Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Συνδυασμένα πυρά από ιδιώτες παραγωγούς

Συνδυασμένες βολές δέχτηκε η ΔΕΗ από τον ιδιωτικό τομέα για τις απόπειρές της να αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στην αγορά ενέργειας και να απελευθερωθούν τα τιμολόγια. Τι δήλωσαν Ε. Μυτιληναίος και Γ. Περιστέρης

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Συνδυασμένα πυρά από ιδιώτες παραγωγούς
Συνδυασμένες βολές δέχτηκε η ΔΕΗ από τον ιδιωτικό τομέα για τις απόπειρές της να αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στην αγορά ενέργειας και να απελευθερωθούν τα τιμολόγια.

Ο πρόεδρος της Endesa Hellas κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην ημερίδα της ΔΕΠΑ, χωρίς περιστροφές ξεκαθάρισε τις θέσεις του. "Δεν συμφωνούμε με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει η ΔΕΗ την απελευθέρωση της αγοράς, δεν συμφωνούμε για τις πηγές των προβλημάτων της, δεν συμφωνούμε ότι τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια λύνουν το πρόβλημά της".

Ο ίδιος χαρακτήρισε τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια μηχανισμό που χρησιμοποιείται κατά περίπτωση από τη ΔΕΗ, τα αποποιείται σε κακές περιόδους, όταν ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου, και καταλήγουν να είναι "χρυσωρυχείο" γι' αυτήν όταν μειώνεται. Επίσης, εξέφρασε σκεπτικισμό για την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων, την οποία επιδιώκει η Επιχείρηση, αλλά κινδυνεύει να καταστεί μπούμερανγκ γι' αυτήν και κατηγόρησε τη ΔΕΗ γιατί επιδιώκει να έχει προνομιακή μεταχείριση στην τιμολόγηση του φυσικού αερίου που προμηθεύεται από τη ΔΕΠΑ, με το αιτιολογικό του μεγάλου πελάτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γιώργος Περιστέρης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα, μίλησε για τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου που δημιουργείται εξαιτίας της πριμοδότησης ενός παραγωγού έναντι κάποιου άλλου. "Η ΔΕΗ", είπε ο ίδιος, "από το 2003 έως το 2006 επέμεινε να μην αφήνει άλλους παραγωγούς να μπουν στην αγορά και να διατηρεί το μονοπωλιακό της καθεστώς. Δυστυχώς, τώρα αυτό καταλήγει να είναι κακό, διότι αυτό το μονοπωλιακό καθεστώς οδηγεί σε ρυθμιζόμενες τιμές, οι οποίες σήμερα είναι πάρα πολύ βαριές για τη ΔΕΗ".

Προηγουμένως είχε ανέβει στο βήμα της ημερίδας ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, καθηγητής κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η αγορά ενέργειας δεν λειτουργεί σήμερα ισότιμα για όλους τους συμμετέχοντες.

Η ΔΕΗ δεν έχει τη δυνατότητα, όπως είπε, να περνά όλες τις μεταβολές του κόστους της στους πελάτες της, σε αντίθεση με ανεξάρτητους παραγωγούς.

Ο κ. Χατζηαργυρίου χαρακτήρισε "ατελή μηχανισμό" τη ρήτρα καυσίμων, έτσι όπως θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2009, γιατί υπάρχει, όπως υποστήριξε, ένα περιθώριο συν - πλην 10% για να ενεργοποιηθεί, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τις αγορές ενέργειας της ΔΕΗ στην ΟΤΣ και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις που αναπτύσσει η διοίκηση της Επιχείρησης τους τελευταίους μήνες για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, για την εφαρμογή ενός μεταβατικού μοντέλου αγοράς, που θα εξασφαλίζει εύλογο κέρδος στους αποτελεσματικούς παίκτες, συνθήκες ρυθμιστικής ασφάλειας, πραγματοποίηση νέων επενδύσεων και ορθολογικών τιμών ρυθμιστικά ελεγχόμενων για τους καταναλωτές.

Πρότεινε ακόμη την εφαρμογή ειδικού τέλους για τη λειτουργία παλαιών και αντιοικονομικών μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να διατηρείται η ευστάθεια του συστήματος. Στο συμβόλαιο μάλιστα αυτό ζήτησε να συμπεριληφθεί και το αντίστοιχο κόστος του CO2 των συγκεκριμένων μονάδων.

Ο κ. Μυτιληναίος, από την πλευρά του, προειδοποίησε: "Η Ελλάδα κινδυνεύει από την ύπαρξη μιας ΔΕΗ η οποία για χίλιους άλλους λόγους εκτός από αυτούς που αναφέρθηκαν έχει ένα δύσκολο μέλλον μπροστά της και πιθανώς δυσκολία αυτοχρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων της".

Εάν δημιουργηθεί, επισήμανε ο ίδιος, ένα ασταθές και ασαφές περιβάλλον επένδυσης, με τις τράπεζες να έχουν εξέλθει από μια παγκόσμια κρίση και να είναι επιλεκτικές στις χρηματοδοτήσεις, τότε και "οι ιδιωτικοί όμιλοι θα έχουν δυσκολία να επενδύσουν. Συνεπώς, ποιος θα αναλάβει τη δημιουργία νέων μονάδων; Πόσες εισαγωγές θα κάνουμε εν τοιαύτη περιπτώσει";

Επικριτικός ήταν ο κ. Μυτιληναίος και για το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ στη ΔΕΗ με ειδικές εκπτώσεις. "Τότε οι έχοντες τη μεγαλύτερη κατανάλωση θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα και οι έχοντες τη μικρότερη δεν θα υπάρχουν. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα και λυπάμαι που η ΔΕΗ το έχει θέσει ως θέμα".

Η Endesa Hellas, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, θα διαθέτει το 2011 τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εν λειτουργία, με κατανάλωση φυσικού αερίου περίπου 1,7 δισ. κ.μ. ετησίως. "Παρ' όλα αυτά, ως μεγάλοι πελάτες της ΔΕΠΑ δεν θα ζητήσουμε αναπροσαρμογή τιμολογίων, ούτε κανένα ειδικό προνόμιο", τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Ο κ. Περιστέρης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι οι τιμές που θα προσφέρει η ΔΕΠΑ"θα πρέπει να είναι διαφανείς, ισότιμες, χωρίς ιδιαίτερες παραγράφους και υποσημειώσεις, όπως μεγάλος πελάτης, μικρός πελάτης, γιατί όλα αυτά είναι καλά όταν υπάρχει μια ώριμη αγορά, ανεπτυγμένη, όπου ο ανταγωνισμός έχει βγάλει τον μεγάλο πελάτη, τον μεγάλο παραγωγό και τον μικρό παραγωγό, όμως σε μια αγορά που αναπτύσσεται οι όροι αυτοί τώρα θα διαμορφωθούν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v