκαν το διάστημα 2007 – 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v