"Μπλόκο" στις αιχμιακές μονάδες της ΔΕΗ

Αβέβαιη καθίσταται η ενίσχυση της επάρκειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας με επιπλέον 400 MW μέχρι το καλοκαίρι, μέσω της νέας εφεδρικής αγοράς ενέργειας που καθιερώνει το πρόσφατα ψηφισθέν νομοθέτημα του ΥΠΑΝ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Μπλόκο στις αιχμιακές μονάδες της ΔΕΗ
Αβέβαιη καθίσταται η ενίσχυση της επάρκειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας με επιπλέον 400 MW μέχρι το καλοκαίρι, μέσω της νέας εφεδρικής αγοράς ενέργειας που καθιερώνει το μόλις πρόσφατα ψηφισθέν νομοθέτημα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Από τις τρεις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα στη ΡΑΕ για αιχμιακές μονάδες που θα λειτουργήσουν με τα νέα κίνητρα του νόμου, αυτή της ΔΕΗ έχει μπλοκαριστεί, μετά την καταγγελία που κατέθεσε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η General Electric.

Ήδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, η Κομισιόν προειδοποίησε τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού που προκήρυξε η Επιχείρηση από πέρυσι και στον οποίο κατέθεσαν προσφορές οι εταιρίες Μέτκα, J&P Άβαξ, ΓΕΚ-Τέρνα και Sunlight για την προμήθεια και εγκατάσταση αεριοστροβιλικής μονάδας ισχύος 90 - 180 MW στην Κομοτηνή, με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.

Έτσι, τυπικά απομένουν οι δύο αιτήσεις, της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης για μονάδα 100 MW στη Θεσσαλονίκη και της Blue Aegean Energy SA για μονάδα 120 MW απέναντι από τις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Η δεύτερη μάλιστα έχει εξασφαλίσει ήδη θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ, ενώ σύντομα θα δοθεί το πράσινο φως και για τη μονάδα της ΕΝΘΕΣ, η οποία δεν έχει καταθέσει ανεξάρτητη αίτηση για αιχμιακή μονάδα, αλλά αίτηση για τροποποίηση της άδειας παραγωγής της, με επέκταση της υφιστάμενης ισχύος της κατά 100 MW.

Το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που θέτει ο νόμος για την έναρξη λειτουργίας της αιχμιακής αγοράς, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση αεριοστροβίλων στη διεθνή αγορά και τον τεράστιο χρόνο που απαιτείται για την παράδοσή τους (από 15 έως 20 μήνες), δεν επιτρέπει, όπως έλεγαν στο euro2day.gr αρμόδιες πηγές, την υποβολή και νέων αιτήσεων προκειμένου να εξασφαλιστούν έγκαιρα τα ελκυστικά κίνητρα του νέου νόμου.

Άρα, με τα ισχύοντα δεδομένα οι ενδιαφερόμενοι να στήσουν αιχμιακές μονάδες φαίνεται ότι θα είναι μόνο οι παραπάνω, με τη ΔΕΗ να μοιάζει να χάνει το τρένο.

Ανεξάρτητα, πάντως, με όλα αυτά, η ΡΑΕ μετά την ψήφιση του νόμου προτίθεται να γνωμοδοτήσει θετικά για όλες τις αιτήσεις που θα κατατεθούν για ανάλογες μονάδες.

Το όφελος είναι σημαντικό όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών ηλεκτρισμού κατά τους θερινούς μήνες αλλά και για τις εταιρίες οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στην εν λόγω αγορά.

Ενδεικτικά, οι εφεδρικές μονάδες που θα καταφέρουν να τεθούν σε εμπορική λειτουργία έως την 1η Ιουλίου 2009 θα λάβουν ως εγγυημένο έσοδο από τον ΔΕΣΜΗΕ 70.000 ευρώ ανά MW διαθέσιμης ισχύος μέσω συμβάσεων διαθεσιμότητας.

Για όσες λειτουργήσουν στο μεσοδιάστημα έως την 1η Οκτωβρίου 2009 το ύψος του εγγυημένου εσόδου θα αποκλιμακώνεται, για να φτάσει τελικά στις 55.000 ευρώ ανά MW. Το εγγυημένο έσοδο θα ισχύει για τρία χρόνια από τη θέση σε λειτουργία του εφεδρικού σταθμού. Συνεπώς, το διακύβευμα για τον ανταγωνισμό είναι πολύ μεγάλο.

Η καταγγελία της General Electric έχει δημιουργήσει προβληματισμό στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Πρώτον, γιατί δεν έχει έννομο συμφέρον, αφού δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό, καίτοι προσκλήθηκε, και, δεύτερον, διότι οι ισχυρισμοί που αναπτύσσει στην καταγγελία της, όπως υποστήριξαν αρμόδιες πηγές, δεν είναι βάσιμοι.

Ειδικότερα, η General Electric εγκαλεί τη ΔΕΗ ότι κινήθηκε πολύ νωρίτερα από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την κατασκευή αιχμιακών μονάδων, βγάζοντας στον αέρα τον σχετικό διαγωνισμό από πέρυσι το φθινόπωρο. Ουσιαστικά την κατηγορεί για ένα είδος εσωτερικής πληροφόρησης.

Όμως, από το καλοκαίρι του 2008 η ΡΑΕ είχε γνωστοποιήσει την ανάγκη να δημιουργηθούν αιχμιακές μονάδες, με πρώτη εταιρία να καταθέτει το ίδιο διάστημα τη σχετική αίτηση την Blue Aegean Energy SA, που δραστηριοποιείται στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η αρχική αίτηση της ΔΕΗ στη ΡΑΕ αφορά σε μονάδα 300 MW, χωρίς ωστόσο έκτοτε να έχει επικαιροποιηθεί, με αποτέλεσμα η Ρυθμιστική Αρχή να θεωρεί ότι δεν έχει στα χέρια της αίτηση της Επιχείρησης για αιχμιακές μονάδες.

Η πρακτική αυτή της ΔΕΗ πρώτα να προχωρά σε προετοιμασία και προκήρυξη διαγωνισμών, ακόμη και σε παραγγελίες και μετά να καταθέτει στη ΡΑΕ σχετικές αιτήσεις επικρίνεται σφόδρα από τη Ρυθμιστική Αρχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v