Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρικοί Φόροι: Ποιες διατάξεις επανεξετάζονται

Το κύμα αποχωρήσεων πολυεθνικών, το «τελεσίγραφο» μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και ο προβληματισμός του ΥΠΟΙΚ. Ξεκίνησε η ανεπίσημη διαβούλευση για τροποποιήσεις. Τον Σεπτέμβριο οι αλλαγές.

Εταιρικοί Φόροι: Ποιες διατάξεις επανεξετάζονται
Ένα βήμα πίσω στην «εξοντωτική», όπως τη χαρακτηρίζουν επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, εταιρική φορολογία ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, υπό την πίεση που δημιουργούν το κύμα αποχωρήσεων πολυεθνικών από την Ελλάδα αλλά και τα «τελεσίγραφα» τα οποία έχουν θέσει μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Η απόφαση των Fnac και Aldi να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και οι φήμες ότι τον ίδιο δρόμο θα επιλέξουν και άλλες πολυεθνικές, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του οργανωμένου λιανεμπορίου και όχι μόνο, έχουν θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Και αυτό γιατί έρχονται σε μια περίοδο όπου επιχειρείται, σύντονα ή μη, αλλαγή κλίματος και ατζέντας για την ελληνική οικονομία, με αιχμές την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και τις κινήσεις συγκέντρωσης οι οποίες επιχειρείται να δρομολογηθούν στις τράπεζες.

Το γεγονός ότι μεγάλες πολυεθνικές αποχωρούν από την ελληνική αγορά στο χρονικό σημείο όπου διαφαίνεται πως η χώρα μπορεί να μειώσει το έλλειμμά της φέτος και χαμηλότερα από τον στόχο του 8,1%, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί λιγότερο από 4%, δημιουργεί προβληματισμό για τα κίνητρα της αποχώρησης.

Στο Σύνταγμα έχει ήδη διαμηνυθεί ότι στις αποφάσεις των Fnac και Aldi βάρυνε σημαντικά η «εξοντωτική» εταιρική φορολογία. «Η επιβολή εταιρικού φόρου 40% στα διανεμόμενα κέρδη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η έκτακτη φορολόγηση με συντελεστή έχει καταστεί… τακτική, διπλασιάζει ή και υπερδιπλασιάζει τον χρόνο επίτευξης του Return on Equity με τον οποίο λειτουργούν τα πλάνα των πολυεθνικών», εκτιμούν τραπεζικά στελέχη αλλά και σύμβουλοι επιχειρήσεων που παρακολουθούν στενά το θέμα. Πόσο μάλλον αν οι εταιρίες αντιμετωπίζουν ύφεση, υψηλό κίνδυνο χώρας και ζημίες.

Ταυτόχρονα, μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις όπως οι Cola Cola, όμιλος Μυτιληναίου κ.ά. απειλούν την κυβέρνηση με μεταφορά έδρας ή και παραγωγικών εγκαταστάσεων. H διοίκηση της Coca Cola 3Ε έχει θέσει, μάλιστα, «τελεσίγραφο», σημειώνοντας ότι θα περιμένει διορθωτικές κινήσεις μέχρι και τα τέλη του χρόνου.

Ο αρνητικός αντίκτυπος από ενδεχόμενη αποχώρηση, τέτοιας εμβέλειας, επιχειρήσεων θα ήταν μεγάλος για τη χώρα, καθώς, πέραν των θέσεων εργασίας που θα χάνονταν από το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων τους, θα παρέσυραν σε «μαρασμό» και δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις που αποτελούν προμηθευτές τους.

Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο μεταφοράς έδρας και άλλες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω και των έντονων πιέσεων που δέχονται από τα στελέχη τους, τα οποία θα φορολογούνται από τα εισοδήματα της φετινής χρονιάς με συντελεστή 45%!

