Τρισέ: Πρόβλημα αξιοπιστίας για Ελλάδα

Εξαιρετικά αυστηρή επιτήρηση, παρόμοια με αυτή που θα συνόδευε προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προδιέγραψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.-Κλ. Τρισέ.

Τρισέ: Πρόβλημα αξιοπιστίας για Ελλάδα
Εξαιρετικά αυστηρή επιτήρηση, παρόμοια με αυτή που θα συνόδευε προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προδιέγραψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ.-Κλ. Τρισέ, την ώρα που στις Βρυξέλλες ο κοινοτικός επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια έδινε στίγμα αυστηρών προθέσεων.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτηρίζει την Ελλάδα "ακραία περίπτωση με καθόλου φυσιολογικό έλλειμμα", αναφερόμενος σε "θεμελιώδες πρόβλημα" και σε "νούμερα τα οποία δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε", ενώ περιέγραψε μια κατάσταση η οποία δεν απέχει πολύ από τη… χρεοκοπία.

"Αν δεν πάρετε τα αναγκαία μέτρα στον δημοσιονομικό τομέα, τότε τα επιτόκια για την αναχρηματοδότηση του χρέους σας (επιτόκια δανεισμού) θα ανεβαίνουν όλο και πιο πολύ. Παρά τις αποφάσεις τις ΕΚΤ. Κι αυτό γιατί οι αγορές δεν εμπιστεύονται την υπογραφή της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση έχετε σημαντική δυσκολία να χρηματοδοτήσετε το έλλειμμα και να χρηματοδοτήσετε απόθεμα του χρέους (δυσκολία δανεισμού).

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αυτών των χωρών υποχρεώνονται σε πιο ακριβό δανεισμό από το κράτος, καθώς το κράτος θεωρείται η καλύτερη υπογραφή της χώρας… Η κατάσταση που μόλις περιέγραψα αφορά ιδιαίτερα στην Ελλάδα".

Απαντώντας σε ευρύτερη ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο χώρα-μέλος της ευρωζώνης να καταφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ, ο κ. Τρισέ απάντησε: "Δεν το θεωρώ ούτε πιθανό ούτε λογικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να περάσει σε πολύ προσεκτική επιτήρηση από όλα τα κοινοτικά όργανα. Το ίδιο ακριβώς θα γινόταν αν η χώρα αυτή ζητούσε βοήθεια από το ΔΝΤ. Όταν η οικονομία ενός κράτους βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, πρέπει οπωσδήποτε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης".

Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Τρισέ αναφέρει: "Η περίπτωση της Ελλάδας, όπως και άλλες χώρες, είναι ακραία. Με δημοσιονομικό έλλειμμα μη φυσιολογικό, μα καθόλου φυσιολογικό. Και εντελώς διαφορετικό από το έλλειμμα που προβλεπόταν λίγο καιρό πριν. Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας το οποίο το συζητήσαμε και με τον Λουκά Παπαδήμο και με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συμφωνήσαμε ότι στο μέλλον πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα νούμερα. Δεν γίνεται να έχουμε μεγέθη που να μην μπορούμε να εμπιστευθούμε. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας και της αμοιβαίας επιτήρησης μεταξύ των χωρών-μελών του Εurogroup και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα. Υπάρχει θεμελιώδες πρόβλημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως σύμφωνη ότι πρέπει να αποκτήσετε μια πλήρως ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, ώστε να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία. Και νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως θα το κάνει".

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα ο σύλλογος εργαζομένων στην ΕΣΥΕ με επιστολή στον υπουργό Οικονομικών διαμήνυε πως δεν θα δεχτεί τη μετατροπή της ΕΣΥΕ σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπενθυμίζοντας με νόημα τη δίμηνη απεργία στην οποία είχε προχωρήσει το 2003, όταν ο τότε υπουργός κ. Ν. Χριστοδουλάκης είχε επίσης επιχειρήσει την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v