Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρυξέλλες: "Χοντρό" παζάρι για τα CDS

Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Το "plan A" της απαγόρευσης αγοράς CDS. Το "plan B" για θεσμοθέτηση διαπραγμάτευσης. "Κλειδί" η έρευνα των συναλλαγών. Ισχυρές αντιδράσεις και παρασκήνιο.

Βρυξέλλες: Χοντρό παζάρι για τα CDS
Την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων διαφάνειας στην αγορά των Credit Default Swaps από τους Ευρωπαίους ηγέτες επιδιώκει η ελληνική πλευρά στο "χοντρό" παζάρι που ήδη διεξάγεται εδώ και μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες, για το τελικό μίγμα των μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων.

Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, μετά το πράσινο φως που έδωσε ο γαλλογερμανικός άξονας, η Κομισιόν σε συνεννόηση με την προεδρεύουσα Ισπανία προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής η οποία θα εισηγηθεί στο Ecofin μέτρα διαφάνειας τόσο για την αγορά των Credit Default Swaps όσο και για τα υπόλοιπα μη διαπραγματεύσιμα παράγωγα.

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της άμεσα θιγόμενης βιομηχανίας των hedge funds αλλά και των μεγάλων -ευρωπαϊκών και αμερικανικών- τραπεζών. Αντιδράσεις υπάρχουν και από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας γιατί το μεν Λονδίνο αποτελεί το κέντρο της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής δραστηριότητας, στο δε Δουβλίνο -για φορολογικούς λόγους- έχουν την έδρα τους αρκετά hedge funds.

Πρώτος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στο "χοντρό" παζάρι που διεξάγεται είναι να αποφασιστεί η διεξαγωγή έρευνας, για να διαπιστωθεί αν μέσω των CDSs προκύπτουν πρακτικές κατάχρησης αγοράς ή έστω βάσιμες υποψίες.

Το σχετικό αίτημα έχουν ήδη υποβάλει με επιστολή τους στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο και στον προεδρεύοντα πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Θαπατέρο οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ελλάδας καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η διεξαγωγή της έρευνας είναι, σύμφωνα με treasurers, κλειδί για να υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση των spreads σύντομα και να μειωθεί το κόστος δανεισμού εν όψει των υψηλών εκδόσεων χρέους για το Δημόσιο. Και είναι κλειδί γιατί σύμφωνα με τους ίδιους υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις για πρακτικές κατάχρησης αγοράς επί των ελληνικών ομολόγων.

Μια έρευνα θα καταδείξει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη δεσπόζουσα θέση συγκεκριμένων ξένων τραπεζών σε όσα έγιναν στα ελληνικά ομόλογα από τον Νοέμβριο ως σήμερα και θα πυροδοτήσει ισχυρή επικοινωνιακή πίεση αυτήν τη φορά προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

Οι τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν το μεγάλο πελατολόγιο επενδυτών με θέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Δάνεισαν ως θεματοφύλακες ομόλογα πελατών τους σε hedge funds που είναι επίσης πελάτες τους, ενώ μεσολάβησαν για πωλήσεις CDSs από long only χαρτοφυλάκια και πάλι σε hedge funds.

Το μαξιμαλιστικό αίτημα της Ελλάδας ήταν και παραμένει να επιτρέπεται η αγορά CDSs μόνο για αντιστάθμιση κινδύνου. Να απαγορευτεί, δηλαδή, το γυμνό σορτάρισμα από τα hedge funds που μπορούν να αγοράζουν CDSs χωρίς να έχουν long θέση σε ομόλογα. Πρόταση που δέχεται, όπως όλα δείχνουν, την ισχυρή αντίσταση των hedge funds, τραπεζών αλλά και κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Πιο ορατή αυτήν τη στιγμή εμφανίζεται η λύση της θεσμοθέτησης αγοράς διαπραγμάτευσης των CDSs. Αυτή η πρόταση συνδυάζει την επιδίωξη της πρωτοβουλίας των τεσσάρων (Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα) και είναι συζητήσιμη από όσους αντιδρούν με προεξάρχουσα τη Βρετανία. Εναλλακτικά, προτείνεται να θεσμοθετηθεί υποχρέωση γνωστοποίησης των συναλλαγών επί CDSs με τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων στην Ευρώπη.

Στην ορατή, πλέον, περίπτωση που προκριθεί η λύση της θεσμοθέτησης αγοράς διαπραγμάτευσης των CDSs, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα επιδιώξει να υπάρξει σαφές και ταχύ χρονοδιάγραμμα.

Στο Σύνταγμα φοβούνται ότι, αν οι όποιες μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν με τους αργούς συνήθως κοινοτικούς χρόνους, τότε το άμεσο όφελος για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κερδοσκοπικών επιθέσεων, θα είναι αμελητέο.

"Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν την υποχρεωτική διαπραγμάτευση των CDSs και υπάρξει προθεσμία έξι μηνών στις τοπικές αρχές να προσαρμόσουν τις νομοθεσίες τους, τότε η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει σε έναν χρόνο. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα έχει πληρώσει ακριβά το μάρμαρο της κερδοσκοπίας", εκτιμά έμπειρο στέλεχος της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

---Κλείνουν θέσεις σε CDSs τα hedge funds. Οι δυσκολίες δανεισμού τίτλων

Η αντίστροφη μέτρηση για τις όποιες αποφάσεις μεταρρύθμισης επί των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων και κυρίως η συντεταγμένη στάση της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Ελλάδας στο θέμα οδηγεί ήδη κάποια hedge funds σε πωλήσεις των Credit Default Swaps επί ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με πηγές από το Λονδίνο, τα hedge funds περιορίζουν προληπτικά τις θέσεις τους σε CDSs εγγράφοντας μέρος των μεγάλων κερδών τους, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να κλείνουν τις ανοιχτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών ομολόγων.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν πλέον και ως προς τον δανεισμό ομολόγων καθώς η δήλωση Weber ότι ενδέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρο από την ΕΚΤ ακόμη και αν έχουν αξιολόγηση χαμηλότερη από την ελάχιστα αποδεκτή κάνει τις τράπεζες και τα υπόλοιπα long only χαρτοφυλάκια απρόθυμα να τα δανείζουν οπουδήποτε αλλού πέραν της ΕΚΤ.

Η προαναγγελία της ΕΚΤ αναμένεται μεσοπρόθεσμα να λειτουργήσει ευεργετικά για την Ελλάδα καθώς ήδη διαπιστώνονται δυσκολίες στην εξασφάλιση τίτλων προς δανεισμό.

Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού που προκαλούν τα επιμένοντα υψηλά spreads, τα οποία δεν προβλέπεται, σύμφωνα με τραπεζίτες, να αποκλιμακωθούν εντυπωσιακά ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη να προχωρήσουν σε έρευνα και μεταρρυθμίσεις για την αγορά των CDSs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v