Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ζύγι των αγορών τα… μέτρα

Ικανοποίηση για τομές δομικού χαρακτήρα, "γκρίνια" για την απουσία μέτρων άμεσης απόδοσης. Οι πρώτες αντιδράσεις. Εφεδρείες για μείωση χρέους η τιτλοποίηση ΦΜΑΠ και η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.

Στο ζύγι των αγορών τα… μέτρα
Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθεί από σήμερα το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να πείσει την Κομισιόν και τις αγορές ότι το μίγμα μακροπρόθεσμου ορίζοντα τομών και -κάποιων- μέτρων άμεσης απόδοσης, που ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, είναι ικανό να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά δημοσιονομικής σταθερότητας.

Στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και κυρίως στα conference calls που θα διενεργηθούν με πελάτες μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και οι κ. Παπανικολάου και Ζανιάς, που θα τον συνοδεύουν, θα χρειαστεί να δώσουν μπαράζ εξηγήσεων για τη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Και θα χρειαστεί να πείσουν ότι η ήπια "ελληνική συνταγή" είναι ικανή να αντιμετωπίσει το μεγάλου μεγέθους πρόβλημα δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας, καθησυχάζοντας τους πιστωτές της.

Οι πρώτες αντιδράσεις της εγχώριας αγοράς ήταν μικτές. Τραπεζικά στελέχη, διαχειριστές και χρηματιστές σημειώνουν ότι τα μέτρα δομικού χαρακτήρα για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα ικανοποιήσουν εν μέρει τις απαιτήσεις των αγορών και της Κομισιόν.

Η κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών από κάθε υπουργείο, ώστε να επιτυγχάνεται ετησίως μείωση δαπανών, ο μηνιαίος έλεγχος του προϋπολογισμού και των δαπανών τους, η εισαγωγή από το α΄ εξάμηνο του 2010 διπλογραφικού συστήματος στα δημόσια νοσοκομεία και οι ηλεκτρονικές προμήθειες αποτελούν μόνιμα μέτρα περιστολής δαπανών που θα ικανοποιήσουν τις αγορές καθώς νοικοκυρεύουν το κράτος.

Το ίδιο ισχύει με τις εξαγγελίες για σύσταση ενιαίας αρχής πληρωμών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, με την υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών για τους οργανισμούς του Δημοσίου και τον έλεγχο των ταμείων από ορκωτούς ελεγκτές.

Για να κερδίσει το στοίχημα η κυβέρνηση καλείται τώρα να πείσει τις αγορές ότι τα παραπάνω δομικά μέτρα έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και απόδοσης και θα συμβάλουν καθοριστικά στον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 7% το 2011, στο 5% στο 2012 και στο 3% πριν από το τέλος του 2013.

Στον αντίποδα, η γκρίνια των αγορών πιστεύεται ότι θα αφορά στην απουσία επιπρόσθετων μέτρων άμεσης εφαρμογής και στο γεγονός ότι δεν διασφαλίζεται η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς το χρέος βάσει όσων είπε ο πρωθυπουργός θα αρχίσει να μειώνεται από το 2012!

Στο μέτωπο της περιστολής άμεσα των δημοσίων δαπανών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ουσιαστικά μόνο πάγωμα αυξήσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθό πάνω από 2.000 ευρώ και περικοπή επιδομάτων κατά 10%, η οποία θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν συνολικές αποδοχές υψηλότερες των 3.000 ευρώ.

Ο ορισμός πλαφόν στις αμοιβές ΔΕΚΟ, η μείωση μισθών κατά 10% στα διευθυντικά στελέχη, η κατάργηση των γραφείων Τύπου στο εξωτερικό και το μαχαίρι στα γραφεία του ΕΟΤ αποτελούν μέτρα περιορισμένης δράσης σύμφωνα με στελέχη, ενώ συμβολικής αξίας είναι και η κίνηση φορολόγησης με συντελεστή 90% των bonus των τραπεζικών στελεχών όπως και η μείωση μισθών υπουργών και βουλευτών που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Τέλος, η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τον ΦΜΑΠ, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και μέσω του χρηματιστηρίου και η μετοχοποίηση - αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων μη στρατηγικού χαρακτήρα κρίνεται ότι θα αποτελέσουν τα σωσίβια της κυβέρνησης στην περίπτωση που απαιτηθεί ταμειακή μόχλευση για την αντιμετώπιση ακραίων συνθηκών, καθώς τα έσοδά τους θα κατευθυνθούν απευθείας στη μείωση του χρέους.
 
* Η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v