Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Αλογοσκούφης: ”Ιδού τι κληρονομήσαμε”

”Τα παιχνίδια με τους αριθμούς πρέπει να σταματήσουν” τόνισε με έμφαση ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στη Βουλή, όπου έδωσε τα πρώτα ευρήματα της δημοσιονομικής απογραφής, χαρακτηρίζοντας ως ”ιδιαίτερα προβληματική” την κληρονομηθείσα κατάσταση. Οι πόροι για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Οι προτεραιότητες. Τι βλέπει για τράπεζες - χρηματιστήριο.

Γ. Αλογοσκούφης: ”Ιδού τι κληρονομήσαμε”
Ως ιδιαίτερα προβληματική χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας που κληρονομεί από το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Αλογοσκούφης αμφισβήτησε ευθέως τις ανακοινώσεις της απελθούσας κυβέρνησης τόσο για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος όσο και του ρυθμού ανάπτυξης και της ανεργίας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως επισήμανε, δεν ήταν πέρυσι 4,7% αλλά 4,2%, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 2,7% του ΑΕΠ αντί του 1,7% και η ανεργία διαμορφώθηκε πέρυσι σε 9,5% (τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ για την ανεργία αφορούσαν αποκλιμάκωση στο 8,8% το τρίτο τρίμηνο του έτους).

Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματιστηρίου.

”Ο εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ ισχυρών τραπεζικών ομίλων έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της οικονομίας. Στο χρηματιστήριο, όπως και σε άλλες αγορές, οι ρυθμίσεις θα είναι απλές και σταθερές. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις εποπτικές αρχές θα είναι έμπειρα και αξιόπιστα”, είπε με έμφαση ο κ. Αλογοσκούφης.

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, για το πού θα βρεί η κυβέρνηση τους πόρους για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, ο κ. Αλογοσκούφης είπε χαρακτηριστικά: ”Μόνο από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης θα εξοικονομούμε ετησίως πόρους που θα φθάνουν το 0,8%-1,0% του ΑΕΠ. Μαζί με τους πόρους από την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής θα εξοικονομούμε ετησίως το ισόποσο του 1,3% με 1,5% του ΑΕΠ. Στο τέλος της τετραετίας, θα έχει εξοικονομηθεί το ισόποσο του 4,0% με 4,5% του ΑΕΠ”.

”Τι σημαίνει αυτό;” πρόσθεσε. ”6,5 έως 7,5 δισεκατομμύρια σημερινά ευρώ. Με αυτούς τους πόρους θα χρηματοδοτήσουμε τις νέες πολιτικές μας. Με αυτούς και με επιπλέον πόρους από την αναδιάρθρωση των κρατικών δαπανών”.

Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που κληρονομούμε, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, απαριθμώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αλλά και δίνοντας μία πρώτη γεύση της δημοσιονομικής απογραφής που ξεκίνησε η νέα κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε με έμφαση πως τα ”παιχνίδια με τους αριθμούς πρέπει να σταματήσουν”.

”Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2003 είναι περίπου διπλάσιο από την εκτίμηση του προϋπολογισμού του περασμένου Δεκεμβρίου. Αγγίζει το 2,7% του ΑΕΠ, αντί για 1,7% που ήταν η τελευταία εκτίμηση πριν από τις εκλογές. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα και για τον προϋπολογισμό του 2004, ο οποίος ξεκινά από μία δυσμενέστερη βάση”, επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης.

”Για το 2003, η εκτίμηση είναι ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης ήταν 4,2%. Όχι 5%, όπως αναφέρει η αντιπολίτευση, αλλά 4,2%. Αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη που γίνεται και για το 2004”, είπε χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς όμως, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, οι ρυθμοί αυτοί δεν οφείλονται στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Για παράδειγμα, όπως επισήμανε, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν το 2003 μόνο κατά 1,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,2%. Οι ρυθμοί μεγέθυνσης σχετίζονται σχεδόν αποκλειστικά με τον κατασκευαστικό τομέα. Σχετίζονται με την ολοκλήρωση, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, κάποιων μεγάλων έργων στο Λεκανοπέδιο που είχαν καθυστερήσει, με τα ίδια τα ολυμπιακά έργα που ολοκληρώνονται μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις των τελευταίων χρόνων, και με την αύξηση της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης.

Και οι τρεις αυτοί παράγοντες, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης στη Βουλή, οδήγησαν σε επιτάχυνση της οικοδομικής δραστηριότητας και σε συνακόλουθη άνοδο του ΑΕΠ. Ωστόσο, η άνοδος αυτή είναι στρεβλή, καθώς δεν διαχέεται στο σύνολο της οικονομίας.

