Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: Θα καταργήσω τον εργασιακό μεσαίωνα

Την κατάργηση του εργασιακού μεσαίωνα προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα στις 16.00 παραχωρεί διακαναλική συνέντευξη τύπου.    

Παπανδρέου: Θα καταργήσω τον εργασιακό μεσαίωνα
Την πρόθεσή του να επιτεθεί και να εξαλείψει τον "εργασιακό μεσαίωνα" που κυριαρχεί κυρίως στον ιδιωτικό τομέα εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου μιλώντας χθες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ, μιλώντας για την ΕΥΑΘ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων.

Σήμερα, στις 16.00 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι προγραμματισμένο να παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη τύπου.

Χθες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε κατά του κυβερνητικού έργου σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι αντί «η Θεσσαλονίκη να είναι μια πόλη εξωστρεφής προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη και με ρόλο στρατηγικό για όλη τη χώρα, στερείται και τα στοιχειώδη».

«Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πρωτεύουσα της ανεργίας, 5 χρόνια τους πήρε να δηλώσουν ότι συμφωνούν να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ, δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και 6 χρόνια στην Ζώνη Καινοτομίας, ο κ.Καραμανλής δεν είπε τίποτα για την «Υποθαλάσσια» και χθες αποδείχθηκε ότι οι τράπεζες και ο παραχωρησιούχος έχουν καταγγείλει την σύμβαση εδώ και 60 ημέρες επειδή το ελληνικό δημόσιο, η κυβέρνηση δηλαδή, δεν υλοποίησε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την σύμβαση και σύμφωνα με δημοσιεύματα εγείρουν αξιώσεις περίπου 130 εκ. Ευρώ» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος ειδικά στην ΕΥΑΘ ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «είμαστε αντίθετοι στη ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων».

Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για την ανάταξη της οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως «η οικονομία δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι» και προσθέτοντας ότι με τα πέντε νομοσχέδια που θα ψηφίσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στις 100 πρώτες ημέρες θα «δώσουμε οξυγόνο στην οικονομία, για να προστατεύσουμε τον καταναλωτή και να δώσουμε ανάσα στην αγορά με την καταπολέμηση της ακρίβειας και των άθλιων πρακτικών εις βάρος του, τραβώντας κόκκινη γραμμή εκεί που τα όρια μεταξύ εμπορίου και εκβιασμού θολώνουν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόθεση για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, δίκαιο φορολογικό σύστημα, πάγωμα για ένα χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων όσων επιχειρήσεων είναι σε κρίση, δημιουργία κινήτρων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, προστασία του δικαιώματος της εργασίας, σταμάτημα της ανομίας στην αγορά εργασίας, οικονομική και θεσμική επιβράβευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που «εξανθρωπίζουν» τις συνθήκες εργασίας για τον ιδιωτικό υπάλληλο και ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας.

«Σίγουρα δε θα αλλάξουμε την Ελλάδα σε 100 ημέρες, αλλά μπορούμε να της δώσουμε το χρόνο για να ανασάνει, να κάνει το βήμα της προοπτικής και το άλμα στο μέλλον» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «είναι ανάγκη σήμερα να μετατραπούμε από μία χώρα που καταναλώνει, σε μία χώρα που παράγει» υπογραμμίζοντας ότι «η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι απλά ένας σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ένα πολιτικό πρόγραμμα, μια στρατηγική που στοχεύει στη δημιουργία νέου πλούτου, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, και στη δίκαιη κατανομή του».

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου ενέταξε την Θεσσαλονίκη στην στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης» κάνοντας λόγο για ένα προνομιακό τόπο για τον οποίο το «το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προσδιορίσουμε ξανά την ίδια την ταυτότητα της πόλης, ξεκινώντας από την ταυτότητα της Διεθνούς Έκθεσης. Θα ζητήσουμε από τους καλύτερους Έλληνες και ξένους ειδικούς να μας προτείνουν το ρόλο και την ταυτότητα που μπορεί να αναπτύξει αυτή η πόλη και πάνω σε αυτή τη βάση, θα γίνει η μελέτη για την μετεγκατάσταση της Έκθεσης», είπε.

Εξάλλου, επίσης σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά από επίσκεψή του στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι "από τα μέτρα των πρώτων εκατό ημερών θα είναι η άμεση προστασία και στήριξη των ιδιωτικών υπαλλήλων, για να χτυπήσουμε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα". Περιγράφοντας τον "εργασιακό μεσαίωνα" ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "εξοντωτικά ωράρια εργασίας, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ανεξέλεγκτες συλλογικές απολύσεις, συμβάσεις με μπλοκάκια που υποκρύπτουν θέσεις εργασίας και ενοικίαση εργαζομένων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v