Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξι μνηστήρες επιλέχθηκαν για την ΕΠΑ Αττικής

Οι έξι που πέρασαν στη δεύτερη φάση για το ποσοστό της ΕΠΑ Αττικής είναι οι ΕΝΙ, Ελλάκτωρ, Προμηθέας Γκαζ, Μ συν Μ Γκαζ (όμιλοι Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη), GoldGaz και Μilos FundΑpax Ρartners.

Έξι μνηστήρες επιλέχθηκαν για την ΕΠΑ Αττικής
Από πρώτη επιλογή πέρασαν οι υποψήφιοι που υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές για το 25%, ή το 49% εναλλακτικά, της ΕΠΑ Αττικής, της εταιρίας που διανέμει το φυσικό αέριο στο Λεκανοπέδιο. Όπως αναφέρει το «Βήμα», οι έξι που πέρασαν στη δεύτερη φάση είναι οι ΕΝΙ, Ελλάκτωρ, Προμηθέας Γκαζ, Μ συν Μ Γκαζ (όμιλοι Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη), GoldGaz και Μilos FundΑpax Ρartners, γνωστή από την υπόθεση της Wind.

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση του 49% της ΕΠΑ Αττικής είχε εκδηλώσει και ο όμιλος των ΕΛΠΕ, ο οποίος ωστόσο δεν πέρασε στην επόμενη φάση.

Σε περίπου 10 ημέρες από σήμερα η Deutsche Βank και η Αγροτική που επιμελούνται τη διαδικασία θα ξεκινήσουν τον κύκλο επαφών με τους έξι ώστε να υποβάλουν, όσοι το επιθυμούν, δεσμευτικές προσφορές με προϋποθέσεις ή χωρίς αυτές. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Ο νικητής της διαδικασίας θα πρέπει να συνεννοηθεί με τη ΔΕΠΑ που κατέχει το 51%, αλλά ο ιδιώτης ο οποίος κατέχει το 49% θα έχει και το μάνατζμεντ ύστερα από συνεννόηση με τη ΔΕΠΑ.
 
Με τη σειρά της όμως η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου περιμένει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη δική της ιδιωτικοποίηση.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει ως το τέλος του χρόνου στην πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθούν πιθανώς τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ από τον ΔΕΣΦΑ και την αποτίμηση της οψιόν της ΔΕΗ για την αγορά ποσοστού 30% της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το «Βήμα», υπάρχουν και δύο σημαντικές εκκρεμότητες τις οποίες θα ρυθμίσει η ΔΕΠΑ στο προσεχές διάστημα: η ομαλοποίηση της αγοράς φυσικού αερίου με το φθηνό LΝG και η σύμβαση με τη ΔΕΗ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ φροντίζει και για την επέκταση της σύμβασης προμήθειας με τη ρωσική Gazprom ώστε να εισάγει αέριο από αγωγούς σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ απομένει να ρυθμιστεί και η αναθεώρηση της σύμβασης προμήθειας με την τουρκική Βotas που βρίσκεται σε ώριμο στάδιο.

Σημαντική παράμετρος είναι ο διαχωρισμός του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ. Σήμερα στη ΔΕΠΑ το 65% ανήκει στο Δημόσιο και το 35% στην ΕΛΠΕ. Ο ΔΕΣΦΑ ελέγχεται κατά 100% από τη ΔΕΠΑ, αν και η διοίκηση διορίζεται απευθείας από το Δημόσιο, αλλά η διοίκηση της ΔΕΠΑ απαιτεί ανταλλάγματα για να απαγκιστρωθεί από τον Διαχειριστή.

Όσον αφορά στην οψιόν της ΔΕΗ για το 30% της ΔΕΠΑ, στο υπουργείο Οικονομικών είναι κατηγορηματικοί ότι η ΔΕΗ δεν θα την ασκήσει. Τα ΕΛΠΕ διά στόματος του προέδρου τους κ. Τ. Γιαννίτση τονίζουν δημόσια ότι ο όμιλος είναι στρατηγικός εταίρος στη ΔΕΠΑ και θα ασκήσει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης στην προοπτική εκχώρησης ποσοστού του Δημοσίου στην επιχείρηση.

Αλλά και ο εταίρος της ΕΛΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, η ιταλική Εdison, από τον Απρίλιο είχε εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ όταν προχωρήσει. Απομένει, συνεπώς, να διευκρινιστεί από το υπουργείο Οικονομικών σε τι ακριβώς θα αφορά η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και με ποιους όρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v