Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ ο "Καλλικράτης" και το Μνημόνιο

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δύο κομβικές ενέργειες της κυβέρνησης, ο « Καλλικράτης» , αλλά και η υπογραφή του Μνημονίου.

Στο ΣτΕ ο Καλλικράτης και το Μνημόνιο
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δύο κομβικές ενέργειες της κυβέρνησης, ο « Καλλικράτης» , αλλά και η υπογραφή του Μνημονίου.

Στις 24 Σεπτεμβρίου προσδιορίστηκε η συζήτηση για τον « Καλλικράτη» καθώς εκκρεμεί προσφυγή του Δήμου Σοχού Θεσσαλονίκης και 18 κατοίκων του Δήμου οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ο ν. 3852/2010 με τον οποίο ο Δήμος Σοχού καταργείται και ενσωματώνεται στο Δήμο Λαγκαδά μαζί με τους Δήμους λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων Κορώνειας και Βερτίσκου.

Στην προσφυγή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή του « Καλλικράτη» είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κύριο επιχείρημα περί της αντισυνταγματικότητας είναι ότι οι ενσωματώσεις και οι καταργήσεις των Δήμων έγιναν με τον ίδιο νόμο χωρίς να προβλέπεται η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων κτ.λ. παρά το γεγονός οτι αρμόδιοι για τέτοιου είδους ενέργειες) είναι υπουργοί και νομάρχες και όχι ο νομοθέτης.

Η συνταγματικότητα η μη των μέτρων που απορρέουν από την υπογραφή του Μνημονίου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 8 Οκτωβρίου.

Στο ανώτατο Δικαστήριο έχουν προσφύγει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Αθήνας, Καλαμάτας και Βόλου καθώς επίσης η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας , δέκα ακόμη φορείς και συνδικαλιστικοί φορείς καθώς και ιδιώτες.

Στις δύο συνολικά προσφυγές που έχουν κατατεθεί υποστηρίζουν ότι τα οικονομικά μέτρα που προβλέπονται από την υπογραφή του Μνημονίου είναι αντισυνταγματικά και αντίκεινται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και σε Διεθνείς συμβάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v