Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Χαρδούβελης: Η ελληνική οικονομία και η κρίση

Στο 2,1% θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2009 με βάση το αισιόδοξο σενάριο, τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης σε ημερίδα του Economia Business Tank.

Γ. Χαρδούβελης: Η ελληνική οικονομία και η κρίση
Στο 2,1% θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2009 με βάση το αισιόδοξο σενάριο, τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και σύμβουλος του ομίλου Eurobank κ. Γκίκας Χαρδούβελης σε ημερίδα του Economia Business Tank. 

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην υπόθεση ότι η διατραπεζική αγορά θα έχει ομαλοποιηθεί έως το τέλος του έτους και κατά συνέπεια η παροχή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν θα μειωθεί δραματικά το 2009. Βασίζονται, επίσης, στην υπόθεση ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα συμπληρώσουν το κενό που δημιουργείται από τη μείωση του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης.

Αυτά επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης στην ομιλία του με θέμα την ανταγωνιστικότητα, τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία

Όπως ανέφερε, η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί αναπόφευκτα από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και το ερώτημα είναι πόσο.

Ένα φαινόμενο-ντόμινο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα αφού η κρίση έχει ήδη επεκταθεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου κατευθύνεται το ένα τρίτο των εξαγωγών μας και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντική παρουσία.

Μέχρι σήμερα η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει επηρεάσει την ελληνική οικονομία τόσο όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακριβώς επειδή ξεκίνησε στον χρηματοοικονομικό τομέα, εκεί όπου οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έγιναν ήδη εδώ και πολύ καιρό, σημείωσε ο καθηγητής.

Όμως, η κρίση μπορεί να χτυπήσει την Ελλάδα έντονα στο μέλλον, αν οι επιπτώσεις της περάσουν από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην πραγματική οικονομία. Για να αποφευχθεί αυτό είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο δανεισμός και να ενεργοποιηθεί το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, που έχει προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Για να αποφευχθεί μια μεγάλη ύφεση, θα πρέπει, επίσης, η ελληνική κυβέρνηση να αντιστρέψει την πολιτική μείωσης των δημόσιων επενδύσεων, όπως αυτή εμφανίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χαρδούβελη, η κρίση είναι πιθανό να συντομεύσει την έλευση της αναμενόμενης διόρθωσης της μεγάλης μακροοικονομικής ανισορροπίας του συνεχώς διογκούμενου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Η διόρθωση σημαίνει μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης και λιγότερες εισαγωγές.

Με την εξαίρεση των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων (ΚΠΣ) και την αξιοποίηση των ΣΔΙΤ δεν υπάρχουν πολλά εύχρηστα εργαλεία διαθέσιμα στην κυβέρνηση για να βγάλει την οικονομία από μία διαφαινόμενη ύφεση. Έτσι, αν δεν ευοδωθεί το καλό σενάριο, που προβλέπει ρυθμούς αύξησης της κατανάλωσης περίπου στο 2%, είναι πιθανή η στασιμότητα για πολλά χρόνια. Και σε ένα μελλοντικό περιβάλλον μειωμένης ανάπτυξης θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, για να σταθεροποιήσουν το ασφαλιστικό σύστημα και για να μειώσουν τις ανισότητες.

Η οικονομία θα μπορούσε τότε να μπει σε φαύλο κύκλο μειωμένης ανάπτυξης, λιγότερων οικονομικών πρωτοβουλιών για έξοδο από την κρίση, ακόμα μικρότερης ανάπτυξης κ.λπ. Σήμερα λοιπόν καλούμαστε να αποτρέψουμε το δυσχερές αυτό σενάριο, τόνισε ο καθηγητής. 

Το πλήρες κείμενο καθώς και η παρουσίαση της ομιλίας του κ. Χαρδούβελη δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v