Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τις τράπεζες"

Όλα τα πιθανά σενάρια για την αξιοποίηση της παρουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα οριστούν οι σύμβουλοι. 

Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τις τράπεζες
Όλα τα πιθανά σενάρια για την αξιοποίηση της παρουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο περιμένει τις σχετικές εισηγήσεις από τους συμβούλους (2 ή 3 ξένες τράπεζες) που θα οριστούν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Για πιθανή ενίσχυση, εξάλλου, της παρουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες έκανε λόγο και υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Οι σύμβουλοι, επίσης, θα κάνουν την αποτίμηση των θέσεων του Δημοσίου στις τράπεζες, ώστε να μπορεί να γίνει η αξιολόγηση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς.

Ερωτηθείς εάν το Δημόσιο σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι "εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα" και πρόσθεσε ότι σχετικά με τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών το υπουργείο θα τοποθετηθεί αφού πρώτα βγουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την ΕΚΤ, την ΤτΕ και την κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο υπουργός ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί μία διυπουργική επιτροπή σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων, μαζί με τους επικεφαλής της ΚΕΔ και της ΕΤΑ, με στόχο να αντιμετωπιστούν κάποια θεσμικά ζητήματα (π.χ. χρήσεις γης, ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων).

Παράλληλα, προωθείται μία μικρή αλλαγή στον νόμο για τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, ώστε να επιτρέπεται η πρόσληψη συμβούλου και για φορείς που δεν έχουν εταιρική δομή (π.χ. φάσμα συχνοτήτων).

Τροπολογία για αξιοποίηση περιουσίας Δημοσίου

Τροπολογία που δίνει στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων τη δυνατότητα «αξιοποίησης» πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πέραν της προβλεπόμενης από την κείμενη νομοθεσία, κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Με βάση την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «στην έννοια της "αξιοποίησης" υπάγεται κάθε είδους συναλλαγή, δικαιοπραξία και εν γένει ενέργεια ή πράξη, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου, μέσω της οποίας δύναται το Δημόσιο, κατά την κρίση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, να αποκομίσει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση ωφέλεια».

Στο παραπάνω πλαίσιο, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων να αποφασίζει την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και να εισηγείται την ίδρυση ημεδαπών εταιριών (είτε ως μόνος μέτοχος, είτε ως εταίρος, είτε από κοινού με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο), οι οποίες θα μπορούν να προβαίνουν στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Εποπτεύων υπουργός της επιτροπής ορίζεται ο υπουργός Οικονομικών, ενώ η υλοποίηση των αποφάσεων της επιτροπής διέπεται από τις διατάξεις του νόμου του 2002 για τις αποκρατικοποιήσεις και τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Σημειώνεται πως οι συμβάσεις αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απαλλάσσονται από κάθε φόρο ή επιβάρυνση του Δημοσίου ή τρίτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v