Προβόπουλος: "Κώδωνας" κινδύνου για δανεισμό

Ηχηρό κώδωνα κινδύνου για τη δυνατότητα δανεισμού της ελληνικής οικονομίας έκρουσε από τη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, ζητώντας άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος.

Προβόπουλος: Κώδωνας κινδύνου για δανεισμό
Ηχηρό κώδωνα κινδύνου για τη δυνατότητα δανεισμού της ελληνικής οικονομίας έκρουσε από τη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, ζητώντας άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος.

«Αν συνεχιστεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οργανισμούς, θα βρεθούμε σε ισορροπία τρόμου καθώς δεν θα παίρνουμε ρευστότητα από την ΕΚΤ γιατί κινδυνεύουν να μη γίνονται δεκτά τα ομόλογα, κρατικά και μη. Ελπίζω και εύχομαι να μη γίνει αυτό», είπε ο κ. Προβόπουλος για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΝ κ. Π. Λαφαζάνη. «Με αυτά που λέτε, μας λέτε ότι κινδυνεύουμε με πτώχευση. Με αυτό που κάνετε υποβοηθάτε να ανεβαίνει το ελληνικό spread», είπε ο κ. Λαφαζάνης για να απαντήσει ο διοικητής της ΤτΕ: «Με ακούσατε να μιλάω για πτώχευση; Είπα εγώ αυτή τη λέξη; Μήπως θυμάστε την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, που ανέφερε τη λέξη "πτώχευση", και μας μπερδεύετε;».

Ο κ. Προβόπουλος, στην παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική στη Βουλή, εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας το 2009 θα διαμορφωθεί μεταξύ του -1% και του -1,5%, ενώ έως το τέλος του έτους ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα θα έχει υποχωρήσει στο 4%.

«Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, καθώς η ζήτηση δανείων εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι όροι και τα κριτήρια χρηματοδότησης από τις τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν στο διάστημα αυτό αυστηρά», επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης. 

Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι βασικός άξονας του προγράμματος που πρέπει να εφαρμοστεί πρέπει να είναι: «φρένο στα ελλείμματα - επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Με την επιλογή αυτή πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση με τρόπο που δεν θα παραβλάπτει, αλλά αντίθετα θα τονώνει την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. 

Ειδικά όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο χρέος, ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να έχει στόχο από το 2010 τη μείωση του «διαρθρωτικού» δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή του ελλείμματος όπως εκτιμάται αφού αφαιρεθούν οι επιδράσεις του οικονομικού κύκλου αλλά και προσωρινών μέτρων ή παραγόντων) κατά 1,5% - 2% του ΑΕΠ ετησίως.

«Μάλιστα, για να υπάρξει αξιόπιστη, αισθητή και γρήγορη βελτίωση και να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, θα απαιτηθεί εντονότερη προσπάθεια κατά τη διετία 2010 - 2011. Θα απαιτηθεί δηλαδή σωρευτική μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γ. Προβόπουλου στη Βουλή δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v