Υπάρχουν κλάδοι που υστερούν, μεγάλες κοινωνικές τάξεις που πλήττονται και οι περιφέρειες της χώρας παραμένουν καθυστερημένες. Επιπλέον, και οι τρεις αυτοί παράγοντες είναι προσωρινοί και δεν εγγυώνται συνέχιση της ανάπτυξης στο μέλλον.

Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις τελευταίες προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2005 θα μειωθεί στο 3,3%, είπε χαρακτηριστικά.

Η χώρα μας έχει δυστυχώς το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Πορτογαλία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τέλος του 2002 το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας, το οποίο είναι ο καλύτερος δείκτης του βιοτικού μας επιπέδου, βρισκόταν στο 70,9% του μέσου όρου των 15.

Η μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας του μίγματος οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε ως τώρα είναι η κατάσταση της ανεργίας, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η ανεργία το 2003 ήταν κατά μέσο όρο 9,5%.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνω, πρόσθεσε, ότι παρά την ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μέσο ποσοστό ανεργίας των 15 δεν ξεπέρασε το 8,0%. Η διατήρηση της ανεργίας στη χώρα μας στα επίπεδα του 10% για μία δεκαετία, έχει δημιουργήσει μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Επιπλέον, υποδηλώνει το τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που κληρονομούμε.

Εκτός από την ανεργία και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο σε σχέση με τους εταίρους μας, κληρονομούμε δύο ακόμη προβλήματα. Τις μεγάλες ανισότητες και την κακή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, σχολίασε ο κ. Αλογοσκούφης.

Το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ. Είναι ίσως το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που κληρονομούμε, με την έννοια ότι η αντιμετώπισή του συνεπάγεται μεγάλους περιορισμούς για το σύνολο της οικονομικής μας πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια, στα διαδοχικά αναθεωρημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλάζουν διαρκώς οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης. Ενώ το Δεκέμβριο του 2001 η κυβέρνηση προέβλεπε αποκλιμάκωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 90% του ΑΕΠ για το 2004, στο τελευταίο ΠΣΑ ανέβασε την πρόβλεψη για το ίδιο μέγεθος στο 98,5%. Σύμφωνα δε με τις τελευταίες προβλέψεις της Eurostat, το ποσοστό εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε το 2002 στο 104,7% του ΑΕΠ και το 2003 στο 102,4%.

Οι κεντρικοί άξονες του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησής μας για τα επόμενα χρόνια συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

* επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης που να υπερβαίνει το 5%

* μείωση της ανεργίας κατά 2,5-3 ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση της απασχόλησης από το 56,7% του συνολικού πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 60% μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας

* η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, η βελτίωση της παραγωγικότητας, η βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, με παράλληλη αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ’ ΚΠΣ, ιδιωτική χρηματοδότηση έργων και υπηρεσιών υποδομής

* σύγκλιση των μισθών και συντάξεων προς το μέσο όρο της Ε.Ε. στα επόμενα 8-10 χρόνια

* παροχή σε όλους τους πολίτες υψηλής ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας, προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της εθνικής μας κληρονομιάς.

Άμεση προτεραιότητα της πολιτικής μας θα είναι η ενίσχυση του δυναμισμού τομέων, όπως ο κατασκευαστικός, που συντηρούν την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αλλά και το να δοθεί νέος δυναμισμός σε τομείς όπου η Ελλάδα υστερεί παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Τομείς όπως ο αγροτικός, ο τουρισμός, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας και του εμπορίου, η παραγωγή ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές.

Είναι τομείς, πρόσθεσε, που μπορούν να δώσουν σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα μέσα από μία νέα πολιτική, μια πολιτική που θα προσελκύσει επενδύσεις και άμεσες ξένες επενδύσεις, γιατί έχουν πολύ μεγάλη σημασία, και που θα δώσει νέα πνοή στην ελληνική περιφέρεια.

Μιας πολιτικής που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας και που πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουμε ότι τις στηρίζουμε και δεν τις εμποδίζουμε.

Κρίσιμος άξονας αυτής της νέας πολιτικής που σχεδιάζουμε, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι μια σταθερή και αξιόπιστη μακροοικονομική πολιτική. Κεντρικό στοιχείο αυτής της πολιτικής είναι η διαφάνεια και η ουσιαστική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματική και διαρκή μείωση του πολύ υψηλού δημοσίου χρέους.

”Συγκροτούμε ειδική επιτροπή για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Οι προτάσεις της θα τεθούν σε διάλογο και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και του νέου αναπτυξιακού νόμου το φθινόπωρο”, είπε χαρακτηριστικά.

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Γ. Αλογοσκούφη στη Βουλή δημοσιεύεται στη Δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v