Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπτυξιακός: Τα κριτήρια βαθμολόγησης

Πώς θα βαθμολογούνται τα επενδυτικά σχέδια με τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Τα αναλυτικά κριτήρια για τις εξαγωγές, την υποκατάσταση εισαγωγών, την πράσινη οικονομία και την ενίσχυση της απασχόλησης. Οι προτεραιότητες.

Αναπτυξιακός: Τα κριτήρια βαθμολόγησης
Σαφή προτεραιότητα σε επενδύσεις που στοχεύουν σε εξαγωγές ή έστω σε υποκατάσταση εισαγωγών δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μια και τα συγκεκριμένα κριτήρια θα αποτελούν το 50% της συνολικής βαθμολογίας που μπορεί να συγκεντρώσει μια επενδυτική πρόταση.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση του νομοσχεδίου, η βασική αλλαγή του οποίου είναι ότι από την 1η/1/2011 οι επενδυτικές προτάσεις θα αξιολογούνται πλέον με διαγωνιστική διαδικασία. Δηλαδή, δεν θα γίνονται αποδεκτές όλες οι αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά θα προκρίνονται όσες συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια.

Ο νέος αναπτυξιακός στοχεύει να ενισχύσει ιδιαίτερα την καινοτομία, την έρευνα και ανάπτυξη είτε παράγεται από τις επιχειρήσεις είτε αγοράζεται καθώς και την πράσινη οικονομία. Δευτερευόντως, επενδύσεις με επιθυμητά χαρακτηριστικά θα ορίζονται όσες στοχεύουν στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό ή επιδιώκουν να υποκαταστήσουν εισαγωγές.

Οι επενδύσεις που συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ θα κερδίζουν πόντους στην αξιολόγηση, καθώς το 50% των μορίων της βαθμολογίας καθορίζεται με κριτήρια τη συμβολή των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ, μέσω είτε του εξαγωγικού προσανατολισμού τους είτε της υποκατάστασης εισαγωγών και της προώθησης παραγωγικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού.

Για την υποκατηγορία των επενδύσεων που προάγουν την έρευνα και την τεχνολογία θεσπίζονται και ειδικότερα κριτήρια αξιολόγησης, ώστε να προκρίνονται στη διαγωνιστική διαδικασία. Για παράδειγμα, στην τεχνολογία να επιχορηγούνται ή να δίνονται υψηλότερα φορολογικά κίνητρα σε επενδύσεις γενετικής, micro ή άλλες επιθυμητές δραστηριότητες. Στην καινοτομία να επιβάλλονται κριτήρια (ποσοτικά και ποιοτικά) για την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης, που είτε αγοράζεται είτε υλοποιείται.

Το δεύτερο σε βαρύτητα κριτήριο είναι η προαγωγή της πράσινης οικονομίας, με ανάπτυξη συνεργιών με τον υφιστάμενο παραγωγικό ιστό (π.χ. ενεργειακή αυτονομία μονάδων).

Τέλος, κατά 20% θα συνυπολογίζεται στη συνολική βαθμολογία αξιολόγησης της πρότασης το κατά πόσον το προτεινόμενο πρόγραμμα ενισχύει την απασχόληση και συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, ο νέος αναπτυξιακός εισάγει φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα (άνω των 50 εκατ. ευρώ) αντί επιχορήγησης και εγκρίσεις-εξπρές για σχέδια έως 3 εκατ. ευρώ από τις περιφέρειες.

Διατηρούνται και ενισχύονται οι δράσεις υποβολής επιχειρηματικών σχεδίων διάσωσης και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και οι ενισχύσεις προς μικρές και πολύ μικρές νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις εντάσεως γνώσης και καινοτομίας.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την απλοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης και έγκρισης επενδυτικών προτάσεων, ώστε να ολοκληρώνεται μέσα σε ένα τρίμηνο, όπως προβλέπει, χωρίς όμως αυτό να εφαρμόζεται και ο ισχύων νόμος.

Το ΥΠΟΙΑΝ θα προκηρύσσει την υποβολή επενδυτικών σχεδίων ανά 6μηνο, με ανακοίνωση συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις, ηλεκτρονική υποβολή πρότασης και αυτόματη απόρριψη ελλιπών υποβαλλόμενων φακέλων.

Η κατανομή των φακέλων, για λόγους διαφάνειας, θα γίνεται με τυχαίο τρόπο σε πιστοποιημένους αξιολογητές, ενώ προβλέπεται και νέα διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. Η παρακολούθηση της πορείας αξιολόγησης του φακέλου θα γίνεται μέσα από το Διαδίκτυο, με την ανάρτηση των εγκεκριμένων επενδύσεων σε ειδική σελίδα.

Θέσπιση φοροαπαλλαγών

Οι βασικές μορφές ενίσχυσης που θα προβλέπονται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο θα είναι: α) η επιχορήγηση κεφαλαίου, β) οι φορολογικές απαλλαγές, γ) η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείων και δ)  η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας έως 7 έτη.

Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ισχύουν όλες οι παραπάνω μορφές ενίσχυσης, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (άνω των 50 εκατ. ευρώ) θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές απαλλαγές.

Οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με μικρότερο συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη πριν ή μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης για τρία χρόνια. Για τις νέες επιχειρήσεις προβλέπεται η έγκριση της ενίσχυσης να παρέχεται πριν από τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, ώστε να διευκολύνεται σε μια περίοδο ισχνής ρευστότητας η εξασφάλιση ίδιων και ξένων πόρων για τη χρηματοδότηση της επένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v