Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η "φούσκα" των CDSs και η ευρωζώνη

Την άμεση θεσμοθέτηση από την ευρωζώνη μηχανισμού στήριξης των αγορών χρέους κρατών-μελών της ώστε να σκάσει η "φούσκα" κερδοσκοπίας των ομολόγων πριν μετασταθεί στην καρδιά της Ευρώπης ζητούν τραπεζικά στελέχη.

Η φούσκα των CDSs και η ευρωζώνη
Την άμεση θεσμοθέτηση από την ευρωζώνη μηχανισμού στήριξης των αγορών χρέους κρατών-μελών της, ώστε να σκάσει η "φούσκα" κερδοσκοπίας που αναπτύσσεται επί των ελληνικών, πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων πριν μετασταθεί στην καρδιά της Ευρώπης, ζητούν έμπειρα τραπεζικά στελέχη.

Η ευρωζώνη καλείται, σύμφωνα με treasurer ελληνικής τράπεζας, πρώτη να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της επόμενης πιθανώς παγκόσμιας κρίσης. Της διαχείρισης, δηλαδή, του υψηλού δημόσιου χρέους που άφησε πίσω της η χρηματοπιστωτική κρίση.

Μέσα στο 2010 παγκοσμίως οι κυβερνήσεις θα δανειστούν μέσω της έκδοσης ομολόγων περί τα 4,5 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους και να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους. Πρόκειται για ποσό τριπλάσιο από τη μέση αξία των τίτλων που εκδόθηκαν την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα λόγω της υψηλής προσφοράς να αυξάνεται το risk premium και επομένως η τιμολόγηση.

Η εκτίναξη, όμως, των spreads των ελληνικών ομολόγων και εν συνεχεία η μεταφορά των πιέσεων στα πορτογαλικά και τις τελευταίες ημέρες στα ισπανικά ομόλογα ξεπερνά κατά πολύ τη λογική αύξηση κινδύνου λόγω της αύξησης προσφοράς ομολόγων, σύμφωνα με στέλεχος του ΟΔΔΗΧ, και εξελίσσεται σε "φούσκα" της αγοράς ασφάλιστρου κινδύνου (CDS).

"Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο των πιστωτικών αγορών σε χώρες-μέλη της όσο καθυστερεί να πει τα αυτονόητα", αναφέρει το ίδιο στέλεχος, σημειώνοντας ότι οι πιέσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων μεταφέρονται από χώρα σε χώρα και η πίεση διογκώνεται μέσω της αγοράς των CDSs.

Τέσσερις - πέντε μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως καθορίζουν εδώ και μερικούς μήνες το ασφάλιστρο κινδύνου για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, διαμορφώνοντας, σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος επενδύσεων σε μετοχές και ομόλογα εγχώριου επενδυτικού οργανισμού, συνθήκες εικονικής πραγματικότητας.

"Αυτήν τη στιγμή το ασφάλιστρο κινδύνου για το πορτογαλικό χρέος είναι ακριβότερο από αυτό της Λιθουανίας και το αντίστοιχο για το ισπανικό πιο... τσουχτερό από αυτό του Βιετνάμ", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι τράπεζες που θα πτώχευαν πριν από ενάμιση χρόνο, αν δεν έσπευδαν να τις διασώσουν οι κυβερνήσεις διογκώνοντας το χρέος τους, τώρα ασφαλίζουν τους επενδυτές έναντι κινδύνου πτώχευσης χωρών-μελών της Ε.Ε.!

Μια κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν πτωχεύει καμία χώρα-μέλος, σε συνδυασμό με ανάληψη δέσμευσης για μεγαλύτερη προσήλωση στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και για δημιουργία μηχανισμού στήριξης, θα ήταν αρκετή σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζίτη να κόψει τον βήχα των κερδοσκόπων και να ξεφουσκώσει την αγορά των CDSs.

"Αν η Γερμανία αφήσει τις αγορές να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης, ώστε οι απείθαρχοι εταίροι από τον ευρωπαϊκό Νότο να λάβουν σκληρά μέτρα, απλώς παίζει με τη φωτιά", συμπληρώνει ο ίδιος, τονίζοντας πως το μεγάλο πρόβλημα της ευρωζώνης είναι η διόγκωση του ελλείμματος της Γαλλίας και όχι τα δημοσιονομικά προβλήματα περιφερειακών αγορών.

Οι κινήσεις των hedge funds δείχνουν ότι πιάνουν μία-μία τις χώρες για να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Και από την Ελλάδα στην Πορτογαλία η ταχύτητα και η ένταση με την οποία επιτίθενται αυξήθηκαν κατακόρυφα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v