Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Καλά τα deals, αλλά λίγα…

Ιεράρχηση προβλημάτων, απαιτούμενες κινήσεις και 5-10 δισ. που μπορούν να έρθουν από ΝΑ Ευρώπη -Τι προκύπτει για κλάδο και ΧΑ από τις "πίσω γραμμές" της έκθεσης UBS -Αναλυτικός πίνακας.

Τράπεζες: Καλά τα deals, αλλά λίγα…
Η ιεράρχηση των προβλημάτων, οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν και τα 5-10 δισ. που μπορούν να έρθουν από τη νοτιοανατολική Ευρώπη - Τι προκύπτει για τον κλάδο και το Χ.Α. από τις "πίσω γραμμές" της έκθεσης από τη UBS - Ενδιαφέρων πίνακας.


Συγχωνεύσεις θα πρέπει μεν να γίνουν στον τραπεζικό κλάδο, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι ικανές από μόνες τους να λύσουν τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό είναι το μήνυμα της χθεσινής έκθεσης της UBS, η οποία θεωρεί ότι η κινητικότητα γύρω από το θέμα μπορεί να σηκώσει τις αποτιμήσεις στο ταμπλό της Σοφοκλέους, όμως αυτό σε βραχυπρόθεσμη βάση, αν δεν ακολουθήσουν και άλλες εξελίξεις.

Και ενώ λοιπόν η χθεσινή έκθεση του ελβετικού οίκου τόνωσε για ένα χρονικό διάστημα το κλίμα στη Σοφοκλέους, από μια δεύτερη και προσεκτικότερη ανάγνωση προκύπτει ότι θα πρέπει να γίνουν κάμποσα ακόμη πράγματα για την ουσιαστική ανάκαμψη στο Χ.Α.

Ενδεικτικό είναι ότι η έκθεση, όταν απαριθμεί τους λόγους που σήκωσαν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών από τον Ιούνιο και μετά, καταγράφει το θέμα των συζητήσεων για deals τέταρτο στη σχετική λίστα: Προηγήθηκαν οι καλύτερες επιδόσεις στον κρατικό προϋπολογισμό κατά το πρώτο εξάμηνο, ακολούθησαν τα θετικά αποτελέσματα των stress tests στον κλάδο, στη συνέχεια αναφέρθηκε η βελτίωση του κλίματος και στο τέλος τα περί deals. Πρώτα λοιπόν στη λίστα τα μακροοικονομικά.

Η έμφαση στα μακροοικονομικά από τη UBS φαίνεται και από τη σειρά παράθεσης των τριών προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών: το πρόβλημα του Δημοσίου, στη συνέχεια το θέμα της ρευστότητας και τέλος η πρόκληση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των ελληνικών ομίλων.

Σε άλλο μάλιστα σημείο της έκθεσης οι Ελβετοί γίνονται σαφέστεροι: "Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πέσει θύμα της κατάστασης. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της, τότε είναι βέβαιο ότι ούτε και οι τράπεζες είναι σε θέση να το πράξουν"…

Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο στο οποίο οι Ελβετοί παίρνουν θέση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να γίνουν τα τραπεζικά deals. "Πιστεύουμε πως η απάντηση των τραπεζών στις προκλήσεις θα είναι ένας συνδυασμός συγχωνεύσεων και κεφαλαιακών ενισχύσεων. Και τα δύο έχουν νόημα, κατά τη γνώμη μας, και θα βοηθήσουν στη δημιουργία μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ομίλων, που θα διαθέτουν ισχυρότερους ισολογισμούς".

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό σημείο, στο οποίο αναφέρεται η έκθεση, είναι η στάση των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς θεωρούν ότι ένας συνδυασμός συγχωνεύσεων και κεφαλαιακών ενισχύσεων θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ομίλων στη συγκεκριμένη περιοχή.

"Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εκλογικεύσουν και να βελτιστοποιήσουν την παρουσία τους σε μερικές από αυτές τις χώρες. Κατά τη γνώμη μας, πρέπει όλες να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στις κυριότερες χώρες και να συγκεντρώσουν τις σχετικές δραστηριότητες.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, μέσα από ανταλλαγές, ή με συγχωνεύσεις σε επίπεδο ομίλων. Επιπλέον, μια επιλεκτική πώληση περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να απελευθερώσει 5 - 10 δισ. ευρώ χρηματοδότησης προς όφελος των μητρικών τραπεζών" (από τα 15 δισ. ευρώ με τα οποία σήμερα οι μητρικές ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν τις θυγατρικές τους στις συγκεκριμένες χώρες).

Στην πράξη, αυτά τα 15 δισ. αποτελούν τη διαφορά μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων των θυγατρικών των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως προκύπτει από τον παρατιθέμενο πίνακα.


Ελληνικές τράπεζες: Λειτουργία σπουδαιότερων θυγατρικών στη ΝΑ. Ευρώπη (Δεκέμβριος 2009)

Τα ποσά σε εκατ. ευρώ

Χορηγήσεις

Καταθέσεις

Δανεισμός από μητρική*

Εθνική - Τουρκία

11.281

8.785

1.000

Εθνική - Βουλγαρία

3.994

2.096

1.518

Eurobank - Πολωνία

4.573

2.655

1.534

Eurobank - Ρουμανία

3.418

1.751

1.325

Eurobank - Βουλγαρία

3.097

1.893

963

Alpha Bank -Ρουμανία

4.272

1.700

2.058

Alpha Bank - Βουλγαρία

1.030

424

485

Alpha Bank - Σερβία

923

398

420

Πειραιώς - Ρουμανία

1.812

1.142

536

Πειραιώς - Βουλγαρία

1.564

655

727

Άλλες

11.117

6.744

4.033

Σύνολο

47.081

28.253

14.600

Πηγή: Στοιχεία τραπεζών, εκτιμήσεις UBS

* Χονδρικές εκτιμήσεις βασισμένες στο κενό χρηματοδότησης



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v