Διορθώσεις με νομοσχέδιο που θα προωθηθεί τον Σεπτέμβριο

Μπροστά στο επαπειλούμενο κύμα αποχωρήσεων πολυεθνικών αλλά και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει, πλέον, πρόθυμο να επανεξετάσει κάποιες από τις διατάξεις του νέου πλαισίου για την εταιρική φορολογία.

Προχθές, από το βήμα εκδήλωσης της EFG Eurobank, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο δήλωσε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο σε νομοσχέδιο για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα υπάρξουν και προσαρμογές στην εταιρική φορολόγηση.

«Εδώ είμαστε για να δούμε τις όποιες προσαρμογές απαιτούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ σημαίνοντας το άνοιγμα της ανεπίσημης διαβούλευσης για το θέμα, ενώ σημείωσε: «Θα κάνουμε όποια προσαρμογή χρειαστεί, αφού βλέπουμε ήδη στην πράξη πώς λειτουργεί το νέο φορολογικό πλαίσιο».

Τα δύο βασικά σημεία στα οποία επικεντρώνεται η κριτική των επιχειρήσεων είναι η επιβολή εταιρικού φόρου 40% στα διανεμόμενα κέρδη και η γενικευμένη ισχύς της και για τα μερίσματα θυγατρικών, και δη θυγατρικών που ελέγχονται κατά 100% από τις μητρικές.

Τόσο ο ΣΕΒ όσο και άλλες ενώσεις και σύνδεσμοι βομβαρδίζουν εδώ και τρεις μήνες το ΥΠΟΙΚ με υπομνήματα επισημαίνοντας τα αντικίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα που δημιουργεί το νέο φορολογικό πλαίσιο.

Οι φορείς του επιχειρηματικού κόσμου ζητούν μείωση του εταιρικού φόρου για τα διανεμόμενα κέρδη από το 40% σε χαμηλότερα επίπεδα ή έστω τροποποιήσεις ως προς τη γενικευμένη ισχύ του.

«Δεν μπορεί μια θυγατρική ελεγχόμενη κατά 100% από τη μητρική εταιρία να φορολογείται με συντελεστή 40%, συν την έκτακτη φορολογία, όταν διανέμει μέρισμα στη μητρική, καθώς έτσι δεν συσσωρεύεται κεφάλαιο για επενδύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά επιχειρηματίας του οποίου ο όμιλος υλοποιεί εδώ και μερικά χρόνια επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Αν η κυβέρνηση φορολογεί με 45% ή και με 50% τα κέρδη των θυγατρικών, τότε οι λύσεις που έχω είναι είτε να σταματήσω τις επενδύσεις, είτε να μεταφέρω την έδρα αλλά και τις επενδύσεις σε άλλες χώρες», τονίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι πέραν των παραπάνω οι εξαγωγικές επιχειρήσεις πλήττονται και από την παρακράτηση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών κατόπιν και συστάσεων από τις συνεργαζόμενες ελεγκτικές εταιρίες επανεξετάζει τη φορολόγηση θυγατρικών που ελέγχονται κατά 100% από τις μητρικές τους. Στους τεχνοκράτες του υπουργείου έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν πρέπει να εξομοιώνεται η φορολόγηση μερισμάτων θυγατρικών με αυτήν των φυσικών προσώπων καθώς δεν συσσωρεύεται κεφάλαιο επανεπένδυσης.


Φοροκίνητρα με τον Αναπτυξιακό

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου και να βελτιώσει το κλίμα για επενδύσεις με τις φοροαπαλλαγές που προωθούνται με τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, για επενδύσεις πάνω από ένα ύψος (πιθανώς πάνω από 50 εκατ. ευρώ) θα θεσπιστούν φοροαπαλλαγές επί του συντελεστή των μη διανεμόμενων κερδών, αντί επιχορήγησης.

Έτσι, σε βάθος τριετίας οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις θα έχουν εισπράξει μέσω μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη (24% από το φετινό οικονομικό έτος) το ύψος της αναλογούσας επιχορήγησης. Ταυτόχρονα προωθείται η ταχεία αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v