Σκληρό κοινοτικό pressing στην Αθήνα

Υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των Βρυξελλών βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την ώρα που δίνει αγωνιώδη μάχη για να αποφύγει ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας η οποία πρακτικά οδηγεί στη χρεοκοπία.

Σκληρό κοινοτικό pressing στην Αθήνα
Υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των Βρυξελλών βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την ώρα που δίνει αγωνιώδη μάχη για να αποφύγει ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, η οποία πρακτικά οδηγεί στη χρεοκοπία.

Κλιμάκιο της Κομισιόν πέρασε από… κόσκινο το τελευταίο 48ωρο τον προϋπολογισμό του 2010 απαιτώντας εξηγήσεις και διευκρινίσεις για κάθε πρόβλεψή του, από τα έσοδα και τις δαπάνες έως τον ρυθμό ανάπτυξης, την «άσπρη τρύπα», τον δανεισμό και το δημόσιο χρέος.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά κλιμάκιο κοινοτικών εμπειρογνωμόνων έρχεται τέσσερις μέρες μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού για «εξετάσεις», αλλά είναι επίσης η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται τόσο πολύ στριμωγμένη στη γωνία των αγορών και των κοινοτικών μας εταίρων, με το χειρότερο σενάριο -αυτό της χρεοκοπίας- να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Από την κυβέρνηση, πάντως, θεωρείται ότι το σενάριο της χρεοκοπίας θα αποφευχθεί. Για να επιτευχθεί αυτό, όμως, η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει όχι μόνο πως έχει την πρόθεση αλλά και ότι μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Και το κύριο βάρος πέφτει στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους οίκους αξιολόγησης για να αποφύγει πάση θυσία μια ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση.

Η περίοδος χάριτος που έχει δοθεί στην κυβέρνηση εκπνέει με την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) τον προσεχή Ιανουάριο, καθώς ο προϋπολογισμός δεν ικανοποίησε Βρυξέλλες και αγορές. «Το γνωρίζουμε πως θα ήθελαν οι περικοπές δαπανών να είναι πολλαπλάσιες», αναγνωρίζει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «αλλά δεν μπορούμε να στραγγαλίσουμε την οικονομία», συμπληρώνει.

Με το ΠΣΑ, όμως, η κυβέρνηση θα δώσει στίγμα τριετίας με την εκτενή περιγραφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προωθηθούν, όπως άλλωστε και με τις άμεσες πρωτοβουλίες της σε εξέλιξη.

Τον Ιανουάριο ο διάλογος για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού αλλά και του φορολογικού θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις για το «πάγωμα» μισθών στον δημόσιο τομέα, ενώ θα αρχίσει να κάνει πράξη και μια σειρά δεσμεύσεις για μη ανανέωση των συμβάσεων stage, για πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο (πλην των τομέων υγείας, παιδείας και ασφάλειας) κ.λπ.

Παράλληλα θα έχουν συγκροτηθεί μικτές επιτροπές για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών ανά υπουργείο, ενώ θα έχει αρχίσει να καταρτίζεται από μηδενική βάση ο προϋπολογισμός του 2011.

Άλλωστε, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει καταστήσει σαφές στις Βρυξέλλες -και θα το επαναλάβει στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin την ερχόμενη εβδομάδα- ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ θα τηρηθεί πάση θυσία, ακόμα κι αν χρειαστεί η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Το ενδεχόμενο αυτό βέβαια συνεπάγεται τη λήψη νέων σκληρών μέτρων, ενδεχομένως και καθ’ υπόδειξη των Βρυξελλών…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v