Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο δημοσιονομικής ανασυγκρότησης

Σχέδιο 30 δράσεων υπέβαλαν στο υπουργείο Οικονομικών 6 ελεγκτικές εταιρίες. Τι εισηγούνται για δημοσιονομικό νοικοκύρεμα. Σε ποιους τομείς μπορούν να μειωθούν άμεσα ως και 30% οι δαπάνες.

Σχέδιο δημοσιονομικής ανασυγκρότησης
Στην υπηρεσία του Δημοσίου τίθενται οι μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρίες της χώρας καθώς μετά τη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επεξεργάστηκαν και απέστειλαν στις αρχές της εβδομάδας ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για την άμεση και μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Λειτουργώντας ως άτυποι σύμβουλοι του ΥΠΟΙΟ οι πέντε μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρίες της χώρας (PwC, Ernst&Young, Grant Thornton, Deloitte, KPMG) και η ΣΟΛ επεξεργάστηκαν με διαδικασίες-«εξπρές» και υπέβαλαν την περασμένη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών κοινό σχέδιο 30 δράσεων άμεσου και μεσοπρόθεσμου νοικοκυρέματος των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.

Η επεξεργασία και υποβολή των παραπάνω προτάσεων αποφασίστηκε στην άτυπη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσία όλων των γενικών γραμματέων του υπουργείου και ανώτατων στελεχών των προαναφερθεισών εταιριών.

Από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του την κοινή ολοκληρωμένη πρόταση των ελεγκτικών εταιριών η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει ως άμεση και κύρια προτεραιότητα τη δημιουργία βασικών υποδομών ώστε να παρακολουθούνται αξιόπιστα οι υποχρεώσεις και απαιτήσεις του Δημοσίου.

Για τον λόγο αυτόν το σχέδιο εισηγείται την άμεση δρομολόγηση εγκατάστασης διπλογραφικού συστήματος σε όλο τον δημόσιο τομέα και όχι μόνο στα κρατικά νοσοκομεία. Σήμερα τα υπουργεία δεν γνωρίζουν τις μελλοντικές υποχρεώσεις τους από προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, αλλά ούτε και τι έχουν να εισπράξουν εντός του 2010.

Αποτέλεσμα είναι ακόμη και η κεντρική κυβέρνηση να κινείται με καθαρά ταμειακά στοιχεία και όχι λογιστικά. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύνταξη προϋπολογισμών από μηδενική βάση, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2010 η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος κρίνεται ως πρώτο και αναγκαίο βήμα.

Στην ίδια κατεύθυνση οι ελεγκτικές εταιρίες προτείνουν τη θέσπιση υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών από όλους τους φορείς του Δημοσίου και τους εποπτευόμενους εντός των χρονικών ορίων που ισχύουν για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Προαιρετικά προτείνουν τη δημοσίευση των ισολογισμών με Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα από το 2013.

Η πρόταση των ελεγκτικών προτείνει σειρά άλλα μέτρα για τη δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης των δημοσιονομικών στοιχείων σε όλο τον δημόσιο τομέα καθώς και τη δημιουργία ενός άτυπου επιτελικού γραφείου που με τη βοήθειά τους θα παρέχει αξιόπιστα στοιχεία τόσο στη Βουλή όσο και στην Κομισιόν και στους ξένους οίκους.

Σε ποιους τομείς μπορούν να περικοπούν άμεσα δαπάνες

Όσον αφορά στον στόχο της περικοπής δαπανών το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά προτεινόμενες δράσεις, εντοπίζοντας τομείς (π.χ. υγεία, προμήθειες Δημοσίου κ.ά.) όπου υπάρχουν περιθώρια άμεσης περικοπής δαπανών ως και 30% και τομείς όπου μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες. Οι προτάσεις στηρίζονται στην εμπειρία άλλων χωρών και σε σχετικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί από θυγατρικές των ομίλων στους οποίους ανήκουν.

Η πρόταση επικαλείται και εμπειρίες από άλλες χώρες και για τον στόχο διεύρυνσης των φορολογικών εσόδων με την υιοθέτηση άμεσων «έξυπνων» λύσεων που θα μπορούσαν να τονώσουν τα έσοδα του Δημοσίου, απελευθερώνοντας τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς προκειμένου να επικεντρωθούν στη διενέργεια διασταυρώσεων και φορολογικών ελέγχων.

Η δέσμη των 30 προτάσεων, όπως διευκρινίζεται από κύκλους του υπουργείου, αποτελεί άτυπη τεχνοκρατική εισήγηση και τα οποιαδήποτε μέτρα θα αποφασιστούν με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος και η επιβολή δημοσίευσης ισολογισμών από όλους τους φορείς του Δημοσίου αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης οι οποίες θα εφαρμοστούν.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο δίαυλος που άνοιξε μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ελεγκτικών εταιριών θα παραμείνει ανοιχτός και ενδέχεται να οδηγήσει στη χρησιμοποίησή τους τόσο σε ελεγκτικό όσο και σε συμβουλευτικό ρόλο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η άτυπη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες. Κατά τη διάρκειά της τα στελέχη του υπουργείου και των ελεγκτικών εταιριών αντάλλαξαν απόψεις για σειρά θεμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ενώ υπήρξαν διευκρινίσεις για επιπτώσεις που θα προκαλούσε στην οικονομία, στα φορολογικά έσοδα ή στη δυνατότητα φθηνότερου δανεισμού του Δημοσίου σειρά εξεταζόμενων μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v