Εργασιακό - Ασφαλιστικό ανοίγει η κυβέρνηση

Κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, χαμηλότερους των κατώτατων μισθών για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας, μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών είναι μερικές από τις προτάσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα.

Εργασιακό - Ασφαλιστικό ανοίγει η κυβέρνηση
Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαπραγματεύσεις ανά επιχείρηση, χαμηλότερους των κατώτατων μισθών για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας αλλά και μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις-σοκ που διατυπώνει η Κομισιόν προς την Ελλάδα ζητώντας άμεσες αλλαγές στο εργασιακό.

Από κοντά και οι συστάσεις για το Ασφαλιστικό, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, για να μη φτάσει το δημόσιο χρέος στο 884% του ΑΕΠ το 2060 και η χώρα στη χρεοκοπία.

Τα απανωτά χτυπήματα της Κομισιόν έρχονται μέσω δύο εκθέσεων που υποβλήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ecofin και οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, παρότι δεν διανεμήθηκαν συνολικά από τις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για επιλογή που ερμηνεύεται ως πιθανή προλείανση εδάφους για αλλαγές, αν και επί του παρόντος διακηρύσσεται πως δεν υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί πέραν των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης.

***Οι υποδείξεις για τα εργασιακά

"Η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών στην Ελλάδα οδήγησε σε μείωση της ανεργίας, όμως τα πολλά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι ακόμα υπαρκτά", σημειώνει στην έκθεσή της η Κομισιόν και εισηγείται σκληρά μέτρα.

"Προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η χώρα χρειάζεται φιλόδοξες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Θέματα όπως ο προστατευτισμός της αγοράς εργασίας, η μεταρρύθμιση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ή της εκπαίδευσης δεν ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής, ενώ οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών στρέφουν την προσοχή στην πλευρά της flexicurity (της ευελιξίας με ασφάλεια) ως μέσο επίλυσης των διαρθρωτικών προβλημάτων της αγοράς εργασίας".

Στις προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνονται η καθιέρωση χαμηλότερου του κατώτατου μισθού για τους νέους, αλλαγές στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ιδίως για τους χαμηλά αμειβομένους και ευκολότερες απολύσεις.

Ειδικά για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προκρίνεται η αποκέντρωση του μηχανισμού και οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχείρησης αλλά και η σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα.

***Βόμβα το Ασφαλιστικό

Η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν που υποβλήθηκε στο Ecofin αφορούσε στο Ασφαλιστικό. Σε αυτή ενσωματώνεται πρόβλεψη-"βόμβα" για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα, καθώς εκτιμά ότι αν δεν ληφθούν μέτρα το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 884% του ΑΕΠ το 2060, πρόβλεψη που ουσιαστικά δε σημαίνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη βέβαιη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η Κομισιόν κατατάσσει την Ελλάδα και άλλες δώδεκα χώρες σε ζώνη υψηλού κινδύνου εξαιτίας του υψηλού χρέους και της ανεξέλεγκτης αύξησης των δαπανών για συντάξεις.

Ειδικά για τη χώρα μας, ζητά μέτρα της τάξεως του 14,1% του ΑΕΠ ή 34 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομιών.

Επισημαίνει ιδιαίτερα ότι τα μέτρα θα πρέπει να αφορούν τόσο στην αύξηση των εσόδων όσο και στην περικοπή των δαπανών, ενώ για μία ακόμη φορά το Ασφαλιστικό μπαίνει στο στόχαστρο επιβεβαιώνοντας ότι οι μέχρι σήμερα προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος επί της ουσίας απέτυχαν.

Και σε αυτήν την έκθεση οι συστάσεις μέτρων δεν λείπουν. Ζητούνται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Σε άμεση εκκρεμότητα έχει άλλωστε η Ελλάδα το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ο συμβιβασμός με την απόφαση, με την εξασφάλιση περιόδου προσαρμογής χωρίς να θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όπως προκύπτει εύγλωττα από τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.

"Η κυβέρνηση μελετά το νομικό πλαίσιο για το ζήτημα αυτό και θα καταθέσουμε σύντομα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο νόμου που θα ανταποκρίνεται στην καταδικαστική απόφαση αλλά και στην πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι προφανές ότι σταδιακά θα πάμε σε αυτήν την εξίσωση σε βάθος χρόνου, διαφυλάσσοντας απολύτως μία σειρά δικαιώματα, τα οποία υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και πρέπει να τα προστατέψουμε".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v